Met geschiedenis als hobby is het niet verwonderlijk dat ik ook belangstelling voor mijn directe voorouders kreeg en na de cursus 'Genealogie, van stamboom tot familiegeschiedenis' van de Teleac in samenwerking met het CBG in 1988 ben ik zelf ook voorzichtig begonnen. Al gauw bleek de mij toegemeten vrije tijd ruimschoots te kort te schieten om dat echt goed van de grond te krijgen. Het B.L.C. Genealogisch Bureau Oosterhesselen bezorgde mij de eerste vijf generaties van mijn kwartierstaat. Na enige tijd gesluimerd te hebben maakten de mogelijkheden van het internet de amateur genealoog, met nadruk op amateur, weer in mij wakker. Natuurlijk is het wel zo dat bij stamboomonderzoek elk antwoord weer twee nieuwe vragen creŽert en feitelijk ben je nooit klaar met zoeken. Inmiddels heb ik echter toch zoveel gegevens bij elkaar gesprokkeld, dat ik anderen van mijn bevindingen deelgenoot wil maken. Enerzijds kunnen medegenealogen er wellicht hun voordeel mee doen en anderzijds krijg ik misschien nog van iemand een aanvulling op mijn gegevens.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie natuurlijk op de Luytens. Luiten, Luijten en Luyten diverse manieren om onze naam te schrijven en allemaal gebruikt door de diverse voorvaderen. Zelfs mijn vader tekende op zijn Middenstandsdiploma met Luiten, terwijl we officieel geregistreerd staan als Luijten, maar op een gegeven moment is hij overgestapt op Luyten, en hoewel dus niet officieel, heb ik al zolang ik kan schrijven mijn achternaam als Luyten geschreven. Die focus op de naam Luyten is natuurlijk erg leuk allemaal, maar hoe verder terug in de tijd je gaat, hoe kleiner het aandeel van de naamgever wordt. Vandaar dat ik me niet tot een stamreeks heb beperkt, maar het onderzoek zo breed mogelijk heb opgezet en naast alle voorouders ook altijd probeer broers en zusters en aanverwanten bij de diverse gezinnen te plaatsen. Het resultaat van dit onderzoek vindt U terug in de pagina's van mijn kwartierstaat.

Omdat ik tegenwoordig wat ruimer in mijn vrije tijd zit heb ik me ook geworpen op de kwartierstaten van de moeder van mijn oudste broer, Tine van der Drift mijn vaders eerste vrouw, mijn schoonzusters (Neelen en van der Meer) en zwagers (Struive en van der Meer). Verrassend genoeg blijken mijn schoonzuster en zwager van der Meer, hoewel beiden geboren in Roelofarendsveen geen familie van elkaar te zijn. Inmiddels ben ik ook begonnen aan de kwartierstaten van mijn ooms en tantes van vaderskant, dus we kunnen nog even vooruit.