HEEMTUIN DE ZOMP

AGENDA EN DAGBOEK

Belangrijkste gebeurtenissen in het leven van de Zomp (bijgewerkt vanaf 1998)AGENDA


1. Zie Zomp Facebook paginaDAGBOEK
1. Zondag 1 mei 2022:

Na de zonnige maand maart begint april met een pak sneeuw en de koudste aprilnacht ooit, waardoor veel bloesem bevriest. De rest van de maand is weer net zo droog als maart, zodat zich een landelijk droogteprobleem begint af te tekenen. Halvewege de maand moet de brandweer met een hoogwerker uitrukken voor een vergeefse poging om een kat uit een boom van de Zomp te halen.

zomp


1. Vrijdag 1 april 2022:

Maart is met afstand de meest zonnige maartmaand ooit gemeten. Er valt nauwelijks regen, maar de maand eindigt wel met een heus pak sneeuw. De vijvers beneden de Zomp worden uitgebaggerd. Wellicht door het uitbaggeren is er dit jaar veel meer algengroei in de Zomp dan in de voorafgaande paar jaren. De tuin gaat weer open voor het publiek, waar tot ieders verrassing zelfs een paard een ronde maakt.

zomp


1. Dinsdag 1 maart 2022:

Januari en februari zijn beide warme maanden. Van vorst is nauwelijks sprake, ook niet in de nacht. Maar terwijl januari somber en rustig weer geeft, is februari onstuimig. De maand kent zonnige dagen, maar er trekken ook maar liefst drie stormen binnen een week over, zonder overigens schade in de Zomp aan te richten. Een buizerd heeft het park tot domicilie gekozen, wat tot veel onrust onder de andere vogels leidt.

zomp


1. Zaterdag 1 januari 2022:

Tijdens de jaarlijkse bladruimdag wordt bovenin de compostbak van de Zomp een witgekleurde Ridderzwam aangetroffen. November en december zijn qua weer gemiddelde maanden, maar het jaar eindigt met record hoge temperaturen (15 graden), zowel overdag als 's nachts.

zomp


1. Maandag 1 november 2021:

Oktober is zacht, maar regenachtig. De vijver van de Zomp wordt met grof geweld uitgebaggerd. De benedeningang en compostbak worden tijdelijk verwijderd, waarna ten behoeve van de graafmachines metalen platen worden neergelegd. Ht zal wel tot het nieuwe publieksseizoen duren voordat de geplette planten zich weer hebben opgericht.

zomp


1. Vrijdag 1 oktober 2021:

September is warm, zonnig en droog. Eindelijk weer een beetje zomergevoel. Op de eerste zondag van de maand wordt vanuit de Zomp een open-tuinen-route georganiseerd langs natuurtuinen in de omgeving. Mede dankzij het mooie weer wordt het een groot succes. In het heideveld van de Zomp wordt een egel gespot.

zomp


1. Woensdag 1 september 2021:

Juli en augustus zijn teleurstellende maanden. Het is koel weer en er valt veel regen. Er wordt zelfs een record aantal dagen geteld waarop in Nederland meer dan 50 mm regen valt, hetgeen lokaal tot grote wateroverlast leidt. De Zomp is in deze maanden verworden tot een kikker- en naaktslakkenparadijs. Om onduidelijke redenen zijn er spontaan twee bomen omgevallen.

zomp


1. Donderdag 1 juli 2021:

En eindelijk is het dan zomer! De warmste junimaand in meer dan 100 jaar, in combinatie met het natte voorjaar, zorgt er voor dat de natuur in en rondom de Zomp explodeert. Het is er in jaren niet zo groen geweest. In de loop van de maand nemen de zomerse temperaturen af en gaan we geleidelijk weer over op een normale Hollandse kwakkelzomer.

zomp


1. Dinsdag 1 juni 2021:

Op een paar zonnige laatste dagen na, is mei een trieste maand. Het is zeer koud, somber en erg nat. Er valt zelfs zoveel regen dat het grondwaterniveau zich na drie droge jaren eindelijk weer op zijn normale peil bevindt. In de Zomp wordt het knuppelpad in zijn geheel vernieuwd. Maar daarbuiten is het pad rondom de vijver erg drassig en moeten bezoekers oppassen om niet in de blubber te stappen.

zomp


1. Zaterdag 1 mei 2021:

April is maar liefst drie graden kouder dan het langjarig gemiddelde en zelfs vijf graden kouder dan april vorig jaar. Veel nachten met temperaturen rond het vriespunt en zowaar een witte tweede paasdag. Maar door het koude weer blijven de voorjaarsplanten in de Zomp wel lang in bloei. Ook dankzij de afwezigheid van algengroei in de vijver heeft de Zomp er eigenlijk nog nooit zo mooi uitgezien. Aangezien door de lockdown alleen etenswaren in winkels mogen worden afgehaald, is de Zomp een aantrekkelijke plek geworden voor een lunch of koffiepauze. Op sommige dagen moet de vuilnisbak van de Zomp wel haast dagelijks geledigd worden. In het heideveld is een stapelmuur van dakpannen neergelegd als schuilplaats voor de diverse dieren in de Zomp.

