DE ZOMP
HEEMTUIN TE OOSTERBEEK

Oosterbeek is gelegen aan de zuidzijde van de Veluwe, in het aflopend gedeelte van het Veluwe-plateau naar de Nederrijn. Tussen Oosterbeek-Hoog en Oosterbeek-Laag wordt een hoogteverschil van circa 70 meter overbrugd. Op veel plaatsen langs deze helling komt het grondwater onder de Veluwe dicht aan het oppervlak, hetgeen resulteert in het grote aantal sprengen en beken dat Oosterbeek rijk is. Veel van deze sprengen zijn in vorige eeuwen geslagen voor het aandrijven van papiermolens en ten behoeve van blekerijen.

ijsvogel

Een van deze beken, de Zuiderbeek, vindt zijn oorsprong in de Zomp, een moerassig gebiedje in het Zweiersdal, en stroomt bij het oude kerkje van Oosterbeek uit in de Nederrijn. Sinds 1982 is de Zomp als heemtuin opengesteld voor het publiek (zie geschiedenis van de Zomp). Ondanks het geringe oppervlak is in de Zomp een grote verscheidenheid aan met name inheemse planten aanwezig: bij een inventarisatie in 1995 werden 175 plantensoorten aangetroffen. De Zomp trekt ook veel vogelsoorten, met name omdat het water van de Zomp met een constante brontemperatuur van 10-11C 's winters niet bevriest.

Het beheer en onderhoud van de Zomp is sinds 1997 formeel overgedragen aan het IVN Zuidwest Veluwezoom, waarbij vooral gebruik gemaak wordt van de inzet van vrijwilligers. Een werkgroep van het IVN, de Beleidsgroep Ontwikkeling Zomp, heeft een beleidsplan geformuleerd om de Zomp om te vormen tot een heemtuin op meer natuurlijke basis. In het kader van het gemeentelijk Beheers- en Onderhoudsplan voor Oppervlaktewater zal ook de Zuiderbeek in de nabije toekomst een meer natuurlijk uiterlijk krijgen.

Kerk Oosterbeek

Oosterbeek vormt samen het Renkum, Heelsum, Wolfheze, Doorwerth en Heveadorp de gemeente Renkum. Deze dorpen in het groen zijn met name bekend om hun natuurschoon. Zo werd Oosterbeek in 2004 uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland. Oosterbeek is echter ook een bezoek waard omwille van het duizend jaar oude kerkje aan de Rijn, het oudste in gebruik zijnde kerkje van Nederland. Ook kasteel Doorwerth met het daarin gelegen Museum Veluwezoom is populair bij toeristen. In de tweede helft van de 19e eeuw vestigden veel schilders zich in Oosterbeek om de ongerepte natuur te schilderen. Deze groep van zogenaamde Veluwezoomschilders is mede verantwoordelijk geweest voor de bouw van de vele villa's en buitenhuizen die Oosterbeek kent. Hoewel veel van deze huizen in de Slag om Arnhem in september 1944 verwoest zijn (zie Market Garden 1944), vormt Oosterbeek nog steeds een van de meest aantrekkelijke woonomgevingen van Nederland.Meer informatie over heemtuinen en de Zomp

zomp

1. Hoe de Zomp te bereiken?
1. Plattegrond van de Zomp
1. Geschiedenis van de Zomp
1. Agenda en Dagboek van de Zomp
4. Inventarisatie van planten in de Zomp
6. Bijzondere planten in de Zomp
3. Inventarisatie van vogels in de Zomp
5. Inventarisatie van paddestoelen in de Zomp
6. Inventarisatie van mossen in de Zomp
7. Rapport Beleidsgroep Ontwikkeling Zomp
1. Overzicht van heemtuinen in Nederland
7. Internet sites over planten en tuinen in Nederland
7. Wandel- en Fietsroutes in NederlandMeer informatie over Oosterbeek
en de Gemeente Renkum

Wapen

1. Hoe Oosterbeek te bereiken?
2. Gemeente Renkum Online
2. Renkum, informatie en lokaal nieuws
2. Blik op Renkum
2. PrikStad Oosterbeek
2. Dorpsplatform Oosterbeek
2. Straatnamen Oosterbeek
2. Hoog en Laag
3. Restaurants Oosterbeek
8. Airborne Museum
6. Gemeentewapen Renkum
5. Airborne Wandeltocht
8. Oranjevereniging Oosterbeek
8. Bibliotheek Oosterbeek en omstreken
8. Filmhuis Oosterbeek
8. Buurt Nieuwland
10. Gelderland-in-Beeld
10. Activiteiten IVN-Arnhem
10. Activiteiten Korenmarkt Arnhem
11. Landelijke en wereldwijde informatiebronnenHoe Oosterbeek te bereiken?

Oosterbeek
Stoptreinen op het traject Arnhem-Ede/Wageningen stoppen te Oosterbeek. Vanaf Arnhem Centraal Station is Oosterbeek o.a. te bereiken met stadsbus 1 (trolley!) en met de streekbussen 352 en 51. De landelijke fietsroute 4 en de Gazelle Veluwe-route lopen door Oosterbeek, terwijl Oosterbeek per auto bereikbaar is via de A12 (Utrecht- Arnhem) en de A50 (Apeldoorn- Eindhoven).


(Aanvullende wereldwijde topografische informatie vindt u via Mapquest)

Hoe de Zomp te bereiken?

route


Neem vanaf de centrale doorgaande weg door Oosterbeek, de Utrechtseweg, de afslag op de kruising bij het derde stoplicht, tussen twee makelaarskantoren (Weverstraat). Volg de weg die schuin naar links loopt (van Toulon van de Koogweg), en sla bij de verkeerstafel rechtsaf de Fangmanweg in. Na de steile helling en de gevaarlijke kruising ligt direct rechts de ingang van de Zomp. Deze is in de periode van 15 maart tot 1 november alle dagen gratis toegankelijk van 10 tot 21 uur.

(Aanvullende topografische informatie over Nederland vindt u via
Lokatie NET)Deze website wordt onderhouden door Joop van Zoelen (jovazo@wxs.nl). Commentaar en suggesties zijn welkom. Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2016