Kwantcestors

Familiebezoek

Wim Kwant, zoon van Gerrit Jan Kwant, gaf nog drie aardige opmerkingen over het familiebezoek rond de jaren 40-50.

De familie hield over een behoorlijk afstand contact met elkaar. Jan Kwant (mijn opa) woonde na de tweede wereldoorlog in Glanerbrug en daarmee een behoorlijk eind van Dedemsvaart. Wim kan zich nog herinneren als zevenjarige jongen met een vrachtwagen van de firma Oegema meegereden te zijn naar 'oom Jan en tante Anne' in Glanerbrug. Hij was eigenlijk best bang omdat de Duitsers in de oorlog zijn ouders het nogal moeilijk hadden gemaakt en Glanerbrug wel heel dicht bij die gevaarlijke Duitsers kwam ('we konden de slagboom bij de grens zien'). Na drie dagen reisden ze weer terug. Later gingen ze ook vaak met de auto van/met Henne Haitjema naar Glanerbrug.

Ook ging hij in die tijd wel eens achterop de bromfiets bij Roelie naar een oom Jan in Collendoorn, bij Hardenberg, die een broer was van opa Hendrik Jan.

Bij verjaardagen kwamen de meeste broers en zussen naar Dedemsvaart en dat was natuurlijk erg gezellig. Als mijn opa, Jan, kwam dan begonnen de discussies pas goed. Zoals Wim zegt:

Het ging vaak over politiek. Mijn vader zat in het bestuur van de CHU afd. Avereest. Iedereen (alle broers en zusters) stemden toen op de CHU, maar oom Jan stemde PvdA dat was veel beter voor alle mensen dan de CHU, dat was totaal niets en dan werd er weer hevig gesproken. Plotseling riep ROELIE: Wat ben jij een akelige ROOIE. Hup, de poppen waren weer aan het dansen.

Jan Kwant was dus nogal eigenwijs. Ik vraag me af of hij werkelijk zo stemde want ik geloof dat ij vaak alleen maar 'tegen' was om de discussie. Dat was typisch gedrag van Jan, want ook op hoge leeftijd hield hij van het uitdagen tot een discussie. Wij noemen dat overigens een 'Kwanten trekje', maar het is mogelijk alleen een Jan-Kwant-trekje.