zomp


1. Donderdag 1 april 2021:

Ook al wordt op de laatste dag van maart een warmterecord gebroken, toch is de maand in zijn geheel koud en herfstachtig. Het publieksseizoen van de Zomp gaat van start, maar vanwege de geldende avondklok hoeft het hek 's avonds niet afgesloten te worden. In het begin van de maand is een Grote zilverreiger enige dagen te gast in de Zomp.

zomp


1. Maandag 1 maart 2021:

Januari is een gemiddelde wintermaand, maar in februari laat het weer zich van zijn extreme kant zien. Er valt een dik pak sneeuw, gevolgd door zeven ijsdagen. Door de matige, soms strenge vorst in de nacht vriest zelfs het water van de Zomp gedeeltelijk dicht. Vervolgens stijgt binnen een week de temperatuur zo'n 25 graden en volgen er zes dagen op rij met temperaturen boven de 15 graden, waarbij diverse dagrecords worden gebroken. Helaas zijn er tijdens de koudeperiode geen snippen in de Zomp waargenomen.

zomp


1. Vrijdag 1 januari 2021:
In november worden weer diverse warmterecords gebroken. In totaal 233 aaneengesloten dagen is de dagtemperatuur boven de 10 graden gekomen. En geen enkele dag is de temperaruur beneden de nul graden gebleven. Tezamen met een milde maand december komt 2020 op een gedeelde eerste plaats van warmste jaar ooit gemeten. Bij de bovenbrug van de Zomp is een berk omgewaaid, mogelijk als gevolg van de storm Bella.


1. Zondag 1 november 2020:
September is warm, zeer zonnig en droog. Vooral in het midden van de maand komen record-hoge temperaturen voor. Oktober daarentegen is somber en herfstachtig. Een gezin egels vestigt zich in de Zomp, terwijl de eekhoorns zich te goed doen aan een overmatige hoeveelheid eikels. Zo komt er een eind aan het publieksseizoen tijdens een tweede coronagolf.


1. Dinsdag 1 september 2020:

Augustus breekt weer de nodige warmterecords. Een hittegolf van maar liefst 13 dagen brengt 8 opeenvolgende dagen met een temperatuur van boven de 30 graden en daarmee de warmste week ooit. Maar het eind van de maand brengt hersftachtig weer met een heuse zomerstorm. Helaas brengt het mooie weer ook veel jongeren naar de Zomp, die hun rotzooi niet altijd opruimen.

zomp


1. Zaterdag 1 augustus 2020:
Begin juni slaat het weer om en we krijgen vervolgens een typisch Nederlandse zomer: koel weer met de nodige regen. Juni en juli eindigen overigens wel beide met tropische dagen. Door het matige weer is het opvallend rustig in de Zomp. Zowel de IJsvogel als de Grote gele kwikstaart laten zich weer zien, ten teken dat het broedseizoen voorbij is.


1. Maandag 1 juni 2020:
Ook mei is extreem zonnig en droog. Nog nooit heeft het voorjaar zoveel zonne-uren gekend, maar de natuur zucht onder 2.5 maand extreme droogte. Zelfs de nieuwe aanplant in de Zomp nabij de vijver moet dagelijks handmatig water gegeven worden.


1. Vrijdag 1 mei 2020:
De afgelopen maand was de zonnigste april ooit gemeten. Op 8 april was er zelfs al een uitzonderlijk vroege zomerse dag. Mogelijk dat de coronacrisis het sociaal gevoel onder de mensen versterkt, want ondanks de vele bezoekers blijft er weinig zwerfafval in de Zomp achter. Opvallend is er voor het eerst in jaren geen sprake is van uitbundige algengroei in de vijver. Mogelijk heeft dat iets te maken met de vorig jaar maart aangelegde dam in de bovenbeek.


1. Woensdag 1 april 2020:

Nederland zit op slot door de coronacrisis. Nu de scholen gesloten zijn, brengen veel jongeren hun dagen door in de Zomp. Bij aanvang van het publieksseizoen blijkt de Zomp gebruikt te zijn als vuilstortplaats. Door het zachte winterweer staat het Goudveil dan al in bloei. De tweede helft van maart is zeer zonnig, maar brengt ook de koudste nachten van deze winter.

zomp


1. Zondag 1 maart 2020:
De op een na zachtste winter in honderd jaar brengt vooral herfstachtig weer, met veel wind en regen. Van vorst is geen sprake en op diverse dagen worden warmterecords gebroken. De stormen Ciara en Dennis brengen in de Zomp weinig schade aan. Op de schrikkeldag wordt een krat met lege bierflesjes voor de ingang van de Zomp gedumpt. Nog een geluk dat vanwege het winterseizoen het hek van de Zomp nog was gesloten.


1. Woensdag 1 januari 2020:
De rust is teruggekeerd in de Zomp. November was aan de koude kant, maar december was zeer zacht. Op 14 december vond de jaarlijkse bladruimdag plaats. Opvallend is dat deze datum alsmaar verder opschuift, omdat de bomen hun bladeren steeds later in het jaar verliezen.


1. Vrijdag 1 november 2019:

Wat het weer betreft, waren september en oktober modale maanden. Het overlijden van Frater Willibrordus op 11 september wordt breed uitgemeten in de media. In zijn Arnhemse tijd was hij een frequent bezoeker van de Zomp met zijn onafscheidelijke kooi voor het Oranjetipje (zie foto uit 2007 in gezelschap van de eend Fred). Begin oktober wordt er in de Zomp een Aalscholver waargenomen. Het knuppelpad wordt hersteld en de vijver van overdadige begroeiing ontdaan. De hangjongeren hebben in het afgelopen publieksseizoen voor veel overlast gezorgd, zeker nu zij behalve peuken, blikjes en sigarettendoosjes ook lachgaspatronen laten slingeren.

zomp


1. Zondag 1 september 2019:
De eerste drie weken van augustus geven koel en wisselvallig weer met de nodige regen. Daardoor staat de heide dit jaar mooi in bloei, ook in de Zomp. De laatste week kent de tweede officiele hittegolf van het jaar; nog nooit heeft een hittegolf zo laat in het jaar plaatsgevonden. De IJsvogel en Grote gele kwikstaart vinden hun weg weer terug naar de Zomp, waar het knuppelpad op diverse plaatsen dringend aan reparatie toe.


1. Donderdag 1 augustus 2019:

Juli is een maand van uitersten. Wordt er in de eerste week nog lokaal nachtvorst gemeten, aan het eind van de maand breekt een hittegolf alle temperatuurrecords. Plaatselijk wordt 40,7 graden gemeten en ook in de Zomp loopt de temperatuur tot boven de 40 graden op. Op de 12e van de maand wordt er een huwelijk gesloten in de Zomp. Halverweg de plechtigheid stormt een onderhoudsploeg van de gemeente het park binnen om de leuning van de bovenbrug te repareren.

zomp


1. Maandag 1 juli 2019:
De warmste junimaand ooit gemeten kent een tropische start en een tropisch slot. In de Zomp wordt in opdracht van de gemeente een Zomereik langs de Fangmanweg gerooid, waardoor er nu op het bovenste wandelpad veel meer licht valt.


1. Zaterdag 1 juni 2019:
April is droog en zonnig, maar mei is de eerste maand sinds maart 2018 waarin de temperatuur beneden het langdurig gemiddelde ligt. Het vandalisme in de Zomp neemt steeds ernstiger vormen aan. Beperkte het zich voordien tot sigarettenpeuken en lege drankflessen, nu zijn stukken van het dak van de keet verwijderd om er in de Zomp een hut mee te bouwen. Tot overmaat van ramp is de leuning van de bovenbrug door de plaatselijke jeugd vernield.


1. Maandag 1 april 2019:

Na de mooie februarimaand is maart een afknapper. Vooral de eerste helft van de maand is herfstachtig. Op de zandzakken bij de bovenbrug van de Zomp wordt een grote roofvogel met witte borst waargenomen, waarschijnlijk een vrouwtjes havik. Vlak voor het begin van het publieksseizoen wordt de trap in de Zomp vernieuwd, met optredes van beton in plaats van hout. Praktisch, maar niet helemaal passend bij het natuurlijk imago van de heemtuin.

zomp


1. Vrijdag 1 maart 2019:

Wat het weer betreft was januari een gemiddelde maand, maar in februari worden weer de nodige records gebroken. De tweede helft van de maand is het volop voorjaar met onbewolkt en windstil weer en met temperaturen boven de 15 graden. Landelijk wordt zelfs een unieke temperatuur van 20 graden gemeten. In de Zomp wordt voor het eerst een Grote zilverreiger waargenomen. Het Waterschap heeft zandzakken aangebracht op twee plaatsen in de bovenbeek, mede om te voorkomen dat regenwater van de Dam in de vijver van de Zomp terecht komt. Om het geheel een natuurlijk uiterlijk te geven, zijn de zandzakken bij de bovenbrug afgedekt met jute en stukken boomstam.

zomp


1. Dinsdag 1 januari 2019:

Dankzij een zonnige maand november is de herfst van 2018 de zonnigste ooit. In de eerste week van de maand loopt de temperatuur nog op tot een recordhoogte van lokaal 20 graden. De gehele maand blijft het water van de Rijn op een record-laag niveau staan. December is zeer zacht, maar wel nat, waardoor het water in Rijn eindelijk weer stijgt. Halverwege de maand zijn maar liefst 16 vrijwilligers, inclusief leden van de IVN Werkgroep Beken en Sprengen, actief bij de bladruimdag in de Zomp (zie foto). Op eerste kerstdag laat voor het eerst in tijden zowel de Grote gele kwikstaart als de IJsvogel zich weer zien.

