Interview Dagblad van het Noorden 26-1-13 door Annique Oosting

Emotionele vissen veroveren de wereld
Interview Mies van Hout

Mies van Hout uit Tynaarlo wint Kinderboekwinkelprijs

Tynaarlo Vrolijk in het Duits, Engels, Italiaans en Baskisch. En straks in het Mandarijn, Vietnamees en Chinees. Onder andere. Want het kinderboek Vrolijk van illustrator Mies van Hout uit Tynaarlo wordt in veel landen vertaald. "In Duitsland is het boek al toe aan de achtste druk. In een jaar tijd. Geweldig natuurlijk", zegt Van Hout.
Dat succes wordt sinds deze week ook in prijzen uitgedrukt. Vrolijk won de Kinderboekenwinkelprijs 2012. Gisteravond was de prijsuitreiking in Rotterdam. Van Houten: "Boeken die deze prijs winnen blijven. Daarom is het een eer om de prijs te winnen." Vrolijk is een boek zonder verhaal. Twintig gekleurde vissen geven elk een eigen emotie weer. Zo is er een bange vis, een nieuwsgierige en een boze vis. Van Hout tekende de vissen, maar ook de woorden die bij emotie van de vis horen.
Eigenlijk is het boek bij toeval ontstaan. "Ik had net de illustraties gemaakt voor een boek over de onderwaterwereld. Voor een workshop met kinderen had ik een paar vissen als voorbeeld getekend. Toen mijn uitgever die zag, was ze meteen enthousiast", vertelt Van Hout. Hoewel de vissen snel geschetst waren en er geen verhaal was voor een boek, ging Van Hout aan de slag. Langzaamaan kreeg het idee meer vorm. Dieren die een emotie uitdrukken. Simpel, maar doeltreffend. Van Hout: "De uitgever zag een glimp van een goed boek. Dat vind ik ontzettend knap."
De vis bleek ideaal voor het uitdrukken van emoties. "Een vis bestaat alleen uit een gezicht en een staart. Dat gezicht spreekt. Als ik een kwade vis teken, dan moet ik zelf ook kwaad zijn. Ik maak dan kwade lijnen. Dat is het voordeel aan emoties: ze zijn universeel. Iedereen is wel een keer boos geweest", vertelt Van Hout.
Dat het boek zo goed zou werken, had Van Hout niet verwacht. "Kinderen gaan door het boek praten. Ze herkennen de emotie van de vis en willen wel vertellen wat zo'n emotie veroorzaakt. Je krijgt iedereen mee. Zo wordt het boek veel gebruikt in het onderwijs." Maar ook door mensen die werken met kinderen met problemen. "Dat mijn tekeningen een gesprek op gang brengen, dat doet me nog meer dan een prijs winnen."
De vissen kregen al schetsend met potlood vorm. "Hoe stop je een emotie in een vis? Daar moet je echt even over nadenken." Na het schetsen volgden de uitgewerkte vissen, voor in het boek. Getekend met een nieuwe illustratietechniek: oliepastel op zwart papier.
"Ik teken al mijn figuurtjes elke keer alsof ze rechtstreeks het boek in moeten." Soms denkt Van Hout: dit is hem. Dat figuurtje gaat dan op de muur in haar atelier. "Mijn wand hangt vol met vissen. Sommige tekeningen verdwijnen uiteindelijk toch. De figuurtjes die blijven hangen waren de juiste." Al met al is Van Hout zo'n vier maanden bezig met een boek. Al is de 'Vis Benieuwd' binnen vijf minuten gemaakt. Van Hout: "Ik had nog een positieve emotie nodig. Dat werd benieuwd. Ik dacht, hoe ga ik dat tekenen? Maar mijn eerste tekening was al raak."
Naast het maken van prentenboeken geeft Van Hout ook workshops op scholen. De kinderen mogen dan ook zelf vissen of monsters tekenen. "Dat is ontzettend leuk. Weet je wat het is: als je kinderen de ruimte geeft, zijn het allemaal kunstenaars."

Nieuw boek        
De vissen op de muur van het atelier van Mies van Hout zijn verruild voor nieuwe tekeningen. Van Hout werkt aan een nieuw boek. De inhoud moet nog even geheim blijven, maar het boek moet deze zomer uitkomen.