Geschiedenis - Sarajevo Rollers in Limburg.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis


Van Smyrna- naar Sarajevo Roller


Na minstens 15 jaren zoeken is het mij eindelijk gelukt de "ancient" Smyrna de "Oerroller" , waarvan 28 hangvleugelige rollerrassen direct afstammen, in mijn bezit te krijgen.  Uitgestorven in het land van oorsprong Irak, met name Mesopotamië, de streek tussen Euphraat en Tigris, verdwenen uit Turkije en de omliggende landen, en uiteindelijk alleen nog aanwezig bij een zeer klein aantal (<10), meestal hoogbejaarde, fokkers in en rond Sarajevo, welke hem een eigen naam gegeven hebben:  Sarajevski Prevrtac oftewel Sarajevo Roller.

De naam "Smyrna" dankte hij,   overigens ook ten onrechte,  aan de middeleeuwse stad Smyrna het huidige Izmir in Turkije. Vandaar kwam hij namelijk met zeelieden en handelkaravanen naar de Balkanlanden en o.a. naar Sarajevo en daardoor werd hij er naar vernoemd.
Toen had men  nog geen weet van de legende waarin de godin Ishtar, (Inanna), in de rijke velden van Mesopotamië , waar volgens de overleveringen ook het aartsparadijs gelegen moet hebben, haar duiven kwelde door ze een haarspeld in de vleugels te prikken waardoor ze "rollend" naar beneden vielen. Nu nog heeft de rasechte Smyrna kleine puntjes in de vleugelpennen, gelijk speldenprikjes, zoals volgens de legende. Deze legende dateert uit een tijd  2000 jaar vóór Christus.
Inanna was de belangrijkste godin uit de Soemietische wereld. Volgens overleveringen was ze de koningin van de hemel (haar naam is afgeleid van Nin-ana, wat "vrouwe van de hemel" betekent) de godin van de vruchtbaarheid, de schoonheid en de liefde.
Inanna is in Assyrië later de godin Ishtar geworden en in de Griekse mythologie kan ze worden vergeleken met Aphrodite en Pallas Athene.
Ik ben dan ook veel dank verschuldigd aan Dr. Milan Gilic, huisarts in Trilj (Kroatië) die voor mij op zoek ging, maar vooral aan Mirsad Mesic en Rudy Salihagic welke enkele exemplaren uit hun geboorteland Bosnië naar respectievelijk België en Nederland wisten mee te brengen en zelfs direct bereid waren mij deze voorlopig te lenen om ermee te kweken.

Ik hoop de uitdaging te kunnen afronden om de voorvader van al onze rollerrassen, welke al langere tijd op het punt stond uit te sterven, een nieuw leven te kunnen geven en hem in volle glorie,  als uit vervlogen tijden,  boven Eijsden te zien vliegen en uiteindelijk weer nog lang te mogen genieten van zijn spectaculaire rollen.
Op 7 juni 1957 schreef Professor Josip Miletic uit Zagreb reeds in de Duitse vakliteratuur over duiven:  

 

" Het moet wel de mooiste wens van elke Rollerliefhebber zijn de Smyrna te bezitten,want hij behoort nu al reeds tot de kleinodiën van lang vervlogen tijden ".
 De overdracht door Mirsad Mesic (rechts) vond plaats tijdens de jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst van de Belgische Roller Klub op 4 december 2004 in het werkhuis van Alfons Vanhaeren welke hierin ook een belangrijke rol heeft vervuld. 
Hoofdzaak is dat  "de legendarische Smyrna"  nu in het westen is en nu misschien voor uitsterven wordt behoed. Op 18 december 2004 haalde ik het 2e paartje op bij Rudy Salahagic in Drunen en zodra deze gewend zijn en het weer het toelaat zal met de kweek worden begonnen . Maar alvorens de prestaties van de nakomelingen "goed" genoemd mogen worden zal er nog een lange weg te gaan zijn waarin tegenslagen niet zullen ontbreken. Het is Mirsad weer gelukt tijdens zijn vakantie in Bosnië een andere fokker te vinden en hiervan weer enkele dieren in België te krijgen waar ik ze ben gaan ophalen.  Dus volgend fokseizoen kunnen we met de jongen gaan vliegen nu er voldoende ouderen voorhanden zijn. 
Maar plotseling komt er ook nog goed bruikbare hulp uit een geheel andere hoek. Uit........Zweden.  Daar woont en meldt zich Nail (Nino) Basic, van origine Bosniër. Hij heeft 25 jaar geleden Smyrna's meegenomen uit Sarajevo naar zijn nieuwe woonplaats Göteborg en biedt nu eveneens spontaan aan te helpen.

