Index

Weidevogel bescherming Uitgeest

Klik hieronder voor meer..

De Gouden Grutto 2004 gaat naar vogelwerkgroep Uitgeest!!!

Niet alleen de nesten maar ook de pullen beschermen!

Gele Kwikstaart

Kievit en Scholekster

Tureluur en Grutto

Meerkoet en Slobeend

Vogel foto's

Natuursite

Op deze pagina zal ik verslag doen over de vrijwillige weidevogel bescherming waar ik en mijn broer Nico al 6 jaar mee bezig ben. Vier maanden ( eind februari, maart, april, mei en juni ) ben je bezig met het zoeken markeren en beschermen van nesten van weidevogels en later hun jongen.

Samen hebben we zo'n 30 Hectare om te beschermen dat is best veel. Drie a vier keer in de week ben je wel een aantal uren bezig met opsporen en zoeken van nesten.

Een deel van het land met de boerderij op de achtergrond

In de weken van omploegen, zaaien, mest rijden en maaien van het land ben je elke dag bezig. En dan nog de administratie van de gevonden nesten en hoeveel eieren er van uitgekomen zijn een paar of helemaal niets wat de oorzaak daarvan is bv. predatie nesten ondergelopen ( veel regen ). Landwerkzaamheden is veelomvattend maaien, bemesten, zaaien, rollen, slepen en loslopend vee.

Met het verleggen van nesten (omploegen en inzaaien van het (mais) land ) wat in het voorjaar plaats vindt loop je bunders land heen en weer om de nesten uit te spitten en te verleggen en als de tractor er voorbij is weer terug te leggen. Als het land omgeploegt is en ze beginnen met inzaaien weer de nesten verleggen en terug te leggen.

Een vermoeiende klus om over die opgedroogde brokken grond te lopen maar als de trekkers weg rijden en de stilte valt in dan moe maar met een ongelofelijk voldaan gevoel kijken hoe de Kieviten en de Scholeksters weer terug keren naar hun nest, eerst een beetje onwennig even de nesten weer een beetje fatsoeneren om daarna weer bovenop de eieren gaan zitten het is onbegrijpelijk dat ze terug komen na de nesten met eieren vier keer verlegd te hebben maar het gebeurt en dan weet je waarvoor je het doet!

klik hier voor een verslag van   De kievit en Scholekster

Eigenlijk is dat nog de makkelijkste periode om de nesten op te sporen. Als het weer een beetje gunstig is begind het gras te groeien en als je na een paar dagen weer komt kijken schrik je er van hoe hoog het al is de boer blij wij niet....maar je weet dat ze nog niet aan maaien toe zijn en kan dan toch vrij rustig de nesten gaan zoeken en probeer je dat zo zorgvuldig mogelijk te doen. Niet te veel het land in en de vogels zo min mogelijk storen. We rijden dan ook vaak al het land af wat van de boer is ( dat kan ver uit elkaar liggen ) dus zo stoor je niet elke keer de vogels en komen dan maar één keer op een stuk land per dag, we kijken eerst met de telescoop en peilen de broedende vogels uit, maar we lopen dan ook gelijk dat hele stuk land af en komen dan regelmatig nesten tegen.

Wij hebben het voordeel dat de boeren ( pa en zijn twee zonen Adrie en Peter ) zelf ook vogelaars zijn en net zo hard mee doen als ons! Het is elk jaar weer een wedstrijd wie het eerste Kievits, Scholekster, Tureluur, Grutto etc. nest vindt.

Peter en Adrie

Ze denken ook met je mee en proberen ook NA de belangrijkste periode te maaien dat is als de eieren net uitgekomen zijn, laat het weer het toe dan maaien ze gewoon een paar dagen later en geven ons de kans om de jonge vogels te verdrijven naar een ander stuk land dat is natuurlijk prachtig als je deze mensen mee hebt. Maar het weer kan ook zo omslaan hier in dit kikkerlandje dus dan MOET er gewoon gemaaid worden daar kan je gewoon niets van zeggen of aan doen je mag al blij zijn dat ze zo met je meedenken en het is tenslotte hun brood wat ze moeten verdienen.

Jammer dat je op deze foto niet goed de uitdrukking van Adrie zijn gezicht kan zien...daar straalt echt liefde en de bezorgdheid voor de dieren uit, hier ging het om een koe die een beetje mank liep maar zo zitten ze ook op de trekker als ze door het land rijden en uit moeten kijken voor de nesten......

Dat is echt een pluspunt voor ons en we zijn ook echt blij dat wij bij deze mensen het land op mogen om de nesten te beschermen je hebt er wel andere tussen.

Maar als ze het van te voren kunnen aankondigen van bv op zondag tegen ons vertellen dat ze woensdag gaan maaien en zo ons de kans geven om de jongen te verjagen zullen ze dat zeker doen.

Dit jaar hebben we voor het eerst een proef gedaan wat zeer geslaagd is!!!

Klik hier voor het verslag!

Maar de boer is afhankelijk van het weer dus kan hij niets echt voorspellen en wij moeten standby staan voor het geval de boer belt van NU ga ik het land in.

                

De pullen die blijven zitten probeer je dan zo snel mogelijk te ontdekken ( tijd kost geld bij de boeren ) door de greppels na te lopen. Hier boven heb ik een tureluurjong en mijn broer een kievits pul gered. De boer laten stoppen en de foto's gemaakt. Dit is een heel frustrerend werk om te doen want je ziet de kraaien achter de trekker al aankomen, wetend dat je niet alles heb kunnen beschermen maar je doet met elkaar je uiterste best om zoveel mogelijk te redden en soms zie je een nest over het hoofd of een jong maar meer dan dat kan je gewoon niet doen .

klik hier voor een verslag van  Tureluur en Grutto

klik hier voor een verslag van  Meerkoet en Slobeend

Wat je ook meemaakt zijn echte rot dingen. In het seizoen van 2002 hadden we vijf pas uitgekomen eieren waarvan de pullen de dooierzak nog niet hadden opgenomen dat gebeurt als ze pas de pullen net uitkomen dan hangt de dooierzak er nog aan en als het mooi weer is, is dat geen probleem maar wij vonden dus vijf uitgekomen dode jongen met de dooierzak er nog aan die hebben het dus niet gered vanwege het toen veels te koude weer.

Dode Tureluur pul

Daar kan je echt beroerd van worden, heb je alles gedaan om de eieren te beschermen en dan gaat het mis met het uit komen van de eieren.

Deze foto heb ik gemaakt om dat ze er onderzoek naar wilden doen.....maar het is gewoon een natuurgetrouw verschijnsel niet leuk om te horen/zien het hoort er gewoon bij je moet gewoon blij zijn als er één Grutto of Tureluur weer terug komt uit Africa en weer gaat broeden en zo weer voor nageslacht zorgt. Al met al ben je blij dat je je steentje hebt kunnen bijdragen maar ook verdrietig dat er zoveel mis gaat en waar je gewoon helemaal machteloos tegenover staat.

Daarnaast is mijn broer coordinator van de hele streek, als het seizoen afgelopen is van de weidevogels dan moeten wij alle gegevens van alle vrijwilligers op de computer in kaart brengen en dat weer doorsturen naar de landelijk vereniging van weidevogel bescherming die zo een totaal beeld krijgen van de weidevogels.

Lijkt het je dit leuk om te doen en beschik je over wat vrije tijd en wil je ook deelnemen aan de vrijwillige weidevogel bescherming bel dan : Landelijke coordinatie, landschaps beheer, deze kunnen je verder helpen om te helpen in de gebieden in jou omgeving : 030-2858725

Mee doen hoor het is prachtig om te doen en wat je allemaal mee maakt is gewoon ongelofelijk mooi!!! Waar ik echt van kan genieten is als tegen de avond de zon ondergaat met je telescoop een mooi plekje zoeken, op je kont gaan zitten met een bakkie koffie en dan maar turen over de weilanden en genieten van de rust die er dan heerst en om dan alleen met de vogels te zijn, dat is machtig.

De Kemphaan en de Watersnip broeden niet in onze omgeving, wel zie we ze elk jaar in het vroege voorjaar bij tientallen maar ze trekken verder en broeden dus niet bij ons wel jammer, dit geld ook voor de Wulp. De Kluut broedt wel in onze omgeving alleen op ons land dat wij "beheren" niet.