Fietsen in
Letland en Litouwen

Deel III Litouwen en Letland

Kleipeda, Koerse Haf en Palanga

khDe oude havenstad Kleipeda (Memel) was tot 1945 Duits grondgebied. Neem een hapje en een drankje op het terras van "Keltininko", een verbouwd pakhuis met uitzicht over de haven. Met de pont naar het schiereiland en nationaal park Koerse Haf. Over een schitterende autovrije fietsroute naar het pittoreske Nida. 's Avonds op het Parnidzio duin naar de verwoeste zonnewijzer en de zonsondergang kijken. Via een bewegwijzerde fietsroute naar de badplaats Palanga en flaneren op de houten pier in zee.

Lielpaja, Kuldiga en Sabile

pdvDe grens met Letland over naar Lielpaja met een inmiddels verlaten Russische marinebasis. Daar kun je de voormalige gevangenis bezichtigen, met een rondleiding in traditioneel Russische stijl. Heerlijk dineren in "Pastnieka Maja", een verbouwd postkantoor. Daarna een strandwandeling over een mooi stadsstrand. Over een licht golvende landschap naar het oude stadje Kuldiga, met de breedste waterval van Europa. Het openluchtmuseum voor moderne kunst (Pedvale) in Sabile is ook heel bijzonder.

Kuksu Muiza en Riga

muOver een onverharde weg naar Kuksu Muiza. Een perzikkleurig Duits landhuis uit 1780 volgestouwd met kunst, antiek en boeken. Daniel de nieuwe eigenaar heeft het met veel liefde in 3 jaar teruggerestaureerd naar de oorspronkelijke grandeur. Na een uitgebreide rondleiding, een voortreffelijk diner en smakelijk ontbijt wordt je 's ochtends persoonlijk door hem uitgezwaaid. Tot slot langs de kust terug naar Riga.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl