DE STRIJD VAN MIJN VADER.
Naar boven...
Contact
de%20strijd%20van%20mijn%20vader005009.jpg de%20strijd%20van%20mijn%20vader005008.jpg
Verantwoording
Staat van dienst
Hr. Ms. Sumatra
Hr. Ms. Flores
Friesch Dagblad

      Na de oorlog werd hij onderscheiden met drie bijzondere oorlogs­medailles:

           -      Het Ereteken voor Orde en Vrede;

           -      Het Oorlogsherinnerings­kruis met de Gespen;

           -      De Koninklijke Vermelding bij Dagorder "Flores".

      Het Oorlogsherinneringskruis met de Gespen bevat, voor zover ik weet, een uitzonderlijk hoog aantal gespen, namelijk:

           -      Krijg ter Zee 1940-1945;

            -     Nederland Mei 1940;

            -      Java Zee 1941-1942;

           -      Middellandse Zee 1940-1945;

            -     NormandiŰ 1944.      (in eerste instantie kon deze medaille vier gespen bevatten).

                  Tevens werd hem het recht verleend tot het dragen van het demobilisatie insigne der Koninklijke Marine. Het insigne is verdwenen, maar de oorkonde is nog ergens achter in een kast gevonden, naast het sigarenkistje waar zijn overige medailles in zaten.

VRAGEN.

 

      Na het overlijden van mijn moeder  kwam ik tijdens het ontruimen van het huis foto's, brieven en andere documenten tegen die betrekking hadden op de marineperiode van mijn vader van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze documenten maakten mij nogal nieuwsgierig. Vooral nadat ik een tentoonstelling had bezocht in het marinemuseum in Amsterdam over de Koninklijke Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er lagen medailles in een vitrine die mijn vader ook had. Bijvoorbeeld: het Oorlogs Herinneringskruis met de Gespen. De medaille in de vitrine had drie gespen en mijn vader had er vijf. Dit gaf mij een trots gevoel. Maar hierbij ontstond ook de vraag waar had hij al die gespen aan had verdiend. Wat had hij meegemaakt. Hoe erg was het.

      Waarom dronk mijn vader zo veel. Mijn moeder stemde zelfs haar dagelijkse bezigheden af op zijn alcoholgebruik. Als ze op vistie was bij kennissen of bij ons, wilde ze altijd voor vijf uur 's middaggs thuis zijn, omdat ze bang was dat pa anders weer zo veel alcohol had genuttigd dat hij nauwelijks aanspreekbaar zou zijn en hij het avondeten weer slurpend en smakkend tot zich zou nemen.

 

      Waarom was mijn vader zo? Waarom wilde hij geen contact meer met oud-opvarenden van de oorlogsschepen waar hij op gevaren had? Wilde hij niet meer geconfronteerd worden met het verleden of zat er meer achter? Een reŘnie met oude makkers levert toch meestal een blij, emotioneel weerzien op. Zeker als je samen zo veel hebt meegemaakt.

      Nu heb ik nooit een oorlog meegemaakt en heb ook nog nooit dusdanig gevreesd voor mijn leven dat ik mijn broek bevuilde. Mocht ik deze ervaring wel hebben gehad dan zou ik, in het verleden, misschien wat meer begrip gehad kunnen hebben voor de uitlatingen en gedragingen van mijn vader.

      Ik weet nu dat hij de meest vreselijke dingen heeft meegemaakt, getuige de medailles die hij na de oorlog toegekend heeft gekregen en na het onderzoek om zijn belevenissen te achterhalen. Hij heeft de mazzel gehad dat de projectielen hem alleen maar om de oren vlogen en er niet tussendoor. Was dit laatste het geval geweest dan had zijn naam wel ergens op een 'in memoriam' gedenkschild of -steen gestaan. Nu is hij vergeten en dat was hij al voor hij stierf. Zijn medailles lagen al tientallen jaren in een donker hoekje in dezelfde slaapkamerkast als waarin hij zijn drankvoorraad had opgeslagen.

      Hij was verbitterd omdat hij er altijd vanuit was gegaan dat een baan bij de overheid een goed pensioen op zou leveren. Je was verzorgd van de wieg tot het graf. Zeker als je had gevochten voor volk en vaderland, dan moest het wel goed komen. Toen hij op zijn 65e jaar met pensioen ging viel het hem uitermate tegen. Hij kon er danig om foeteren.

HOME
HET BEGIN (2)
HET BEGIN
ENGELAND
HALIFAX
WEST-INDI╦
OOST-INDI╦
CEYLON
CEYLON (2)
NAAR EUROPA
PORTHMOUTH
KRIJGSGEVANGEN?
KRIJGSGEVANGEN? (2)
KONVOOIEREN EN
OEFENEN
OPERATIE HUSKY
OPERATIE HUSKY (2)
VERTREK
VERTREK (2)
A/B Hr. Ms. FLORES
ZOALS HIJ WAS (1)
ZOALS HIJ WAS (2)
VRAGEN
HET EINDE
HALIFAX (2)
OOST-INDI╦ (2)
ROLKAART FLORES
AUGUSTA-CATANIA(2)
VERDEDIGEN EN
AANVALLEN
AUGUSTA-CATANIA
BIZERTE
OPERATIE AVALANCHE
(2)
OPERATIE AVALANCHE
MONDRAGONE
OPERATIE BIGOT
KERST EN JAARWISSELING
OPERATIE SHINGLE (2)
OPERATIE SHINGLE
GAETA EN FORMIA
GAETA EN FORMIA (2)
NAAR ENGELAND
NAAR ENGELAND (2)
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA (2)
DE INVASIE VAN
NORMANDI╦
DE INVASIE VAN
NORMANDI╦ (2)
TERNEUZEN
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA
WEER THUIS
HUWELIJK
WEER NAAR OOST-INDI╦
PLAATSING KLEINE VAARTUIGENDIENST
OVERSPANNEN
OVERSPANNEN (2)
TERUG NAAR NEDERLAND
TERUG NAAR
NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND
TERUG IN NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND (3)
HET EINDE
HET LEVEN AAN BOORD