zomp


1. Dinsdag 1 januari 2019:
Dankzij een zonnige maand november is de herfst van 2018 de zonnigste ooit. In de eerste week van de maand loopt de temperatuur nog op tot een recordhoogte van lokaal 20 graden. De gehele maand blijft het water van de Rijn op een record-laag niveau staan. December is zeer zacht, maar wel nat, waardoor het water in Rijn eindelijk weer stijgt. Halverwege de maand zijn maar liefst 16 vrijwilligers, inclusief leden van de IVN Werkgroep Beken en Sprengen, actief bij de bladruimdag in de Zomp (zie foto). Op eerste kerstdag laten voor het eerst in tijden zowel de Grote gele kwikstaart als de IJsvogel zich weer zien.


1. Donderdag 1 november 2018:
Ook oktober is zonnig en droog. Op 13 oktober wordt er zelfs een record-temperatuur van 26 graden gemeten. Het water in de Rijn is nog verder gezakt. De Zomp en omliggende straten liggen bezaaid met eikels. De heemtuin is voor de winter afgesloten en hopelijk komt daarmee ook een eind aan de overlast van wietrokers, die het afgelopen seizoen veel rommel in het park hebben achterlaten.


1. Maandag 1 oktober 2018:
De zomer van 2018 staat nu officieel te boek als de warmste ooit. September zelf is droog en zonnig, maar er is lokaal al sprake van nachtvorst en op de 23e wordt zelfs een kouderecord gemeten. In de Zomp zijn de overhangende wilgen gedeeltelijk gesnoeid, waardoor er meer zicht op de vijver is ontstaan.


1. Zaterdag 1 september 2018:
De eerste week van augustus brengt opnieuw een hittegolf, maar daarna volgen er enkele fikse regenbuien, waardoor de algenlaag in de vijver van de Zomp verdwijnt. Het bovenste deel van de heide is verdord en bloeit dit jaar niet. Halverwege de maand wordt het record aantal aaneengeloten dagen met een dagtemperatuur boven de 20 graden gebroken en op 60 gebracht. Ook het totaal aantal zomerse dagen met een dagtemperatuur boven de 25 graden wordt gebroken. Eind van de maand wordt de laagste waterstand ooit in de Rijn gemeten.


> 1. Woensdag 1 augustus 2018:
Het weer in juli breekt vele records. Het is in een maand nog nooit zo zonnig geweest en nog nooit is er in een maand zo weinig regen gevallen. De Zomp moet het doen met hooguit 1 mm regen over de gehele maand, waarmee het oude droogterecord van 1976 wordt gebroken. Er is sprake van een officiele hittegolf, waarbij de temperatuur overdag oploopt tot boven de 38 graden en het record van de hoogste nachttemperatuur met bijna 3 graden wordt gebroken. De droogte begint economische schade in het land te berokkenen, maar gelukkig loopt het water in de Zomp gewoon door. Omdat er maar geen regen valt, blijft er wel een dikke laag algen op het water van de vijver drijven.


1. Zondag 1 juli 2018:
Ook juni is warm en zonnig, maar vooral erg droog. Veel grasvelden rondom de Zomp zijn volledig verdord. Nadeel van het mooie weer is wel dat er veel last is van bezoekers die zwerfafval achterlaten.


1. Vrijdag 1 juni 2018:

De afgelopen meimaand was de warmste in de afgelopen 300 jaar! Het was zomers warm, zonnig en droog, met vooral aan het eind van de maand regelmatig onweersbuien. De Zompmarkt van 27 mei vond dit jaar voor het eerst plaats op de Geelkerkenkamp. Het was een succesvolle dag met mooi weer, ondanks de regenbui aan het eind van de middag.

zomp


1. Dinsdag 1 mei 1 2018:

De eerste drie weken van april zijn zonnig en uitzonderlijk warm. Op diverse dagen worden warmterecords gebroken. Maar het meest opmerkelijk is wel de waarneming van een bever op 22 april, die via de Zuiderbeek de Fangmanweg is opgegaan richting Zomp.

zomp


1. Zondag 1 april 2018:
Even lijkt het er op dat het voorjaar is losgebarsten, maar halverwege de maand keert de winter terug. De koudste 17 maart ooit is zelfs een vorstdag. Tijdens deze koude dagen vertoont het Witgatje zich als wintergast rondom de Zomp.


1. Donderdag 1 maart 2018:
In tegenstelling tot januari is februari uitzonderlijk zonnig, koud en droog. De maand eindigt zelfs met lokaal strenge vorst. Een tweetal stammen van taxussen bij de benedenbrug van de Zomp wordt afgezaagd en verwijderd, waardoor er ter plaatse nu veel meer licht valt. Als gevolg van de januaristorm hangen er nog steeds grote, losse takken in diverse bomen, waardoor het openen de Zomp voor het publieksseizoen in gevaar komt.


