Zweetwerk.NL

 
 

Ik ben Bertus Langemaat en durf, na vele jaren ervaring, gerust te stellen dat ik heel veel weet betreffende het nazoeken.

Dit nazoek-, of zweetwerk deed ik tot voor kort met mijn twee honden Isa en Oslo. Het zijn Bassets Bleu de Gascogne. Dit, in ons land, relatief onbekende Franse brakkenras heb ik leren kennen en waarderen dankzij mijn vrouw Pauline Oudkerk.

Zij maakte me ook attent op het zweetwerk nadat ik jaren, vooral beroepsmatig, bezig was geweest met de opleiding voor politiehonden. Het zweetwerk is een totaal andere discipline en vergt vaak het uiterste van zowel hond als baas.

Hiermee kom ik op een van de belangrijkste aspecten van het zweetwerk: hond en baas moeten elkaar volkomen aanvoelen en vertrouwen. De combinatie maakt het succes en niet alleen de baas of de hond.

De opvoeding en training van een zweethond (eigenlijk van elke hond), is dan ook een serieuze zaak waar het plezier voorop staat.

 

Op de linkerfoto mijn reu Oslo (Kamp. Oslo Du Mas Gauthier Imp. Fr.) en op de rechterfoto Isa (Kamp. Isadora van Pieter de Hooch, Winster 1995, Sv en Zw F3)