In Memoriam Gerrit van Drumpt

Felicitaties voor Gerrit na het winnen van een zo geliefde "dunne stand"

 

Zaterdag 25 april bereikte de Wageningse damvereniging WSDV het bericht dat ons oud-lid Gerrit van Drumpt op 89-jarige leeftijd overleed. Zijn zoon Anton (lid van WSDV) maakte dit droevige nieuws kenbaar. Zijn overlijden raakt ons diep.  

Hierna volgt een aantal herinneringen aan deze markante dammer, verhalenverteller en levensgenieter: ‘’Ik heb een mooi leven gehad, ik wil niet dat jullie om mij treuren’’.  

Het seizoen 1953-1954 start bij WSDV met een zeer goed bezochte jaarvergadering. Gerrit van Drumpt, net terug uit militaire dienst, stelt voor de onsympathieke regel van eenkwartje boete bij niet op komen dagen af te schaffen. Dit wordt aangenomen. Het tekent Gerrit als een man die geen blad voor zijn mond neemt en onzin uit de weg wil ruimen.  

In 1960 wint Gerrit van Drumpt het persoonlijk Kampioenschap van Wageningen. Niet voor de laatste keer. Een jaar later verlaat Gerrit WSDV voor zijn werk in Hilversum, juist op het moment dat zijn ster in het Gelderse sterk rijzende was. In 1959 was hij met slechts één punt minder dan kampioen Bart van Aalten (de vader van Henny en Geert van Aalten) 2e geworden in het Persoonlijke Kampioenschap van Gelderland en ook het volgende jaar eindigde hij in de top van het Gelderse Kampioenschap.  

In Hilversum blijft Gerrit natuurlijk dammen en in 1964 speelde hij in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de club Gezellig Samenzijn uit Amsterdam tegen het jeugdige supertalent Tonnie Sijbrands. Op zijn geheel eigen en hem zeer kenmerkende wijze wiegde Gerrit het talent in slaap en sloeg toe in het late middenspel. 40 jaar later speelt Gerrit in Amersfoort en wint fraai van Peter Hospes. Ton Sijbrands, ook aanwezig, laat hem dan weten dat Gerrit naast Alexander Schwartzman de enige is met een positieve score tegen de Meester.  (n.b. het verhaal over de partij Sijbrands - van Drumpt uit het WSDV jubileum boek vind je hier).

In de jaren tachtig keert Gerrit terug naar WSDV. Hij neemt zijn dammende zonen Kees en Anton mee. Dat maakt dammen bij WSDV tot een waar feest. De befaamde derde helft moet in die tijd uitgevonden zijn. 

In het kader van het 60-jarig jubileum van WSDV vindt op 22 juni 1991 het Jubileum Damtoernooi met invitatiegroep plaats. Het toernooi georganiseerd door de jubileumcommissie, bestaande uit Anton en Gerrit van Drumpt, is een groot succes. Meer dan 100 senioren en 30 aspiranten en pupillen nemen deel aan het toernooi. Als Gerrit ergens voor ging, dan werd het ook een succes. 

In het seizoen 2003-2004 vindt een bizar voorval plaats. Valère Hermans biedt de WSDV-crack een mandarijntje aan, tijdens een competitiewedstrijd. Deze valt zo verkeerd dat Gerrit er dagen ziek van is. De webmaster, die het incident vanuit Spanje integraal op de WSDV-site zet, ziet het bezoek aan de WSDV-site stevig toenemen als de Limburger in woede ontstoken met rechtszaken begint te dreigen. Het kampioenschap wordt in hetzelfde jaar opgedragen aan Gerrit van Drumpt (12 uit 8), die herstelt van een hartaanval. 

In die periode wordt Gerrit voor wedstrijden opgehaald in Doetinchem. Tijdens de vele autoritten verwent Gerrit de chauffeur met pittig gekruide verhalen maar ook met smartlappen uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Van Willy Derby bijvoorbeeld. ‘’Het plekje bij den molen’’, ‘’Twee ogen zo blauw’’, het maakt niet uit. Gerrit zingt alle levensliederen moeiteloos en uit volle borst. 

Zijn familie zal Gerrit van Drumpt het meest missen. We hopen en vertrouwen erop dat ze zich goed door deze moeilijke periode heen zullen slaan en wensen hen veel sterkte bij verwerken van het verlies van een heel fijn en bijzonder mens.

We hopen echter dat het een troost voor hen is dat zij niet alleen staan, dat anderen hem ook missen om vele verschillende redenen.   

WSDV heeft met Gerrit van Drumpt een markant oud-clublid verloren. Wij zijn blij dat wij hem zolang hebben mogen kennen, we missen hem, maar we zullen ons hem in dankbaarheid herinneren.  

Namens het WSDV-bestuur, Gerhard Gerritsen