De snoek

 

De snoek ook wel genoemd de zoetwater “Haai” is een van de meest bekende roofvissen. De snoek is een slanke roofvis die flinke afmetingen kan bereiken. Deze vis is eenvoudig van de andere roofvissen te onderscheiden door de plaats van de rug- en anaalvin. Deze vinnen bevinden zich achter op het lichaam. Een ander kenmerk van de snoek is de platte, brede bek. De onderkaak steekt uit voor de bovenkaak Op de gehemelte en op de kaken staan vele scherpe tandjes. Deze tandjes zijn naar achteren gericht, zodat een gevangen prooi zich bijna niet meer kan loswerken. De huid van de snoek is  getekend met vlekken en strepen. De kleur is afhankelijk van de omgeving van de snoek en kan variëren van heldergroen tot groenbruin tot geel/goudbruin of grijsachtig. Dit geeft de snoek een goede camouflage. De ogen van een snoek zijn geel met een donkere pupil.

Latijnse/ wetenschappelijke naam: Esox lucius
Orde: Salmoniformes
Familie: Esocidae

Duitse naam: Hecht

Engelse naam: Pike

Franse naam: Brochet

 

 

 

 

 

De snoekbaars


De herkenning van de snoekbaars is vrij gemakkelijk. Het eerste wat opvalt zijn de twee gescheiden rugvinnen, waarvan alleen de voorste harde stekels bevat. Verder heeft de snoekbaars een slanke lichaamsvorm wat natuurlijk uitermate geschikt is als roofvis om snel door het water te gaan. De puntige kop en de bekspleet die tot aan de achterste oogrand doorloopt. In de bek zijn enkele scherpe, vrij grote puntige tanden zichtbaar in de boven en onderkaak naast een groot aantal kleinere tandjes. Ook een duidelijk herkenpunt is dat de vis ruw aan voelt. Dit komt door de kamschubben. De rug van de snoekbaars is donker grijs tot groenachtig gekleurd. Vage  bruinzwarte verticale strepen of vlekken lopen van de rug door tot de flanken. De buikzijde van de vis is lichtgrijs tot wit. De ogen van de snoekbaars zijn geel/bruinig met een zwarte pupil.

Latijnse/ wetenschappelijke naam: Stizostedion Lucioperca 

Familie: Percidae

Duitse naam: Zander

Engelse naam: Zander/ Pike perch

Franse naam: Sandre

 

 

 

 

De Baars

 

 

 

De baars is snel te onderscheiden met andere vissen. Wat je meteen ziet zijn de stekels op de voorste rugvin. De baars heeft twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste is voorzien van harde stekels. Bij de vis valt het streeppatroon ook meteen op. Ook de zwarte vlek op de achterzijde van de voorste rugvin is opvallend. Een ander kenmerk is dat de baars een ruwe huid heeft. Dit komt door de kamschubben. Over de flanken lopen meerder donkergekleurde banden. De baars heeft een bronsgroen/ bruine rug, die op de flanken overgaat in een lichtere tot goud/ zilver achtige kleur. De baars heeft oranje-rode vinnen. Ook in de staartvin zit vaak een oranje-rode kleur. Zijn buikzijde is lichtgrijs tot wit. De ogen van de vis zijn bruin met een gele cirkel om de zwarte pupil.

 

 

Latijnse/ wetenschappelijk naam: Perca Fluviatilis

Familie: percidae

Duitse naam: Barsch

Engelse naam: Perch

Franse naam: Perche