Bij welke klacht is het zinvol een acupuncturist te raadplegen?
Alle klachten die het gevolg zijn van het uit evenwicht zijn van uw energiesysteem zijn in principe behandelbaar. De Wereld-gezondheid Organisatie beschrijft meer dan vijftig aandoeningen / klachten waarbij acupunctuur kan helpen. Op www.acupunctuur.nl onder "Aandoeningen" krijgt u enkele voorbeelden van goed behandelbare klachten.
Meestal denkt men pas aan een acupuncturist als men al lang met klachten rond loopt. Maar heel belangrijk: ook acute klachten zoals sportblessures (bijv. een verstuikte enkel of een spierverrekking) zijn goed behandelbaar.

Terug naar boven

Moet mijn huisarts verwijzen?
Een verwijzing van de huisarts is in de meeste gevallen niet nodig. Wel vind ik het raadzaam om altijd even bij de huisarts te melden dat u bij een acupuncturist onder behandeling bent.

Terug naar boven

Doet acupunctuur pijn en wat ga ik voelen?
Of acupunctuur pijn doet is van persoon tot persoon verschillend. Bij het inbrengen van de naald voel je bijna altijd een heel licht speldenprikje. Deze pijn sensatie is minimaal omdat ik met een zeer snelle beweging en speciale techniek het flinterdunne naaldje door de opperhuid heen prik. Daarna moet er wel een sensatie gevoeld worden voor het optimale effect, het zogenaamde Qi-gevoel.
Dit gevoel wordt meestal omschreven als dof, tintelend, of een gevoel van warmte of zwaarte.

Terug naar boven

Kan acupunctuur gecombineerd worden met andere therapieën?
Acupunctuur kan over het algemeen goed gecombineerd worden met andere vormen van therapie.

Terug naar boven

Kan acupunctuur ook preventief werken?
De meest bekende werking van acupunctuur is die op het gebied van hooikoorts. Ik vraag patiënten ruim voor de hooikoortsperiode aanbreekt een afspraak met mij te maken, zodat ik het immuunsysteem preventief kan versterken. Ook voorschrijven van versterkende kruiden kan hiertoe behoren.
Verder is het natuurlijk zo dat als het lichaam in balans is klachten geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Zo komt het regelmatig voor dat patiënten eens in de zoveel tijd bij mij terugkomen voor een zogenaamde energie-check.

Terug naar boven

Hoe snel na de behandeling voel ik effect?
Hoe snel u effect voelt is afhankelijk van de klacht waarmee u komt en hoe lang die al bestaat. U moet het zo zien: als een klacht acuut is, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog dan is de pijn het gevolg van stagnerende energie. Dit soort klachten zijn eenvoudiger met acupunctuur en/of massage op te lossen dan de al langer bestaande chronische klachten. Naast stagnerende energiestromen heb je hier meestal ook te maken met verzwakking van energie. Deze verzwakte energie heeft over het algemeen meer behandeltijd nodig.
Na 4 a 5 behandelingen vindt in ieder geval een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen.

Terug naar boven

Moet je geloven in acupunctuur?
Nee, dat is geen vereiste om de positieve effecten van acupunctuur te laten plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dit. De goede resultaten bij kinderen en dieren laten ook zien dat dit niet noodzakelijk is. Als U geïnteresseerd bent in wetenschappelijk onderzoek dan kunt u onder het hoofdstukje LINKS veel informatie vinden.

Terug naar boven