Handleiding voor beginnende
Rhodesian Ridgeback-bezitters

 

Voor wie is deze handleiding bedoeld?

 

Als u een pup wilt aanschaffen, neemt u een beslisssing die van invloed is op minimaal 10-12 jaar van uw leven! Een verkeerde beslissing kan veel ellende opleveren, terwijl een goed doordachte beslissing u jarenlang plezier kan bezorgen. En niet alleen voor u geldt dit, want er hangt ook een hondenleven vast aan uw keuze!

Mocht u overwegen om een Ridgeback pup aan te schaffen, dat hoop ik dat deze handleiding u kan helpen om de juiste beslissing te nemen, en om van uw pup een gelukkige, sociale huisgenoot te maken.

De handleiding is geschreven vanuit mijn eigen ervaring als eigenaar van 4 Ridgebacks.

Mijn dagelijks werk is bovendien het begeleiden van puppypleeggezinnen bij de opvoeding van aspirant geleidehonden voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds.

Sinds 7 jaar ben ik als instructeur verbonden aan de Kynologen Vereniging Nieuwegein, en heb tevens een aantal jaren gewerkt als dierenarts-assistente, waardoor mijn ervaring met honden dus tamelijk breed is. Vanaf juni 1999 bekleed ik een bestuursfunctie binnen de Rhodesian Ridgeback Club Nederland, en ben ik verantwoordelijk voor de redactie van het clubblad en de herplaatsing.

De Rhodesian Ridgeback is een geweldige hond, echter niet voor niets wordt er wel gezegd "maar, niet voor iedereen!". Het is een hond waarvoor u een speciale mentaliteit nodig hebt, anders zult u zijn unieke eigenschappen niet kunnen waarderen. Wilt u een hond die al uw commando’s klakkeloos uitvoert, perfect luistert en volledig afhankelijk van u is, dan zit u bij dit ras verkeerd. Kunt u echter de arrogantie van een hond met een hoge eigenwaarde waarderen, en kunt u er ook eens om lachen als de hond tijdens zijn gehoorzaamheidsexamen ineens "in staking" gaat, en bent u bereid om ook eens wat verder te rijden om uw Ridgeback veilig ver weg van alle verkeer heerlijk uit te laten rennen achter hazen en konijnen aan, dan zult u veel plezier aan de hond beleven. Er wordt wel gezegd " de Ridgeback stelt zich op als partner van de baas, en niet als slaaf". Ik ben ervan overtuigd dat dit waar is. De kunst van het opvoeden van een hond in het algemeen, en van een Ridgeback in het bijzonder, is niet om hem met geweld op zijn plaats onderaan in de rangorde te houden, maar om met beleid en verstand zijn gedrag zo te sturen dat u goed met hem kunt samenleven. De band tussen hond en baas moet gebaseerd zijn op vertrouwen en niet op straf en bedreiging.