Handleiding voor beginnende
Rhodesian Ridgeback-bezitters

 

De eerste dagen met uw pup

Als het goed is, heeft u van de fokker een aantal zaken meegekregen; voer voor een aantal dagen, een speeltje of lapje met ‘nestgeur" en een voedingsschema.

De overgang naar een nieuw tehuis is een behoorlijk ingrijpend gebeuren voor een pup. maak het hem zo gemakkelijk mogelijk, door hem rustig de tijd te geven zijn nieuwe omgeving te verkennen. Leg zijn speeltje of lapje in zijn mandje of bench, leg er een paar brokjes bij en laat hem verder zijn gang gaan. Hij zal het hele huis verkennen, waarschijnlijk wat plassen, van de reis en de spanning en misschien wat opgewonden raken. Laat hem maar gewoon gaan, en ga er vooral niet direct buren en familie bij halen. De eerste dagen hoeft de pup niet verder te komen dan het huis en de tuin, en eventueel de dierenarts voor zijn enting en een gezondheidscontrole.

De eerste nacht kan voor een pup heel traumatisch zijn. Hij is nog nooit alleen geweest, en moet nu, in een onbekend huis, de nacht doorbrengen zonder het gezelschap en de warmte van zijn moeder en nestgenootjes. Een kruik en een wekker, zoals wel eens aangeraden wordt, zijn natuurlijk geen substituut waar de pup iets aan heeft. U kunt hem helpne door hem de eerste nachten niet alleen te laten slapen. Neem hem mee in een bench of grote doos, en zet hem naast uw bed. U kunt dan af en toe een hand in zijn "bed’ steken, zodat hij weet dat hij niet helemaal alleen is. Bovendien zult u eerder wakker worden als hij piept en hem tijdig uit kunnen laten. Reken erop dat u er de eerste nachten wel even uit zult moeten gaan om hem zijn behoefte te laten doen.

 

Zindelijkheid

Een pup heeft van nature al een bepaald zindelijkheidsgevoel en de neiging om steeds op dezelfde plaats zijn behoefte te willen doen. U kunt hiervan gebruik maken door hem vaak de kans te geven het te doen op de plaats waar u hem zindelijk wilt maken. Zet hem steeds op dezelfde plaats en ga geen hele einden met hem wandelen! U gaat alleen naar buiten om hem te laten plassen tijdens deze "sanitaire uitjes". Hoe minder afleiding, hoe eerder hij zijn behoefte zal doen. Als u helemaal naar het park gaat is hij waarschijnlijk te druk met van alles en zal vaak pas plassen al u weer thuis bent.

Dus, een klein stukje lopen, altijd op hetzelfde plaats. Uiteraard prijst u hem de hemel in als hij "het" gedaan heeft! Als u bij ieder plasje het woord "plassen" noemt, kunt u hem bovendien heel gemakkelijk leren om op commando te plassen, ideaal als u later eens weinig tijd heeft!

Een pup heeft maar beperkte controle over zijn blaas en darmen. Als u hem niet ieder uur of iedere 2 uur naar buiten laat, zal hij het binnen doen. Hij kan niet anders! Straf een pup nooit voor ongelukjes in huis! Een pup plast niet in huis om stout te zijn, of om u te pesten, maar omdat hij niet anders kan!

Als u even nadenkt zult u meestal wel een reden kunnen vinden waarom hij het in huis deed; even niet goed opgelet? Even te druk in huis? Niet op tijd naar buiten gelaten? Blaasontsteking? Als u de pup wel straft ("foei" is ook straf, en "wat heb je nu gedaan" ook!), zal het hondje steeds onzekerder worden. En een onzeker hondje zal sneller plassen in situaties die hij niet goed aankan, dus heeft u niet alleen het hondje hiermee, maar ook uzelf.

Hoe meer tijd u steekt in het opletten op de pup, hoe sneller hij aan zal geven dat hij naar buiten moet. Na het eten, na het spelen, na het slapen zet u hem z.s.m. buiten en verder op alle momenten waarop hij wat onrustig staat te snuffelen of te draaien. Op momenten dat u niet op hem kunt letten, is een bench (kamerkenneltje) ideaal. Uiteraad niet te lang, anders dwingt u hem als het ware om zijn eigen plaats te bevuilen, waardoor hij zeker niet snel zindelijk zal worden.

Over het algemeen zijn Ridgebacks snel zindelijk, een aantal weken zeer goed opletten en het ergste leed is geleden. Duurt het langer, dan doet u er goed aan de dierenarts te raadplegen of te bedenken of u zelf wel goed genoeg oplet (of de pup gestraft heeft voor ongelukjes).