Oorlogsbelevenissen J.A. van Houdt mei 1940.

 

home

Hoofdstuk 1        Hoe het onderzoek begon.

In de volgende hoofdstukonderdelen zijn de scans te zien van de originele documenten die een overzicht geven van het verloop van de aanvraag tot aan de uitreiking van de onderscheidingen.

 

Hoofdstuk 1.1 Document 1: J.A. van Houdt wordt voorgedragen voor een onderscheiding.

 

Fig.1

 Hierin is te lezen dat J.A. van Houdt in 1946, naar aanleiding van zijn handelingen op 10 mei 1940, wordt voorgedragen voor een onderscheiding, door G.M. Janssen,  Reserve- Kapitein der Pontonniers.

 

 

 Hoofdstuk 1.2 Document 2: De aanvraag wordt verwerkt en toegekend.

 

Fig. 2

 
 
 

Hoofdstuk 1.3 Document 3: J.A. van Houdt ontvangt de Bronzen Leeuw.

 

Fig.3

Scan van het officiŽle document dat J.A. van Houdt ontving bij zijn onderscheiding. Hij is onderscheiden met de Bronzen Leeuw op 17 maart 1947.

 

Fig.4

Uitreiking van de militaire onderscheidingen aan J.A. van Houdt in Breda door Z.K.H. prins Bernhard.
 
 

 Hoofdstuk 1.4 Document 4, 5: J.A. van Houdt wordt onderscheiden met- en gemachtigd tot het dragen van het Oorlogsherinneringskruis.

 

Figuur 5.

Machtiging tot het dragen van het Oorlogsherinneringskruis.

 
 

Figuur 6.

Certificaat Oorlogsherinneringskruis.

 

De formulieren die in dit hoofdstuk getoond zijn waren voor mij de aanzet tot verder onderzoek naar de feiten en plaats, waarvoor deze onderscheidingen zijn toegekend.                                                                                                                                                                         Met de gegevens die hierop stonden, ben ik op zoek gegaan naar verdere informatie.In boeken was er in eerste instantie weinig te vinden, over wat er zich er precies heeft afgespeeld in Moerdijk op 10 mei 1940.                                                                                                                              Door op internet te gaan zoeken, kwam er uiteindelijk interessante informatie naar boven.