Hervormde kerk te Waardenburg

Hervormde Kerk Waardenburg.

Orgelinfo:

Gebouwd door: K.M. van Puffelen (1863) Wijzingen/restauraties: Pels & Van Leeuwen (1981) Het orgel bevat ouder materiaal: binnenwerk uit 1774 van Antonius Friedrich Gottlieb Heyneman In het door Van Puffelen gebouwde orgel in Waardenburg is vrijwel het gehele binnenwerk van het 18e eeuwse Heyneman-orgel verwerkt. Op 16 augustus 1863 is het orgel in gebruik genomen. Het orgel bleef sindsdien ongewijzigd. Er werd in 1949 een electrische windmotor geplaatst. Pels & Van Leeuwen restaureerden het orgel in 1980 en 1981. Op 17 juni 1981 werd het weer in gebruik genomen met een bespeling door Willem Hendrik Zwart.
Technische gegevens Manuaalomvang C-f''' Pedaalomvang C-b Tractuur: Mechanische sleepladen Temperatuur: Evenredig zwevend
Hoofdwerk: Bourdon 16', Prestant 8', Wijdgedekt 8', Octaaf 4', Fluit 4', Octaaf 2', Mixtuur III-IV sterk (Gedeeld) en Trompet 8' (Gedeeld). Bovenwerk: Holpijp 8', Viola di Gamba 8' (Vanaf c), Fluit Travers 8' (Discant), Prestant 4', Fluit d'Amour 4', Octaaf 2' en Dulciaan 8'. Pedaal: Aangehangen . Koppelingen: Manuaalkoppel (gedeeld).

Met dank aan Janco.
En aan Dick Sanderman voor het terbeschikking stellen van zijn foto's
Voor meer foto's klik hier Orgels van her en der (2) Waardenburg en Herwijnen

Geschiedenis van de tekening:
Dit was eigenlijk een proef om rond te leren tekenen. De tekening had eerst dan ook een andere naam namelijk orgel ronding. Eerst was er dan ook alleen maar de middelste toren. En na enkele revisies de laatste in mei 2002 is dit dan het uiteindelijke resultaat. Eerlijk gezegd is dit tot nu toe mijn mooist getekende orgel. Wel te verstaan met de tot toen gebruikte technieken.

Dan nu even een foto van Dick Sanderman die ik overigens niet heb gebruikt bij het natekenen. Normaal gebruik ik foto's van Mbuma kalenders.

Foto van de Hervormde kerk te Waardenburg (foto: Dick Sanderman).

Index page [<< First] [< Previous] [Next >] [Last >>]

SoftART DESIGN startpagina

website statistics
statistieken

© 2002 - 2009 softART DESIGN. (Lubbert Schenk).
Op deze webpagina wordt gewerkt vanaf 08032004.
Tekeningen mogen alleen worden gebruikt met vermelding: "SoftART DESIGN".
Deze pagina is een onderdeel van SoftART DESIGN.(www.softart.nl)