recensiepaginaHieronder een greep uit de mediareacties op mijn werk. De bronnen variëren van krantenkritieken tot korte signalementen op internet tot een lang artikel uit Neerlands oudste literaire tijdschrift.

Hans Kloos schreef een van de mooiste gedichten die ik ken.
- Erik Lindner in De Groene Amsterdammer

De gedichten van Hans Kloos zijn verstaanbaar en toegankelijk, zonder anekdotisch te worden. (...) Zoekresultaten is niet zomaar een bundel als zovele, maar een catalogus van mogelijkheden. Grijp uw kans en vul uw winkelmandje.
- Rob Schouten in Awater

Geen recreatie dus, maar creatie, scheppen. Geen waarneming die artistiek wordt weergegeven, maar innerlijk leven dat in de ruimte wordt geprojecteerd. Daarom is het ook wel zo aardig dat Kloos deze bundel De interviews noemt, waar de meeste dichters verslag doen van hun ervaringen (gedachten, fantasie, enz.) en het resultaat poëzie noemen… Op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Wat is de mens?’ hield Kloos geen enquête, maar onderzocht in hoeverre het menselijke als zodanig kon worden teruggevonden, in vormen die daar doorgaans niet mee worden geassocieerd en die hij bij zichzelf aantrof.
- Rutger H. Cornets de Groot in Awater. Cornets de Groot schreef ook een uitgebreider artikel op RHCdG om dieper op de zaken in te gaan.

Hans Kloos heeft de perfecte gedichtenbundel geschreven voor wie vroeger graag Wie is het? speelde.
- Maarten Buser op cultuurbewust.nl over De interviews

Uit de Westerparkse gedichten blijkt hoe menselijk dit soort poëzie, die voorbij het menselijke gaat, kan zijn.
- Rutger H. Cornets de Groot op RHCdG

Zoekresultaten heeft mooie vondsten in overvloed, zoals het leuke gebruik van de tekst van een gebruiksaanwijzing. En de bundel grossiert in mooie regels als "fantoomvingers/ die je billen strelen". (...) Soms levert Kloos puntgave gedichten af, zoals het in zijn pretentieloosheid mooie 'Annie's barsten'.
- derecensent.nl onder de kop Vakmanschap

Een nuchterheid die verfrissend werkt en een gevarieerde bundel oplevert van los van elkaar staande gedichten, waarin de lezer niet op zoek hoeft naar onderliggende structuren en verborgen samenhangen. Er is een interview met een bushokje (zonder de ongein die je zou kunnen vrezen), een verjaardagsfeestje van Dood voordat hij zal scheiden van zijn grote liefde Leven, een gedicht over John Dalton, de kleurenblinde vader van het onderzoek naar kleurenblindheid, een afscheidsgedicht voor een onbekende dode uit Togo, een geslaagde variatie op I Korintiërs 13. (...) Hans Kloos slaagt er dankzij zijn vrije opstelling in afwisselend en onderhoudend te schrijven. Dat is heel wat.
- Meander over zoekresultaten voor...

Hans Kloos schrijft gedichten die zich als een film voor het oog van de lezer ontrollen. (...) Op enkele momenten voltrekt zich een klein wonder, wanneer de fotografische blik van de dichter het verschrikkelijke een verstilde schoonheid verleent.
- Piet Gerbrandy in de Volkskrant over het zingen van het ijs

'Sta ik op het water' is een goed voorbeeld van wat Gerbrandy bedoelt. Het gedicht leest inderdaad als een vakkundig gemonteerde filmscène. Maar wie de film stilzet en beeldje voor beeldje afdraait, ontdekt dat verleden, dromen en verlangens van wie het ook is die daar op het water staat, als een sneeuwjacht om hem heen beginnen te blazen. (...) De filmploeg van Hans Kloos heeft een goede geluidsman.
- Ingmar Heytze in het tijdschrift Zwart IJs

De taal lijkt navenant eenvoudig. Bij aandachtige lezing toont Kloos' simpele parlando echter diepere lagen, overrompelend soms. (...) Ook door de vormgeving verdient het zingen van het ijs alle aandacht.
- Arie van den Berg in NRC Handelsblad

Eén blik op de inhoudstafel en je weet: het zingen van het ijs is een buitenbeentje in Bundelland. (...) Algemeen gesproken is het een bundel die er zeker mag wezen.
- uit Leesidee

But 'the singing of the ice' – if the poems are as gorgeous as the title, I hope someone is at work on an English translation.
- deuceofclubs.com

Schoenen II uit het zingen van het ijs is het gedicht van de week.
- Standaard der Letteren

