Fietsen in
Letland en Litouwen

Deel I Letland

Riga

nvDe vakantie begint in Riga. Een oude Hanzestad met gezellige terassen, oude kerken en pakhuizen. Het mooiste deel van de stad is de art nouveau wijk, net buiten het oude centrum. Een rustige wijk met prachtig gerestaureerde panden uit begin 20e eeuw. Kipsala is een stadsdeel met oude houten huizen aan de overkant van de rivier. Een pleisterplaats voor de Russische jetset. Interessant zijn ook nog het automuseum, net buiten de stad en het spoorwegmuseum.

Lielvarde en Jekabpils

jekVanaf Riga over het platteland naar Lielvarde. Een slaperig dorpje aan de Daugava met een klein openluchtmuseum, beeldentuin en ruÔne. Van Lielvarde met het Russische marinebootje van de hoteleigenaar van "lielvardes osta", inclusief de fietsen naar de overkant van de rivier. Daarna verder langs de Daugava naar Jekabpils. Een stadje met in het centrum nog veel originele houten huizen, tweetalige straatnaambordjes, een Russisch orthodoxe kerk en een wandelpad op de dijk langs de rivier.

Daugavpils

dgOver eindeloze onverharde wegen langs de Daugava, naar het industriŽle centrum van Letland. Daugavpils, een zeer Russische stad met met een gezellig, met EU geld opgeknapt autovrij centrum. Hoofdattractie is een megalomaan Russisch fort uit 1810, vol met verlaten kantoren, wapenopslagplaatsen, woonbarakken, een paradeplaats en een ziekenhuis. Het fort, zo groot als een stad werd pas in 1993 door de Russen verlaten.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl