Kninepleats Ropta, kninepleatsropta@kpnplanet.nl Eet meer konijn De samenstelling van konijnenvlees is interessant in het kader van een gezonde voeding. Konijn levert zo'n 150 tot 170kcal en 7,6 tot 10g vet per 100g. Het vetgehalte is onder meer afhankelijk van de voeding en de leeftijd van het konijn. Omdat een konijn vanaf de leeftijd van ongeveer 12weken meer vet begint op te slaan, wordt ervoor gekozen konijnen te slachten wanneer ze zo'n tien tot elf weken oud zijn. Van alle delen van het konijn brengen de achterbout en de lever het minste vet en calorieën aan. Door in het bijzonder in het voorste kwartier het verwijderbare vet weg te halen wordt het vetgehalte beperkt tot 4 tot 5procent. Bij konijn dat versneden wordt verkocht, is dit al gebeurd. Niet alleen een laag vetgehalte draagt bij tot een gezond imago van konijnenvlees, maar ook de vetzuursamenstelling. Het vet van konijnenvlees bestaat voor ongeveer een derde uit verzadigde vetzuren en voor bijna twee derden uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Behalve de hoeveelheid essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur is ook hun onderlinge verhouding belangrijk. De verhouding linolzuur-alfalinoleenzuur in konijnenvlees is 4. Dit benadert de aanbevolen verhouding van 5 of lager. De vetzuursamenstelling wordt onder meer beïnvloed door het voedsel dat de dieren krijgen. Luzerne, populair konijnenvoer, is zeer rijk aan alfalinoleenzuur, net als lijnzaad, dat er ook soms aan toegevoegd wordt. In vergelijking met andere vleessoorten bevat konijnenvlees ten slotte relatief veel DHA. DHA is een semi- essentieel vetzuur dat ons lichaam deels maar in onvoldoende mate zelf kan aanmaken uit alfalinoleenzuur. Een adequate aanbreng van DHA via de voeding blijft dus noodzakelijk. De belangrijkste bronnen van DHA zijn vette vis en in mindere mate eieren en vlees, waaronder dus vooral konijn. DHA komt tussen in de groei en de ontwikkeling van de hersenen van het kind en in het onderhoud van de hersenfuncties bij de volwassene. Doordat gekweekte konijnen (meestal) jong worden geslacht, is het mals en licht verteerbaar. Doordat konijn rijk is aan eiwitten, levert het ook heel wat essentiële aminozuren. Het is arm aan natrium en rijk aan ijzer en vitamine B12. Een lichte en gezonde receptuur verdient de voorkeur. Konijn kan perfect worden gestoofd, gestoomd, gewokt, geroosterd of gegaard in de microgolfoven. Elke dag vindt u in Het Nieuwsblad een gezondheidstip www.gezondheid.be