Dermoid Sinus

 

Hoe ontdek je een Dermoid Sinus?

 

De Dermoid Sinus kan voorkomen over de hele "middenlijn" Dit is de lijn die loopt tussen neuspunt en staartpunt. Vlak na de geboorte kan een DS soms al gevoeld worden.

Laat voor de controle van een jonge pup iemand de pup voor u vasthouden, in buikligging. Zorg voor goed licht op de pup. Vervolgens pakt u met duim en middelvinger van de linkerhand het "nekvelletje" vlak achter de schedel vast en tilt dit iets omhoog. Met duim en middelvinger van de rechterhand gaat u vanaf dit punt de hele huid over de ruglijn naar beneden voelen. Als er een DS zit, zult u een dun draadje voelen, wat vanaf de huid naar beneden loopt. Dit kan zo dun zijn als een garendraadje. De DS komt vrijwel niet voor óp de ridge, maar vaker ervoor, in het halsgebied, of erachter, op het kruis of de staart. Omdat op de staart de huid niet opgetild kan worden, is een DS in dit gebied heel moeilijk te ontdekken. Kijk of er misschien haartjes een iets andere kleur hebben, of iets stugger aanvoelen. Als u twijfelt kunt u het verdachte plekje scheren, de DS is dan duidelijk zichtbaar als een klein stipje op de huid. (zie foto)

Het is voor een leek erg moeilijk om een DS te ontdekken, het is dus verstandig om een nestje pups altijd te laten controleren door een ervaren fokker. Controleer de pups iedere week en in ieder geval nog een keer voordat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat. Op de leeftijd van 8 weken is een DS meestal veel makkelijker te voelen (en soms te zien).

Een 7 weken oude pup met een DS in het nekgebied. Op het eerste gezicht valt eigenlijk niets op

Dezelfde pup, nu met beter licht, vanuit een andere hoek. Nu is te zien dat er een plekje is waar de haartjes iets anders van kleur en structuur zijn. Er is bovendien een heel klein "bobbeltje" te voelen. Dit was overigens een vrij dikke DS; er is niet altijd zo duidelijk iets te zien van buitenaf!

 

Als het nekvel opgetild wordt, is duidelijk een flinke DS te zien. Er zit een "dip" in de huid (omdat de DS vastzit op een nekwervel) en er loopt een strengetje vanaf de huid naar beneden.

 

Als het verdachte plekje geschoren is, zie je duidelijk de uitgangen van de DS, als kleine stipjes. Deze DS heeft dus 2 kleine uitgangetjes.

 

Een andere pup, met een DS met 1 uitgang. Deze DS was absoluut niet te zien van buitenaf!