Hoofdpagina

 Wie zijn wij

 Onze Pony's

 Laatste nieuws

 Handige links

 Men-activiteiten

 

Wie zijn wij?

Wij zijn Jan en mijn vrouw Rik van de Beek, samen houden wij shetlandponystal "de Renderklippen". 

Na jarenlang dwerggeiten te hebben gefokt, hebben we in 2000 besloten de overstap te maken naar de shetlandpony's. Wij hadden altijd al wel interesse in de shetlanders en in het bijzonder de vossen (roestbruin van kleur). Toen wij over voldoende weiland beschikten zijn wij informatie gaan inwinnen over het houden van shetlanders.

Onze voorkeur ging uit naar de mini's of kleine maat. Omdat ik Joop Horst, van de Horsthoeve te Heerde alhier persoonlijk kende heb ik hem gevraagd om ons te helpen. Wij hebben ons zelf voldoende tijd gegeven om ons te orienteren.

Er werden ons verschillende pony's aangeboden want er was aanbod genoeg. Via Joop kwamen wij echter in contact met de pony's van de LH stal uit Vries in Drenthe. Op 25 maart 2000 zijn wij naar Vries getogen en hebben daar onze eerste 2 kleine maat shetlanders gekocht namelijkl Loretta LH en Joshy LH. Omdat de hobby beviel hebben wij in september nogmaals twee pony's aangeschaft, namelijk Mirene LH en Nonneke LH. Met deze vier pony's zijn wij de shetlandponystal "de Renderklippen gestart. De naam "de Renderklippen" komt van een heidegebied in Heerde, de heuvels die zich over dit heide gebied slingeren noemt men de Renderklippen.

Uit de vier genoemde pony's willen wij proberen een stal met premiewaardige shetlanders te fokken. Inmiddels zijn we in 2004 beland, en lopen er rond onze woning in Heerde gemiddeld 10 shetlanders. In het onderdeel pony's op de site vindt u een overzicht van de op dit moment door ons gehouden pony's.

De vier jaar dat we nu bezig zijn is voor ons het aller belangrijkste de plezier die wij hier thuis beleven aan onze shetlanders. Het belangrijkste is voor ons dat ze zeer mak zijn en daarna komt voor ons de kwaliteit. Een Shetlander die je moet vangen met een stuk touw zul je bij ons dan ook niet aantreffen. Vanaf de geboorte zijn we er elke dag mee bezig om ze hand mak te krijgen. De shetlanders lopen het hele jaar om onze woning zodat we ze elk moment in de gaten kunnen houden.

Dat we in de 4 jaar al behoorlijk veel succes hebben gehad hebben we voor een groot gedeelte te danken aan de mensen die ons hebben geadviseerd om toch vooral shetlanders te kopen van een goede fokstal. Goede shetlanders zijn niet goedkoop, maar je kunt er beter een paar minder kopen van goede kwaliteit (dus duurdere) dan het dubbele aantal voor dezelfde prijs .Wij hebben er dus 4 gekocht en daar proberen wij een leuke stal shetlanders mee te fokken. Dat dit niet gemakkelijk is hebben wij natuurlijk ook al wel ondervonden. Wij proberen altijd de hengst te vinden die wij voor onze dieren het beste vinden en dan vooral vossen in de mini en kleine maat .Dit jaar hebben wij er één door een bonte hengst laten dekken, omdat deze ons erg aanstond. Wij brengen de merries hengstig naar de hengst en halen haar dan als ze afgedekt is weer op.

Zelf hebben we thuis een showhengst om te kunnen constateren of ze wel drachtig zijn .We hebben die hengst omdat wij onze merries met veulens niet zo lang kwijt willen .De periode dat de veulens geboren worden is voor ons de mooiste periode van het jaar.Als je s'avonds thuis komt van je werk en je gaat even in het weiland zitten tussen de dieren is dat voor ons echt genieten. De geluksfactor is volgens ons heel erg groot bij de kwaliteit van de veulens.

Toen wij in 2000 een hengst zochten voor Loretta LH hebben we haar bij Martijn van het  Wald gedaan niet wetende dat onze hengst, Rex van de Renderklippen, in 2003 zou worden goedgekeurd .(zie foto ), huidige eigenaar Comb H vd Velds/AH Klaassens,Donderen.

Door onze ervaring met een andere hoby hebben we wel geleerd om overal goed te informeren en geen overhaaste beslisingen te nemen. Laat je door niemand wat aan praten maar luister goed naar anderen en neem dan de juiste beslissing. Mocht het dan toch mis gaan dan kun je niemand wat verwijten maar is het je eigen beslissing geweest. Door deze nieuwe hobby hebben we veel mensen leren kennen en je kunt van een ieder wat leren als je maar goed luistert, maar je eigen mening moet altijd het belangrijkste zijn .U ziet de shetlanders beheersen een groot deel van ons leven, dat is niet erg als je er maar plezier in hebt.

U kunt ons bereiken via de mail door te klikken op de voorpagina.

Bent u in de buurt van Heerde, kom gerust eens langs,  u bent altijd van harte welkom......

Met vriendelijke groet,

 

Jan en Rik van de Beek

 

 

Hoofdpagina | Wie zijn wij | Onze pony's | Laatste nieuws | Handige links | Men-activiteiten
Copyright © 2009 Shetlandponystal de Renderklippen.