Handleiding voor beginnende
Rhodesian Ridgeback-bezitters

 

Is de Ridgeback geschikt voor u?

Als u kiest voor een bepaald ras, kiest u niet alleen voor het aantrekkelijke uiterlijk. Natuurlijk, het uiterlijk is het eerste wat u opgevallen is, maar als u een hond aanschaft leeft u ongeveer 12 jaar met de rasspecifieke karaktereigenschappen. Het is dus bijzonder belangrijk om u vantevoren te verdiepen in het karakter van het ras. Als bepaalde eigenschappen u niet bevallen,denk dan niet "oh, maar dat krijg ik er wel uit", maar doe de hond en uzelf een plezier, en kies een ras dat wel in alle opzichten bij u past.

De Ridgeback behoort tot de groep "lopende jachthonden". Deze rasgroep bestaat voornamelijk uit jachthonden die grotendeels zelfstandig jagen, meestal in roedelverband. Daarbij heeft de Ridgeback, anders dan de meeste honden uit deze groep, ook nog wat windhondkenmerken. Voeg daarbij nog eens wat waakeigenschappen, en je hebt een heel aardig beeld van de Ridgeback.

Zelfstandig jagen houdt in dat de hond op eigen initiatief op zoek kan gaan naar wild. Konijnen, hazen, herten en zwijnen zijn meestal hun leven niet zeker als er een Ridgeback door het bos loopt! Is de Ridgeback eenmaal op jacht, dan kan het moeilijk zijn om tot hem door te dringen en hem terug te laten komen. (zie Opvoeding en training). Een erfhond is de Ridgeback dus ook zeker niet; als er geen groot, stevig hek om het terrein of de tuin staat, zal hij zeker op stap gaan! Als u wandelt op plaatsen waar veel wegen in de buurt zijn, moet u er rekening mee houden dat deze jachtdrift gevaarlijke situaties kan opleveren. Het achternajagen van bewegende voorwerpen, zoals fietsers, brommers en ruiters, is ook regelmatig een probleem bij Ridgebacks, hoewel dit door een juiste opvoeding goed voorkomen kan worden.

Het waakinstinct is in de Ridgeback behoorlijk ontwikkeld, maar hij toont dit wat anders dan bijvoorbeeld de Duitse of Belgische Herder. Een Ridgeback is meestal geen blafferige hond, maar dit wil niet zeggen dat hij niet alert is en niet in de gaten houdt wat er gebeurt. Er wordt wel gezegd dat de Ridgeback het verschil tussen goede en kwade bedoelingen heel goed doorheeft. Of dit echt zo is, waag ik te betwijfelen, maar zeker is dat de Ridgeback duidelijk zijn voorkeur voor mensen kan tonen of zijn afkeuring kan laten blijken. Door zijn onafhankelijke karakter zal hij niet wachten op een teken van de baas, maar zelf bepalen wie hij wel en niet vertrouwt.

Kan een Ridgeback buiten leven?

Een Ridgeback hoort in huis, dicht bij het gezin te leven. Leven in een kennel zal hem veranderen in een wantrouwige, soms zelfs agressieve hond. Hij heeft constant contact met mensen en andere dieren nodig om sociaal te blijven! Daarbij komt dat ze een hekel hebben aan kou en nattigheid, door hun korte, enkele vacht en lage percentage lichaamsvet zullen ze niet goed "gedijen" in ons koude, natte klimaat als ze niet binnen leven.

Wat voor tehuis heeft de Ridgeback wel nodig?

Een groot huis heeft u niet nodig, en een grote tuin is niet noodzakelijk, immers u gaat toch iedere dag met hem wandelen!? Gezelschap is voor ieder hond van belang, dus werkt u hele dagen dan is het nemen van een hond puur egoisme. Onzindelijkheid, sloopgedrag, geblaf, allemaal gevolgen van frustratie veroorzaakt door te vaak of te lang alleen thuis blijven. Werkt u part-time en kunt u de eerste weken vrij nemen om de pup er langzaam aan te wennen dat hij een paar uurtjes alleen moet blijven, dan is het wel mogelijk om een pup te nemen, mits u in de overige uren veel met de pup bezig bent.

Kan de Ridgeback met kinderen samenleven?

Jazeker, hoewel dit eigenlijk meer afhangt van de kinderen dan van de hond. Respecteren de kinderen de hond en behandelen zij hem niet als speelgoed, dan zal de ridgeback zich prima op zijn gemak voelen met (oudere) kinderen. Hele jonge kinderen hebben nog geen begrip van waarschuwingssignalen als grommen, en zijn nog niet in staat om de hond met rust te laten. Aangezien de Ridgeback niet alles zal tolereren, kan dit wel gevaarlijke situaties opleveren. Alles valt en staat met een goede begeleiding door de ouders. Kinderen horen NOOIT alleen gelaten te worden met honden, voor hun eigen veiligheid en die van de hond!