1. Donderdag 1 februari 2018:
Januari is somber, maar erg mild. Op 24 januari bereikte de temperatuur zelfs een recordhoogte van 14 graden. Bij de zeer zware storm van 18 januari zijn veel takken van bomen afgebroken, maar in de Zomp zijn geen bomen omgewaaid. Voor het eerst in tijden zijn er rondom de Zomp puttertjes waargenomen.


1. Maandag 1 januari 2018:
December bracht een flink pak sneeuw, maar gelukkig geen schade in de Zomp. Het eind van de maand was erg warm, met temperaturen van 13 graden op Oudejaarsdag. De omgevallen boom op het pad bij het heideveld ligt er nog steeds.


1. Vrijdag 1 december 2017:

November begint zacht, maar eindigt met temperaturen rond het vriespunt. De vijver van de Zomp ziet er na het verwijderen van de begroeiing ongekend schoon uit (zie foto). Nu ook het blad is geruimd, is de Zomp klaar voor het komende winterseizoen.

zomp


1. Woensdag 1 november 2017:
In tegenstelling tot september is oktober juist zeer zacht met een gemiddelde temperatuur die 2,5 graden hoger ligt dan normaal. Op 16 oktober wordt zelfs een temperatuur boven de 25 graden gemeten, een record. Ter voorbereiding op het einde van het publieksseizoen van de Zomp wordt de beschoeiing rondom de vijver vrijgemaakt van begroeiing.


1. Zondag 1 oktober 2017:
De negatieve trend van juli wordt doorgetrokken in augustus en september. Alleen de laatste week van augustus en de eerste van september bieden droog en zonnig weer. Vooral de tweede helft van september is koud en nat. Dit leidt zelfs tot de koudste 16e september ooit gemeten. Aan het eind van de maand waait een dode boom om langs de bovenstroom van de Zomp. De boom komt neer in het heideveld en blokkeert daarmee het graspad tussen de benedenbrug en de benedenbank.


1. Dinsdag 1 augustus 2017:

Na de mooie mei en juni maanden is juli een afknapper. Het is nat en wisselvallig weer, alsof de herfst al begonnen is. De vossenjacht van de Paasbergschool levert verrassend bezoek op aan de Zomp (zie foto).

zomp


1. Zaterdag 1 juli 2017:
De warmste junimaand van de afgelopen honderd jaar brengt ook in de Zomp temperaturen van 35 graden. Door het ontbreken van een beschoeiing aan de zuidzijde van de vijver dreigen diverse bomen in het water weg te zakken.


1. Donderdag 1 juni 2017:
Mei was zeer warm, zonnig en droog. Plaatselijk werden temperatuurrecords gebroken en mei kende zelfs een unieke tropische dag. In de Zomp is het hek bij de benedeningang hersteld en is -om verwarring te voorkomen- het toegangsbord weggehaald. De tafel bij de bovenbank blijkt door vandalen te zijn ontvreemd. Er worden de laatste tijd ratten in de Zomp waargenomen.


1. Zondag 1 mei 2017:
Na de mooie maand maart is april een afknapper. Vooral de tweede helft van de maand is erg koud met regelmatig nachtvorst. Zelfs het Witgatje, normaal gesproken een wintergast, laat zich zien. Door vandalisme is het benedenhek van de Zomp zwaar beschadigd. Door de werkzaamheden om de ongevallen Taxus weg te halen en de veranderde waterhuishouding aan de zuidzijde van de Zomp, is van het traditionele veld met bloeiend Goudveil weinig over. Het wemelt van de Eekhoorns, die door het verdwijnen van de hoge Taxusboom een nieuwe route door de Zomp moeten zien te vinden.


1. Zaterdag 1 april 2017:
Nee, dan maart. Het is zonnig en droog voorjaarsweer, met aan het eind van de maand temperaturen boven de 20 graden. Door het droge weer is er van een massale paddentrek geen sprake. De schade door de natte sneeuw in de Zomp blijkt ernstiger dan eerst gedacht; waarschijnlijk zullen er nog meer bomen aan moeten geloven.


1. Woensdag 1 maart 2016:

Dat was weer even wennen: de koudste januari-maand in jaren. Door het gewicht van een nat pak sneeuw is een van de hoge Taxusbomen in de Zomp omgevallen. Een groot deel van de maanden januari en februari ligt de tuin onder een laag sneeuw. Mede door het koude weer laat zowaar een verdwaalde Watersnip zich zien.

zomp


1. Zondag 1 januari 2017:
November en december brengen rustig weer, zij het dat de winter af en toe een prikstootje laat zien. Met de traditionele bladruimdag wordt op 26 november het onderhoudsseizoen van de vrijwilligers afgesloten.


1. Dinsdag 1 november 2016:
Oktober brengt zonnig en droog weer, maar het is erg koud voor de tijd van het jaar. De benedenbrug in de Zomp is gelukkig al binnen een week door de gemeente gerepareerd.