Een dwaaltocht door het hoofd van een man die een raar soort waarheid zoekt, een hoofd waar je niet meer uit komt voor het zaallicht weer aangaat.
- K. Michel over Schaap van de slapers

Schaap van de slapers is een dynamische voorstelling. (...) Door de geslaagde wisselwerking tussen tekst en beeld en gedegen acteerwerk wordt op overtuigende wijze het verhaal verteld van een doodgewone opsporingsambtenaar van de Sociale Dienst.
- René Huigen in het tijdschrift Man

Ik moest er van huilen, zo zeer gaat het over mij. Ik ga het gedicht centraal in mijn woning hangen.
- Anonieme luisteraar over het in één uur ontstane Koper, geschreven voor Dit is de dag op Radio 1.

"Het lijkt alsof je zelf weet wat ME/CVS is. (...) Je hebt hem geraakt."
"Ik vind het prachtig, krijg er kippenvel van. Geweldig.
"
- Andries Knevel (EO) en Pierre de Roy (VermoeidheidCentrum) op Radio 1 over het in één uur ontstane gedicht als ik wakker word

De gedichten van Kloos zijn verraderlijk eenvoudig. (...) Zijn bundel de hand boven het hoofd is een klein avontuur om te lezen.
- Rogi Wieg in het Parool

Bij Kloos is het allemaal concreet, menselijk. En liefdevol. (...) En het resultaat is nieuwe poëzie, andermaal een bewijs dat door een secure individuele verbeelding over de drempel tussen leven en levenloosheid kan worden gestapt. De hand boven het hoofd demonstreert het.
- Marc Kregting in De Gids

De leegte (..) zoals die in de gedichten van Hans Kloos zichtbaar wordt, kan een opening zijn. Misschien is het niet toevallig dat de bundel afsluit met een gedicht over een verwachting die 'ons' onwillekeurig overkomt. 'Beter is het', zegt de dichter dan, om zelf 'een oud beeld open te zetten'. Het is een mooi gedicht dat eindigt met de woorden: 'het huis is klaar,/ als er iemand komt'. Degene die komt, voltooit het huis. Komt er wel iemand? Dat is een dringende vraag.
- Hans Groenewegen in HN over de hand boven het hoofd

'Amsterdam ruikt naar een hond die net uit de gracht is gekropen. Hier proef je ook iets waterigs, maar er zit meer stof in en iets dikkigs als van olie.' Hier, dat is natuurlijk Rotterdam, de eeuwige tegenpool van Amsterdam. Beide steden vormen het decor in het beeldverhaal Retour, waarin een jongeman in een kaki regenjas heen en weer treint tussen hoofdstad en havenstad. (..) Zo zakelijk als de beelden van Witte Wartena zijn, zo melancholiek is de tekst die Hans Kloos erbij heeft geschreven.
- de Volkskrant over het beeldverhaal Retour

Op de achterbank van een fietstaxi draagt dichter Hans Kloos voor uit zijn nieuwe bundel Zoekresultaten. Zijn toehoorders, twee jonge vrouwen, zitten naast hem bij elkaar op schoot terwijl ze al hobbelend over de keien van het Amsterdamse Westergasfabriekterrein worden gereden.
- in de Volkskrant als begin van een artikel over de eerste Manuscripta

En niet in de laatste plaats werd hij stadsdichter - niet van een stad, maar van een stadsdeel, het Westerpark in Amsterdam, in welke functie hij verhalen levert voor toekomstige walkabouts van Amsterdamse aboriginals. Zelden sloot de functie beter op de natuurlijke aanleg van een dichter aan dan in zijn geval.
- Rutger H. Cornets de Groot op klassiekegedichten.net

Hans Kloos is een alleskunner op schrijfgebied.
- westerpark.nl

Hans Kloos bleef op bijzonder intrigerende wijze een lichaam verplaatsen.
- powets.nl over een voordracht bij Wordscape

Hans Kloos, de dichter met mogelijk de mooiste kaftontwerpen.
- b9.nl

Hans Kloos heeft iets bijzonders verricht door voor het eerst werk van Tidholm in het Nederlands te vertalen. Tidholm verdient dit zonder twijfel.
- Tom van Deel op biblion.nl over de Tidholm-bloemlezing Ik was een slechte hond

Tidholm: iemand die zijn eigen, onopvallende gang gaat, zonder effectbejag.
- Tonnus Oosterhoff in de Volkskrant over Ik was een slechte hond


Wie wil weten wat er nog meer te berde is gebracht in deze reacties, kan op de links onder de citaten klikken.

© 2007 hans kloos