Artikel-19: Het weer op Jupiter: Kans op storm, windkracht 10

                          Astrologische Artikelen door J. Ligteneigen               

 

 

Home

 

Contact mail

 

 

 

 

 

 

 

Home > Artikelen > Artikel-19


Af  en toe komen er interessante berichten van de NASA of het JPL (Jet Propulsion Laboratory) betreffende ontdekkingen, nieuwe ruimtemissies, foto's, e.d. uit de ruimte.

Deze keer betreft het nieuwe waarnemingen aan twee reusachtige stormen die op Jupiter al geruime tijd woeden. Met vermoedt dat ook de zgn. "Rode Vlek" op Jupiter, een grote storm met enorme afmetingen die het oppervlak van Jupiter al zo'n 300 jaar (!!!) teistert op soortgelijke wijze is ontstaan als nu met de twee andere stormen gebeurt.

Tijd voor een nieuwe weersverwachting.

Volgens een NASA-bericht is het voor de eerste keer dat wetenschappers in staat zijn geweest om twee reusachtige stormen, de reusachtige "witte ovalen", die elk maar liefst de omvang hebben van de HALVE AARDE te zien botsen en "samensmelten" tot n gigantische storm.

Normaal gesproken, wanneer twee stormsystemen (dreigen te ) botsen, bewegen ze daarna van elkaar af, aldus Dr. Glenn Orton, onderzoekswetenschapper bij het JPL van de NASA, die met een team van Spaanse-, Franse- en Amerikaanse wetenschappers met behulp van de Hubble Space Telescope en grondtelescopen de "witte ovalen" heeft bestudeerd.

Het beeld dat u in dit artikel ziet, is op het internet ter beschikking gesteld en kunt u zelf op uw eigen PC bewonderen op de internetsite: http://www.jpl.nasa.gov/pictures/jovianstorm.

 

De wetenschappers speculeren er nog over, maar het is waarschijnlijk dat de huidige "Rode Vlek", die zo kenmerkend is voor het aangezicht van Jupiter op soortgelijke wijze is ontstaan. Deze storm, bepaald niet eentje in een glas water, is maar liefst twee keer zo breed als de Aarde en is al ruim 300 jaar actief in het Zuidelijk halfrond van Jupiter.

Door deze waarnemingen aan de twee stormen hopen de wetenschappers meer aan de weet te komen over de dynamica van de atmosfeer van Jupiter.

De drie witte ovalen, die u op de foto ziet van september 1997 zijn dan nog drie afzonderlijke stormen, die ongeveer 60 jaar geleden actief zijn geworden. In de laatste tientallen jaren zijn ze elkaar vaak genaderd, maar nog nooit heeft het tot een botsing geleid.

In het begin van 1998 hebben twee ovalen elkaar zeer dicht genaderd en zijn tot n geworden. Dit kon niet "live" worden waargenomen, omdat Jupiter toen "achter" de Zon verdween in zijn baan. Pas toen Jupiter weer tevoorschijn kwam bleven er nog twee ovalen over. Dit ziet u op de foto van 16 juli 1998.

Vorig jaar kwam de "combinatie" op de laatste "originele" ovaal af. Windsnelheden van ca. 470 km per uur waren niet ongewoon in de draaikolk van de grote storm, die tegen de wijzers van de klok in draaide. Een klein tussenstormpje werd tijdelijk gevormd, waarvan de draaikolk rechtsom draaide. Zo'n tussenstorm treedt regelmatig op en zijn afwijkende draairichting voorkomt dat twee grote "witte" stormen samensmelten.

Dit kunt u mooi zien in de derde foto van 14 oktober 1999.

Aangezien dit nieuwe drietal gezamenlijk de grote "Rode Vlek" passeerde, is het tussenstormpje blijkbaar stukgetrokken, waardoor de twee "witte ovalen" alsnog konden samensmelten en n grote strom vormen.

Deze samentrekking begon in maart dit jaar en duurde ca. 3 weken, waarna uiteindelijk 1 storm overbleef, die wijder is dan de twee afzonderlijk van vr de botsing.

Uiteraard is dit een atmosferisch verschijnsel en zijn het astronomische waarnemingen, echter het blijkt toch maar weer mooi dat Jupiter als "grootste" zijn naam ook op dit gebied waar maakt!

De weersverwachting die Edwin Krol over dit verschijnsel gegeven zou hebben : "het  wordt nu echt HERFST".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on:    31/12/2015