1. Zondag 2 oktober 2016:

September is nog maar zelden zo warm, droog en zonnig geweest. Halverwege de maand worden zelfs recordhoge temperaturen van boven de 30 graden gemeten. In de Zomp wordt het hek bij de benedenbrug het slachtoffer van vandalisme. Maar gelukkig laat ook de Grote gele kwikstaart zich weer zien.

zomp


1. Donderdag 1 september 2016:
Het kan niet anders of 2016 wordt het jaar van de slak. Ook in juli en augustus is het vochtig en onbestendig weer, en overal in de Zomp wemelt het van de naaktslakken. Pas in de laatste week van augustus is er eindelijk sprake van stabiel zomerweer.


1. Zondag 3 juli 2016:
Juni brengt record hoeveelheden regen en op sommige plaatsen zelfs wateroverlast. Het is somber weer en droge dagen zijn een uitzondering. Door de hoge vochtigheid wemelt het van de kleine kikkers en slakken in en rondom de Zomp.


1. Woensdag 1 juni 2016:

Geen kwaad woord over de maand mei. Het is zonnig en warm weer, met een koud dipje halverwege de maand. De zompmarkt wordt een succes, mede dankzij het optreden van een harpiste in de tuin, hetgeen veel belangstelling trekt.

zomp


1. Zondag 1 mei 2016:

Van een echt voorjaar is nog steeds geen sprake. Met temperaturen overdag niet boven de 10 graden, is april is zelfs kouder dan de recente maand december. Voordeel is wel dat de voorjaarsbloemen lang in bloei blijven. Dat geldt ook voor het Goudveil in de Zomp, dat de nieuwe beschoeiing langs het knuppelpad heeft gekoloniseerd.

zomp


1. Vrijdag 1 april 2016:
In de eerste drie maanden van 2016 laat de winter toch nog zijn tanden zien. Door het constante koude weer met regelmatig nachtvorst wil het maar geen voorjaar worden. De voorsprong die de natuur had, is volledig teniet gedaan. Door het koude weer is er dan ook geen sprake van een massale paddentrek naar de Zomp.


1. Vrijdag 1 januari 2016:
December 2015 slaat alle warmte-records. De gemiddelde temperatuur ligt meer dan 2 graden hoger dan normaal, en de maand verloopt zonder nachtvorst. Het is zonnig en rustig weer, met de warmste kerstdagen ooit gemeten. Er wordt weinig vuurwerk afgeschoten, waardoor de Zomp verlost blijft van het traditionele afval.


1. Zaterdag 5 december 2015:

November is extreem zacht met nachttemperaturen die regelmatig boven de 10 graden bleven. Het vrijwilligersseizoen van de Zomp is traditioneel afgesloten met de bladruimdag, waarbij weer een groot deel van de vijver van begroeiing werd ontdaan.

zomp


1. Zondag 1 november 2015:
Oktober is een rustige maand met weinig regen en wind. Halverwege de maand is er een koude periode met nachtvorst, maar de maand eindigt met zonnig weer en temperaturen rond de 20 graden. Vanwege het mooie weer blijft de Zomp een paar dagen langer geopend voor het publiek.


1. Zondag 4 oktober 2015:
Geen kwaad woord over de maand augustus: veel zon en soms tropische temperaturen. September daarentegen is rustig maar koel, met temperaturen onder de 20 graden. Gezien de grote hoeveelheid eikels is de herfst in de Zomp onmiskenbaar begonnen.


1. Zaterdag 1 augustus 2015:
In de maand juli laat het weer zich van de meest extreme kanten zien. De maand begint met een hittegolf met daarin de warmste nacht ooit in ons land gemeten. Maar een week later is er lokaal sprake van nachtvorst. Eind van de maand wordt Nederland getroffen door de zwaarste zomerstorm ooit, gevolgd door een week met koud en herfstachtig weer. Rondom de Zomp wemelt het van de kleine kikkertjes en ook de IJsvogel meldt zich weer op zijn vertrouwde stek.


1. Woensdag 1 juli 2015:
De maand juni verloopt erg grillig. Koele perioden worden afgewisseld met enkele zeer warme dagen. Grootse probleem is de toenemende droogte in het land, ook in de regio rondom de Zomp.


1. Zondag 31 mei 2015:
Zegge en schrijve twee dagen komt de temperatuur in mei boven de 20 graden, terwijl wij gemiddeld gesproken mogen rekenen op tien dagen. De planten in de Zomp staan door het koele voorjaar echter wel relatief lang in bloei.


1. Zaterdag 2 mei 2015:
Volgens het KNMI was april een gemiddelde maand, maar door geregelde nachtvorst loopt de natuur toch zo'n twee weken achter. Door het koude weer is er van een massale paddentrek dan ook geen sprake. Voor de bezoekers aan de Zomp is het nog steeds wachten op het echte begin van de lente.


1. Woensdag 1 april 2015:
Hoezo voorjaar? Het blijft maar koud, met een stormachtige wind en zelfs hagel. De Zomp heeft sinds de start van het publieksseizoen nog ook maar weinig bezoekers getrokken. Een deel van het knuppelpad, dat beschadigd was geraakt bij het afvoeren van de gevelde populieren, is weer hersteld. Gelukkig zijn de IJsvogel en Grote gele kwikstaart weer terug.


1. Zondag 1 februari 2015:

Januari brengt vooral kwakkelweer met de nodige natte sneeuw. In de Zomp worden drie populieren geveld, die jarenlang het profiel van de Zomp hebben gedomineerd. Het enige dat resteert zijn drie stronken van elk 2 meter hoog.

zomp


1. Donderdag 1 januari 2015:
Ondanks een winters uiteinde, is 2014 met afstand het warmste jaar sinds het begin van de meteorologische waarnemingen. Rondom de besneeuwde Zomp klinkt het nachtelijke geluid van de Bosuil.


1. Zondag 30 november 2014:
November is zonnig, maar in de loop van de maand wordt het steeds kouder. Op de traditionele bladruimdag in de Zomp ligt de temperatuur maar net boven het vriespunt. Maar de vijver is weer ontdaan van overmatige plantengroei, als voorbereiding van de Zomp op de komende winter.


1. Zaterdag 1 november 2014:
Het is de eerste dag van november: buiten schijnt de zon en is het 21 graden; een record voor deze tijd van het jaar. Hoewel het publieksseizoen formeel is afgelopen, laten wij vanwege het mooie weer de Zomp toch nog maar een paar dagen open.


1. Zaterdag 4 oktober 2014:
September is een heerlijke maand: zonnig, droog en warm. Kortom, de zomer is weer even terug. Jammer alleen dat de Zomp als gevolg van herbestrating van de Fangmanweg een groot deel van de maand nauwelijks bereikbaar is.


1. Zondag 31 augustus 2014:
Augustus is een waardeloze maand. Het is veel te koud voor de tijd van het jaar en elke dag valt er de nodige regen. Kortom, het lijkt wel herfst. Maar de laatste dagen van de maand staat de heide in de Zomp wel mooi in bloei.


1. Zondag 3 augustus 2014:
Juni en juli brengen warm en zonnig zomerweer, afgewisseld met zeer zware buien. De IJsvogel laat zich dagelijks rondom de Zomp zien, en op de laatste dag van juli wordt na lange tijd ook de Grote gele kwikstaart weer gesignaleerd.


1. Zondag 1 juni 2014:

April en mei geven mooi en droog weer, afgewisseld door perioden van overvloedige regen. Maar tijdens de Zompmarkt van 18 mei laat het weer zich van zijn beste kant zien: zonnig en 25 graden. Er is veel belangstelling voor de rondleidingen in de Zomp, de kraampjes op de Dam en de tuin van 't Zonneheem. Een solitaire IJsvogel laat zich regelmatig rondom de Zomp zien, hetgeen eigenlijk geen goed teken is in het broedseizoen.

zomp


1. Zondag 6 april 2014:
Maart is zeer zacht en droog, met een record aantal zonne-uren. Het is zomers weer met regelmatig temperaturen boven de 20 graden. De Zomp trekt door het mooie weer al veel bezoekers zo vroeg in het seizoen.


1. Zondag 23 februari 2014:
Van een echte winter is geen sprake: nog geen vlokje sneeuw en nauwelijks nachtvorst. Januari is zonnig en droog met record hoge temperaturen in de eerste week. Februari is onstuimiger door de voortdurende zuidwester wind. De natuur ligt een maand voor op schema door de hoge temperaturen en diverse planten staan al in voorjaarsbloei. In de Zomp is de nieuwe beschoeiing klaar voor het komende publieksseizoen.


1. Woensdag 1 januari 2014:

Ondanks een heuse Sinterklaas-storm en een Kerst-storm zijn november en december vooral rustige, zonnige en warme maanden. De winter is ver te zoeken. Tijdens de bladruimdag in de Zomp wordt een begin gemaakt met het vlechten van de wilgentakken voor de nieuwe beschoeiing langs het knuppelpad.

zomp


1. Zaterdag 2 november 2013:
Het publieksseizoen van de Zomp wordt afgesloten met een zachte, maar natte oktobermaand. De laatste week van de maand kent de zwaarste storm in meer dan 20 jaar, maar de schade in de Zomp blijft beperkt.


1. Dinsdag 1 oktober 2013:
Augustus is warm en zonnig, en ook september bengt op een natte week na mooi najaarsweer. Na een koude start is 2013 daarmee uitgegroeid tot de beste zomer van de afgelopen jaren.


1. Donderdag 1 augustus 2013:

En eindelijk is het dan zomer. Juli is warm, zonnig en droog, met voor het eerst in zeven jaar een echte hittegolf. Aan het droge en warme weer komt een einde met een spectaculair onweer, waarbij een groot deel van de Jeneverbes bij de bovenbank van de Zomp afbreekt. Flip Witte heeft palen langs het knuppelpat geslagen voor de nieuwe beschoeiing (zie foto) en rondom de Zomp laat de IJsvogel zich weer regelmatig zien.

zomp


1. Maandag 1 juli 2013:

Ondanks twee tropische dagen is ook juni koud en somber. Daarmee zijn de eerste 6 maanden van dit jaar allemaal te koud geweest. Het IVN Zuidwest Veluwezoom heeft een nieuwe bank in de Zomp geplaatst, als eerbetoon aan Johanna Pijpers (zie foto).

zomp


1. Zaterdag 1 juni 2013:
Ook april en mei zijn dramatisch koud, waardoor het voorjaar van 2013 de koudste is van de afgelopen 40 jaar. De natuur ligt nog steeds meer dan twee weken achter op schema. De Zompmarkt van 26 mei wordt afgelast vanwege de herfstachtige omstandigheden.


1. Maandag 1 april 2013:
Maart is een maand van uitersten. In de eerste week wordt een record hoge temperatuur van 18 graden gemeten, maar in het er op volgende weekend valt er 24 uur lang regen, ook een record, en daarna komt de sneeuw weer terug. De laatste twee weken van maart zijn nog nooit zo koud geweest, met temperaturen die ook overdag nauwelijks boven nul uitkomen. Door de voortdurende koude loopt de natuur meer dan twee weken achter op schema. Het hek bij de hoofdingang van de Zomp is voorzien van een stootplank, waardoor de kapotte deurgreep meer niet vervangen hoeft te worden.


1. Zaterdag 2 maart 2013:
De winter duurt lang, heel lang. Hoewel begin januari een record hoge nachttemperatuur van 12 graden werd gemeten, lag de Zomp in januari en februari het grootste deel van de tijd onder een dun sneeuwtapijt.


1. Zaterdag 5 januari 2013:
In november wordt er een dode IJsvogel bij de Zomp gevonden, maar zijn plaatsje is al snel door een ander exemplaar ingenomen. Begin december valt er een flink pak sneeuw, waardoor het Witgatje naar de Zomp komt. Maar de rest van de tijd is het somber en warm weer, waardoor rond de jaarwisseling de Prachtframboos en Groot hoefblad al in bloei staan.


1. Zaterdag 3 november 2012:
September en oktober brengen een afwisseling van zon, regen en wind. Warme dagen wisselen af met gure herfstdagen. De herfstkleuren in de Zomp zijn bijzonder mooi dit jaar. De deurgreep aan de boveningang blijkt het publieksseizoen niet overleefd te hebben.


1. Zaterdag 1 september 2012:
Geen kwaad woord over de afgelopen augustusmaand. Veel zon en met 36,7 graden zelfs bijna een temperatuur-record. De IJsvogel gedraagt zich deze maand als het huisdier van de Zomp.


1. Zaterdag 4 augustus 2012:
Ook juli is koud en somber. Droge dagen zijn een zeldzaamheid. Pas in de laatste week krijgen we eindelijk waar we zo lang op hebben moeten wachten: een paar dagen zomer. De Zomp voelt zich echter prima bij dit natte weer en ziet er fantastisch groen uit.


1. Zondag 1 juli 2012:
Het wil maar geen zomer worden. Zowel mei als juni zijn teleurstellend; het is zelfs de koelste juni van de afgelopen 15 jaar. In de Zomp bloeit zowel de Gevlekte orchis als de Witte germer. Eind juni laat voor het eerst sinds de strenge vorstperiode van begin februari de IJsvogel zich weer zien.


1. Dinsdag 2 mei 2012:
In tegenstelling tot de mooie april-maanden van de afgelopen jaren, is april dit jaar vrij koud, somber en nat. Diverse taxussen in en rondom de Zomp beginnen bruine takken te vertonen; hopelijk is dit niet het begin van het einde.


1. Zondag 1 april 2012:
Maart is extreem zacht, met name door twee zonnige en droge weken aan het eind van de maand, met temperaturen tegen de 20 graden. Door het droge weer is er van een massale paddentrek naar de Zomp echter geen sprake.


1. Zondag 18 maart 2012:
De officiele koudegolf duurt tot 8 februari, waarna het zachte weer terugkeert. De opening van het publieksseizoen op 15 maart vindt plaats bij zonnig voorjaarsweer. Ten behoeve van de kikkertrek wordt de Dam 's nachts afgesloten voor het verkeer. Het informatiebord in de Zomp is voorzien van een heuse QR-code, die doorlikt naar de nieuwe mobiele website van de Zomp.


1. Zondag 5 februari 2012:
In de laatste week van januari slaat Koning Winter hard toe. Strenge vorst overvalt het land, met nachttemperaturen van -20 graden. Het open water trekt het Witgatje, de Goudvink en een enkele Watersnip naar de Zomp. De vijvers stroomafwaarts van de Zomp zijn uitgebaggerd, waardoor er weinig vis voor de IJsvogel te vinden is.


Klik hier om door te gaan naar het Zomp dagboek over de jaren 2006-2011Aanvullingen en Opmerkingen zijn welkom naar (jovazo@wxs.nl)


Ga terug naar de Zomp Homepage