Knopen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel van de door Alan Holden in de jaren ’70 en ’80 gepubliceerde regular polylinks, door mij “knopen” genoemd, bestaan over het algemeen uit in elkaar gevlochten driehoeken. Als die driehoeken gemaakt worden van bijvoorbeeld stokjes zijn de knopen altijd wel in elkaar te zetten. De verbindingen van de stokjes zijn, gebruikmakend van “snelle” lijm goed te maken. ( Jan de Koning gebruikt daarvoor in de stokjes ingelaten magneetjes)

Bij onderstaande knoop is het echter ook mogelijk drie “gesloten” en een “open” driehoek te gebruiken, vandaar de naam Borromeaanse knoop.

Om te zien wat met gesloten en open bedoeld wordt, klik op de knoop. Natuurlijk zijn, na het in elkaar vlechten van de knoop, de “eindjes” van de open driehoek netjes naar elkaar toe gebogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borromeaanse knoop.

 

Het wapenschild van de Italiaanse familie Borromeo vertoonde drie ringen die zo aan elkaar vastzitten dat ze geen van drieën van de andere kunnen worden gescheiden.
De houtsnede "Knopen" (1965) van de graficus M.C.Escher toont eveneens drie 'ringen'. Verschil met de Borromeaanse ringen is dat de ringen elkaar niet raken. Deze knoop
is als ruimtelijke structuur in zeskantige Hylite kokers uitgevoerd. Hierin is tevens een Möbiusband met een rotatie van 180 graden zien.

(Deze knoop staat ook bekend als de klaverbladknoop)

Meer weten over Hylite ?