Uit Awater, jrg. 6 (2007) 3, © Rob Schouten

 

 

KLOOS, VOOR AL UW VERZEN

door Rob Schouten

Zonder veel ironie stelt Hans Kloos zich in de inleiding op zijn bundel Zoekresultaten voor als kleine zelfstandige, die eventueel ook wel op bestelling wil leveren. Wat dat betreft schrijft hij in de geest des tijds, waarin woningcorporaties, bouwprojecten, musea en andere broodheren soms de dichters voeden.

In deze bundel liet Kloos zich inspireren door het volgende rijtje woorden en begrippen dat hij aan het begin prijsgeeft: liefde, dood, afscheid, huwelijk, oorlog, water, biografie, vriendschap, geluk, geboorte, ouder(s), alleen, jarig, sonnet, school, zomer, verhuizen, humor, poëzie, oma. Als het ware alvast een zakelijke staalkaart waaruit de eventuele klant zou kunnen kiezen.

Op het eerste gezicht lijkt zo'n lullig lijstje van begrippen de eruit voortvloeiende gedichten te willen relativeren: ah joh, dit gedicht gaat over 'ouders' en het volgende over 'humor'. Maar ik geloof toch dat Kloos er diepere bedoelingen mee heeft: hij wil laten zien dat het gedicht ondanks een eenvoudige afkomst, zoekwoorden, bestelstatus, best kan bloeien.

Onwillekeurig ga je ook zoeken naar het verband tussen zoekwoord en tekst. Is het gedicht je ziet hier iedereen voorbijkomen over het lot van een bushokje met de slot-woorden 'ik heb een neef/ waar nooit iemand uitstapt' nu 'humor' of 'poëzie' of misschien wel 'biografie'? De gedichten van Hans Kloos zijn verstaanbaar en toegankelijk, zonder anekdotisch te worden. Hij lijkt me onmiskenbaar beïnvloed door de poëzie van K. Michel. Het geheim zit 'm steeds in de ingewanden, niet in de buitenkant. Wat dat betreft, is het einde van augur haruspexque karakteristiek:

in een dichte duivenbuik wachten
een glasscherf condoom en paperclip
op iemand die ze leest

En zo te zien wil hij zulke regels ook best op bestelling voor u schrijven. Wat dat betreft is Zoekresultaten niet zomaar een bundel als zovele, maar ook een catalogus van mogelijkheden. Grijp uw kans en vul uw winkelmandje.


Hans Kloos Zoekresultaten
De Contrabas (BnM Uitgevers), 2007, 52 pagina's, € 9,95

 


naar centrale paginanaar centrale recensiepaginae-mail
© 2008 hans kloos