Op 5 mei 2006 om 06.00 uur vertrokken we, Mirsad Mesic,  Dieter Tödtemann,  Alfons Coenen en ik met mijn auto naar Zweden waar we om 22.00 uur bij  Thomas Sankari  aankwamen welke ons onderdak had aangeboden.  6 Mei bezochten we nog een Bosniër, Adnan Kadric, in Annelund en vandaar naar Nino waar we als koningen ontvangen werden.  Het resultaat, wat de Smyrna's betreft, was dat 2 koppels en nog een extra doffer, afkomstig van Ir.Suad Sokolovic, in de korf belanden. Zondagmorgen 7 mei reden we, vele geweldig leuke ervaringen en weer enkele nieuwe duivenvrienden rijker, voldaan huiswaarts, waar we doodmoe rond middernacht aankwamen.  

In tegenstelling tot de Oosterse Rollers, welke ik 23 jaar met veel plezier heb gehad, zijn Smyrna's zeer rustige en slimme duiven. De doffers zijn aanhankelijker als de duivinnen, maar deze vliegen weer beter.
Rasechte Smyrna's zijn "autosexable" d.w.z. de doffer is altijd sprenkel en de duivin altijd effen en donker gekleurd.  Doffers worden nagenoeg wit geboren en naar mate de doffer ouder wordt worden de sprenkels intensiever en donkerder. Er zijn al vele jongen geboren en deze regel gaat gelukkig nog steeds op.  Ook dit geeft weer aan dat ze boven aan de duivenketen staan gelijk natuurlijke vogels, want alleen door rasvermengeling gaat dit verloren. Indien het blijft dan weten we in elk geval zeker dat de fokker in Bosnië zijn ras zuiver heeft weten te houden.
Verder is de Smyrna veel groter als de Oosterse. Het verschil zit echter niet in het skelet maar in het verenkleed.
De vleugelpennen maar vooral de staartpennen zijn veel langer. De staart is even lang of langer als de rest van het lichaam. De Smyrna heeft een lengte van 34 tot 36 cm. en een spanwijdte van 76 tot 80 cm.
Elk jaar gaan we langzaam een stukje vooruit. De duiven worden groter en mooier qua model en bevedering. Ze vliegen langer en hoger met nagenoeg geen verliezen.   De duiven verdwijnen vaak drie kwartier boven de wolken maar keren feilloos terug.  
Het is nog een lange weg te gaan, en we staan pas aan het begin, maar tot nu toe ben ik met het resultaat tevreden.
De Smyrna/Sarajevo-roller is een geweldige duif om mee te werken maar ook een zeer moeilijke duif. Men dient over erg veel geduld te beschikken want ze zijn zeer eigenwijs en men mag niets forceren want dat werkt averechts. Het is beslist geen duif voor beginners.

Maandag 8 oktober 2012 bezocht ik samen met o.a. Mirsad  voor een week Sarajevo om een bezoek te brengen aan Suad en andere duivenliefhebbers. Ook gingen we even bij Dr. Milan Gilic in Trilj in Kroatië aan
.


Suad en Milan


Ons bezoek aan Sarajevo was overweldigend. Niet alleen wat de duiven betreft maar ook de stad en zijn omgeving.
Je moet het met eigen ogen gezien hebben om te beseffen wat daar door de oorlog vernietigd is.  
Onvoorstelbaar !.

De duivenmensen echter waren uiterst hartelijk en overal kregen we een of meerdere duiven toegestopt. 
Het verdient bewondering dat deze mensen tijdens de oorlog, waarin ze 3 maanden zonder elektriciteit en water zaten, toch dit ras, hoog op zolder en zelfs in de woonkamer, hebben weten door te houden.
Bij mijn afscheid heb ik dan ook aan Suad gezegd:
"Als ik nu de duiven zie vliegen zijn ze voor mij een symbool van vrijheid voor Bosnië-Herzegovina en vooral voor Sarajevo".
Waarop hij zei:  "Noem hem dan vanaf nu  "Sarajevo Roller"  want Smyrna's bestaan niet meer".

 
Voor een reisverslag  << klik hier >> 

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu