Handleiding voor beginnende
Rhodesian Ridgeback-bezitters

 

Aanschaf van een Ridgeback

Als u eenmaal besloten heeft dat de Ridgeback goed bij u past, dan zijn er verschillende keuzes die u moet maken

 

Pup of volwassen hond?

Meestal kiezen mensen voor een pup. Logisch, want het is erg leuk om een pup op te voeden. Echter, er kleven natuurlijk ook nadelen aan. U zit vreselijk gebonden, vooral de eerste weken, en misschien bent u er wel niet zeker van dat u in staat bent om een pup op te voeden tot sociale, gehoorzame hond. Een goede mogelijkheid is ook altijd om een volwassen hond in huis te nemen, via de herplaatsing van de Rhodesian Ridgeback Club Nederland. Deze honden worden voor herplaatsing aangeboden door eigenaren die om wat voor reden dan ook denken dat de hond beter af is bij een andere eigenaar. Over het algemeen ligt de oorzaak daarvan niet bij de hond zelf, maar bij de woon/werksituatie van de eigenaar. Echtscheidingen en verhuizingen zijn veelgehoorde redenen voor verzoeken tot herplaatsing. De leeftijd van herplaatshonden varieert van enkele maanden tot 10 jaar of ouder, maar meestal betreft het honden van een jaar of 1-4. Hebt u interesse in een herplaatshond, neemt u dan contact op met Anke terbruggen, telefoonnummer 0348-565088

 

Reu of teef?

Over het algemeen gaat men ervan uit dat teven gemakkelijker op te voeden zijn dan reuen. Echter, Ridgeback teven kunnen pittige dames zijn, terwijl de reuen soms echt goedmoedige knuffels zijn. Volwassen, ongecastreerde reuen kunnen de neiging hebben zich te willen bewijzen t.o.v. andere reuen, en zijn natuurlijk geneigd om "lekker-ruikende" dames te achtervolgen. Teven kunnen ook hun bedenkingen hebben bij sexe-genoten, maar meestal wat minder dan de reuen. Teven zijn soms wat waakser en meer geneigd om bijvoorbeeld de kinderen van het gezin te beschermen, wat lastig kan zijn als er regelmatig vriendjes komen spelen. Uiteraard zit u met een teef met het probleem van loopsheid, maar dat hoeft u tegenwoordig maar 1 keer door te maken, daarna kan zij gecastreerd worden.

 

Huishond of show-hond?

Een show-hond hoort uiteraard ook een huishond te zijn, maar niet iedere huishond kan naar de show. Het is moeilijk te voorspellen of een pup het gewenste uiterlijk zal krijgen om succesvol te zijn op de show, maar hij zal in ieder geval aan een aantal eisen moeten voldoen; de ridge moet er op zitten, en correct zijn. (lang genoeg, 2 kroontjes recht tegenover elkaar etc.) Er worden ook ridgeloze pups geboren, die door een aantal fokkers echter ge-euthanaseerd worden. Als u dit niet bevalt, koopt u dan niet bij deze fokker, want door hier een pup te kopen werkt u er in feite aan mee! Een ridgeloze Ridgebackpup is niet anders dan zijn nestgenootjes met ridge, net zo leuk en net zo gezond, en zal een prima huisgenoot zijn. Denkt u eens na over deze mogelijkheid, dat zou het leven van een pup kunnen schelen!

Er is soms een prijsverschil tussen potentiŽle show-hondjes en pups die om een schoonheidsfoutje (ridgeloos, meerdere of scheve kroontjes, teveel wit, knikstaartjes) niet naar de show kunnen en niet voor de fok gebruikt kunnen worden.

 

Waar koop ik de pup?

Een hele belangrijke vraag! Er wordt veel gefokt in nederland, en de Ridgeback begint toch een aardig populair ras te worden. Het grote nadeel van deze trend is, dat er veel mensen nestjes fokken die met te weing verstand van zaken, en met de verkeerde doelstelling pups op de wereld zetten. (geld, "leuk voor de kinderen", het is "goed voor de teef") In een wereld waarin al teveel honden in asiels belanden, en er teveel honden zijn met gezondheidsproblemen, moeten we ervoor waken om klakkeloos hondjes op de wereld te zetten. De ouderhonden moeten iets bij te dragen hebben aan het ras, qua gezondheid, karakter, en als het meezit ook qua uiterlijk.

De Rhodesian Ridgeback Club Nederland bemiddelt voor haar fokkers nesten die aan een aantal voorwaarden voordoen. Dit zijn minimale eisen; de heupen van beide ouders moeten gerontgend zijn en mogen niet slechter zijn dan tc (transitional case), de vader en moeder moeten een aantal goede show-resultaten behaald hebben, en nog wat eisen die betrekking hebben tot de verzorging van de moederhond. De veiligste manier is dus om de RRCN te bellen om via de pupbemiddeling in contact gebracht te worden met fokkers die pups verwachten.

 

Waar moet ik op letten als ik een fokker bezoek?

Allereerst; de fokker en de ouderdieren moeten u aanstaan.

Als u een pup koopt bij iemand die u vriendelijk en uitgebreid te woord staat, en die met zorg voor zijn pups nieuwe eigenaren selecteert, dan heeft u in de toekomst altijd iemand die u kan helpen als er problemen zijn. Een fokker blijft altijd in zeker mate mede-verantwoordelijk voor zijn pups! Verwacht ook vragen van de fokker aan u; het zou hem moeten interesseren wat voor leven u de pup kunt bieden! Een fokker die het niet kan schelen waar de pups belanden, zal zeker niet klaar staan om u te helpen als er iets mis gaat.

