Handleiding voor beginnende
Rhodesian Ridgeback-bezitters

 

Voeding van de pup

Wat geef ik de pup te eten?

Over voeding wordt veel gediscussieerd. De wetenschap komt steeds weer met nieuwe inzichten.

De veiligste methode is een compleet voer te kiezen van een bekend merk.

Veel fokkers zweren bij het voeren van vers vlees-voeding zoals RODI kompleet. Dit diepvries voer benadert het meeste de natuurlijke manier van voeden. In tegenstelling tot komplete blik- of droogvoeders, is vers vlees niet steriel. Het spijsverteringsstelsel van de hond is ook niet bedoeld voor steriel voer, omdat de wolf van nature een aas-, afval- en alleseter is. In RODI zitten bovendien geen overdreven hoeveelheden vitamines en ander toevoegingen.

Kiest u toch voor een droogvoeder, neemt u dan niet de goedkoopste (er zit ECHT geen vlees in een zak van 5 kilo voor 3,95,-, al staat er nog zo’n mooi kippetje op).

Diner-producten kunnen maag-darmklachten veroorzaken en dienen vooral om er ‘lekker uit te zien" (voor de mens).

Voeg nooit of te nimmer vitamines of mineralen (zoals kalk) toe aan een kompleet voer! Dit kan ernstige afwijkingen in het beendergestel veroorzaken. Pupvoer is een controversieel onderwerp. U kunt eventueel een speciaal voer kopen voor jonge honden van grote rassen, maar door een gewoon voer (voor volwassen honden) te kopen, loopt u misschien toch nog minder risico op problemen.

 

Hoeveel geef ik hem?

Uw pup moet minimaal 4 keer per dag eten, zijn maag kan nog geen grotere hoeveelheden aan. Laat het eten niet staan als hij het niet opeet, anders ontwikkelt hij het eetgedrag van een kat; af en toe een brokje. De hoeveelheid is moeilijk in een schema te zetten, omdat dit sterk afhankelijk is van het hondje zelf, zijn beweging en de snelheid waarmee hij groeit. Kijk goed naar de pup; als u de ribben een beetje kunt zien is het goed. Er hoeft geen vetlaag op te zitten, en de ribben moeten er uiteraard ook niet uitsteken. Snelle groei is gevaarlijk, en overgewicht kan allerlei problemen op latere leeftijd veroorzaken, dus voer in ieder geval niet teveel.

Een voorbeeld van een (gecombineerd) voedingsschema voor een pup van 8 weken:

07.00 2 schijven RODI compleet, op kamertemperatuur

12.00 +/- 80 gr. brokjes van goede kwaliteit, eventueel wat warm water erdoorheen

17.00 2 schijven RODI, met wat gekookte groente erdoorheen (worteltjes, spinazie, boontjes)

22.00 +/- 80 gr. brokjes, of wat vers vlees, bijv. gekookte kip/ vis met wat bruin brood of pasta

 

Wat mag de pup absoluut niet eten?

Als een hond gewend is aan een gevarieerde voeding, zal hij veel producten kunnen verdragen. Een aantal dingen mag hij echter absoluut nooit eten:

Rauw varkensvlees of ontlasting van varkens; dit kan de dodelijke virusziekte "Aujesky" veroorzaken

Chocola; dit bevat theobromine, onschadelijk voor mensen, maar voor honden in grote hoeveelheden dodelijk

Botjes van pluimvee of gevogelte; deze zijn scherp en kunnen splinteren.