Jan z'n brom- en motorfietsen site.

Start Interesses Rev. Koppelingsplaten Fotoalbum Royal Nord foto's Link Toerrit Geldermalsen Gastenboek Restauratie Te Koop/Gevraagd 11e t/m 15e Bloesemrit Contactpunten Villiers

 

 

horizontal rule

 

 

horizontal rule

Aanbrengen en afstellen contactpuntjes

bij een Villiers (125cc/200cc) blokje.

 

                

       Bij een Villiers blokje b.v. type ( 6 E / 10D ), met spie-loos vliegwiel ga je als
       volgt te werk, als je de contactpunten wilt - / moet vervangen.

 

 1)      Haal vliegwiel van het blok, blokkeer hierbij het vliegwiel met een speciale vliegwielsleutel en / of band om het vliegwiel.

 2)      Dé-monteer draad van condensator ( zie op tekening punt C ) en haal oude contactpunten uit het ronde contactpunten doosje door: ( schroef A eruit te draaien daarna lipje van de hamer weg te schuiven, let op het veertje bovenop het hamertje ).

 3)      Plaats nieuwe contactpunten.

 4)      Iets vet aan het viltje wat aan het uiteinde van het verenstalen plaatje zit.

 5)      Haal  een doekje met wasbenzine tussen de gesloten contactpunten door, ( dit is om vuil/vet weg te halen tussen de contactpunten).

 6)       Nu zet je op de linker poolschoen van de laag - / hoogspanningspoel met een potlood een streepje op 4mm.

 7)      Deze afstand dient er later voor dat de magneetpool van het vliegwiel al 4mm. over de linker poolschoen van de laag - / hoogspanningspoel komt (op dit punt moeten straks de contactpunten open gaan !.).

 8)      Plaats daarna spieloos vliegwiel terug over de kruktap en draai de krukasmoer zover aan dat de krukas  net niet mee rond draait.

 9)      Draai nu het vliegwiel zo dat een magneetpool van het vliegwiel op het aangebrachte 4mm. streepje van de laag - / hoogspanningspoel staat.

10)  En draai nu de sleufschroef ( zie op tekening punt A ) los en stel (a.d.h. van het sleufgat) deze zo in dat de contactpuntjes net open gaan.

11)  Hiermee / - door bereiken we later een max. vonk.

12)  Nu zet je de schroef A goed vast.

 

                                                                         

 

Eerste gedeelte is nu klaar.

 

 

Afstellen:

 

1)      Haal bougie uit de cilinderkop.

2)      Draai nu het vliegwiel totdat het streepje op het vliegwiel gelijk staat met het 2e streepje (met de klok mee) op de ontstekingsgrondplaat recht tegenover elkaar staan.

3)      Houd het vliegwiel tegen en draai nu de krukas door kickstarter heel voorzichtig naar beneden te drukken.

4)   Draai onderstaand zelf gemaakt tooltje (van een oude bougie met daardoor heen een pen met mm. verdeelstreepjes aan de bovenkant en aan de onderkant een drukveertje) of steek een grote schroevendraaier in bougiegat, hierdoor kunnen we zien dat de zuiger het B.D.P. heeft bereikt.

     

5)     Dit (B.D.P.) kunnen we ook checken door te kijken of de inkeping (streepje) op het uiteinde van de kruktap omhoog   staat.

6)     Zet nu met een stift b.v. een streepje op de schroevendraaier gelijk met de bovenkant van het bougiegat, of kijk op      het zelfgemaakt tooltje op welk mm. streepje van de stift hij staat.

7 Haal nu de schroevendraaier uit het bougiegat en meet 4mm BOVEN  de streep af en plaats hem daarna weer terug in het bougiegat, of zet een streepje op de stift 4mm. BOVEN het streepje waarop hij stond ( dit streepje is dan het openingspunt van de contactpunten).

8)     Zet het vliegwiel iets meer aan, zodat als je aan vliegwiel draai de krukas ook mee draait.

9  Nu alles weer zo aan het vliegwiel doordraaien dat het streepje op het vliegwiel en het 2e streepje op de ontstekingsgrondplaat weer tegenover elkaar staan, en de schroevendraaier en / of tooltje in het bougiegat dezelfde positie hebben als waar we de eerste markeer streepje aanbrachten en / of zagen.

10)   Nu draaien we het  vliegwiel TEGEN de draairichting (klok) in !.

11)  Nu draaien we het vliegwiel zover terug totdat het  2e aangebracht streepje (4mm) op de schroevendraaier en / of stift in het bougiegat op 2e markeerpunt aankomt.

12)  Zet nu vliegwiel GOED vast, door deze weer met de speciale vliegwielsleutel en / of band tegen te houden.

13)  Check dit alles nog even (zoals hierboven staat ) na, ook eventueel met voelermaat (0,4) tussen de contactpunten door.

14)   Bougie elektrode afstellen met voelermaatje op 0,45mm., en terug plaatsen.

15)  Starten.

 

Klaar, rijden maar.

 

       Een SPARTA Villiers rijder.                                                                                              © J.v.Soelen

           

 

horizontal rule

                                                                                                     Terug naar welkom pagina.