Uiteraard wilt u de moeder, en liefst ook de vader, van het komende nest ontmoeten. Deze beide honden bepalen tenslotte hoe uw pup er uit zal zien, en in bepaalde mate, hoe hij van karakter zal zijn. De moeder mag niet agressief of schuw zijn, dit zal zij namelijk genetisch doorgeven aan haar pups, en bovendien een zeer slecht voorbeeld geven aan de pups, waardoor zij al jong hetzelfde gedrag kunnen gaan vertonen.

 

Hoe groeien de pups op?

Leven zij in een kennel, geisoleerd van alle indrukken waar zij later mee om moeten kunnen gaan (huiskamergeluiden, mensen, andere dieren, etc.), dan is het risico groot dat u een slecht gesocialiseerde pup krijgt. De socialisatie van een jonge hond bepaalt in zeer sterke mate hoe zijn gedrag zich zal gaan ontwikkelen. Wantrouwen in de mens en zijn leefomgeving zal vaak resulteren in agressie of vluchtgedrag. Pups die opgroeien in de huiskamer hebben meer contact met mensen en allerlei andere indrukken en zullen over het algemeen stabielere honden worden. (mits u uiteraard door blijft socialiseren!). Het is verder belangrijk dat de fokker zich goed verdiept in de persoonlijkheid van zijn pups en u goed adviseert welk hondje het beste in uw situatie past. Een puptest kan hierbij helpen, mits deze door een deskundig persoon wordt uitgevoerd. Laat de fokker een pup voor u kiezen, want uw eigen keuze kan nooit zo goed onderbouwd zijn als de keuze van iemand die de pup 8 weken lang verzorgd heeft.

 

Is de omgeving van het nest schoon?

Slechte hygiene is niet alleen een risico wat betreft besmettelijke ziektes, maar kan ook tot gevolg hebben dat uw pup langzaam zindelijk zal worden. Een pup went namelijk snel aan dingen; als hij teveel in de lucht van ontlasting zit, zal hij er ook steeds minder moeite mee hebben om zijn eigen omgeving te bevuilen.

 

Is het nest gecontroleerd op Dermoid Sinus?

De dermoid sinus/cyste (DS) is een erfelijke afwijking die voorkomt bij de Ridgeback. De DS is als het ware een opening in de ruglijn, die helemaal door kan lopen tot in het ruggemerg. Het is een zeer pijnlijke afwijking, omdat er in die opening infecties op kunnen treden. De DS kan zo klein zijn dat een leek het niet kan zien, en alleen een ervaren fokker het kan ontdekken. Vanuit de RRCN worden er nestinventarisaties gedaan, waarbij onder andere gecontroleerd wordt op DS. Als de fokker zelf niet ervaren is, is het van belang dat u vraagt of het nest gecontroleerd is door de RRCN.

 

Krijgt u inzage in alle papieren?

Wat u in ieder geval te zien zou moeten krijgen is de stambomen van beide ouders en de gezondheidsuitslagen. HD en ED (elleboogdysplasie) komen beide voor in het ras, hoewel de laatste (nog) in mindere mate. Op het ED formulier mag alleen maar "vrij" staan, op het HD formulier mag alleen HD negatief of HD tc staan.

 

Welke pup kies ik?

Als de fokker graag zelf een pup voor u wil uitkiezen, op basis van uw speciale wensen (reu of teef, alleen huisgenoot of ook showhond, donker of wat lichter van kleur etc.) wees dan niet teleurgesteld. Uw eigen keuze is gebaseerd op toevalligheden; u zult het pupje kiezen wat u op dat moment het "liefste aankijkt". De fokker kent, als het goed is, zijn pups door en door. Hij of zij zal u precies kunnen vertellen welke de rustige pups zijn, en welke de wat drukkere. Als u jonge kinderen heeft, is het niet verstandig om het schuchtere pupje te kiezen, terwijl een wat drukker hondje het beste past bij een actief iemand. Denk niet in termen als "dominant" of "onderdanig" Dit zijn geen termen om een hondje mee te beschrijven, omdat dominantie en onderdanigheid geen karaktereigenschappen zijn, maar gedragingen. Iedere hond kan dominant en onderdanig gedrag vertonen. Het is dus volslagen onzin om van een dominante pup te spreken, want het ligt er maar net aan wie hij tegenover zich heeft.

Dominantie is overigens een veel misbruikte term, omdat het vaak verward wordt met agressie of luidruchtigheid. Het pupje wat in het nest de meeste herrie maakt, wordt vaak de "dominante pup" genoemd. Echter, net als bij mensen is juist degene die het meeste kabaal maakt de onzekerste. Als je veel zelfvertrouwen hebt, hoef je je niet steeds te bewijzen!

Hjet meest geschikt voor een gezin is een stabiel pupje, wat zich niet snel opwindt en niet onder de indruk is van geluiden, vreemde voorwerpen of onbekende mensen en dieren. Een pup met veel zelfvertrouwen zal over het algemeen rustig zijn en geen verlegenheid tonen als u hem oppakt of met hem speelt. Gedragen meerder pups zich angstig, kies dan een andere fokker!