DE STRIJD VAN MIJN VADER.
de%20strijd%20van%20mijn%20vader015010.jpg
Contact
de%20strijd%20van%20mijn%20vader015009.jpg

      “Ik ben halsoverkop uit Soerabaja vertrokken. Ik had twee scheepskisten, die op de kade waren geplaatst om aan boord te worden gebracht. Later kwam ik tot de ontdekking dat één van de kisten niet aan boord was. Jammer. Hierin bevonden zich mijn boeken, een platenspeler, platen en andere privé zaken. In de andere kist zaten uniformen en andere marine uitrustingen. Mijn persoonlijke bezittingen was ik kwijt”.

      Op 27 februari 1942, ongeveer een maand na het vertek van mijn vader uit Nederlands Oost-Indië, vond de Slag in Javazee plaats. Hierbij werd ook het zusterschip van de Sumatra, Hr. Ms. Java, tot zinken gebracht.

       De Slag in de Javazee kostte duizenden Nederlandse marinemensen het leven.

De marinehaven te Soerabaja.
Vorige pagina...
Verantwoording
Staat van dienst
Hr. Ms. Sumatra
Hr. Ms. Flores
Friesch Dagblad
      Omdat mijn vader zich niet meer bevond in de haven of in het centrum van de stad Soerabaja, heeft hij weer het grootste geluk van de wereld gehad. De vliegtuigen, waaronder 27 bommenwerpers, richtten hun aanval niet op het Marine-Etablissement of de rede van Soerabaja, maar op het centrum van de stad, waar­onder de hotelwijk. Ook werd het marinevliegkamp Morokremban­gan door de vijandelijke vliegtuigen gemitrailleerd. Vermoedelijk dachten de Japanners dat het Marinehoofdkwartier in de hotelwijk in het centrum van Soerabaja was gevestigd. Volgens Admiraal Helfrich hadden hierover geruchten de ronde gedaan en mochten de Ja­panners werkelijk waarde gehecht hebben aan deze geruchten, dan was dit toch wel het bewijs dat de 'ontelbare vijandelij­ke spionnen' ver­keerd ingelicht waren, dan wel ‘hun ogen zeer slecht de kost hadden gegeven’. Onder andere door dit Japanse idee, wist de Sumatra onbeschadigd uit Nederlands Oost-Indië weg te komen. Ook nu mocht mijn vader weer van geluk spreken, dat uitgerekend hij één van degenen was die uitgekozen was om het schip naar Ceylon te brengen.
Naar boven...

      Pa was begin dertig, toen hij uit de oorlog terugkwam. Hij had nooit iets van zichzelf gehad. Het feit dat zijn persoonlijke bezittingen aan de kade van Soerabaja waren blijven staan heeft hem wel degelijk gefrustreerd. Huisje, boompje, beestje kende hij niet. Ik kan mij herinneren, ik zal ongeveer 5 of 6 jaar oud zijn geweest, dat er een radio werd gekocht. Hij was hier bijzonder zuinig op. Eens vertelde hij, dat als hij met de fiets thuis kwam uit het werk, hij door het kamerraam de radio zag staan als hij het tuinpad opfietste. Hij had dan het gevoel: "Die is van mij en daar kan niemand aankomen".

HOME
HET BEGIN (2)
HET BEGIN
ENGELAND
HALIFAX
WEST-INDIË
OOST-INDIË
CEYLON
CEYLON (2)
NAAR EUROPA
PORTHMOUTH
KRIJGSGEVANGEN?
KRIJGSGEVANGEN? (2)
KONVOOIEREN EN
OEFENEN
OPERATIE HUSKY
OPERATIE HUSKY (2)
VERTREK
VERTREK (2)
A/B Hr. Ms. FLORES
ZOALS HIJ WAS (1)
ZOALS HIJ WAS (2)
VRAGEN
HET EINDE
HALIFAX (2)
OOST-INDIË (2)
ROLKAART FLORES
AUGUSTA-CATANIA(2)
VERDEDIGEN EN
AANVALLEN
AUGUSTA-CATANIA
BIZERTE
OPERATIE AVALANCHE
(2)
OPERATIE AVALANCHE
MONDRAGONE
OPERATIE BIGOT
KERST EN JAARWISSELING
OPERATIE SHINGLE (2)
OPERATIE SHINGLE
GAETA EN FORMIA
GAETA EN FORMIA (2)
NAAR ENGELAND
NAAR ENGELAND (2)
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA (2)
DE INVASIE VAN
NORMANDIË
DE INVASIE VAN
NORMANDIË (2)
TERNEUZEN
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA
WEER THUIS
HUWELIJK
WEER NAAR OOST-INDIË
PLAATSING KLEINE VAARTUIGENDIENST
OVERSPANNEN
OVERSPANNEN (2)
TERUG NAAR NEDERLAND
TERUG NAAR
NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND
TERUG IN NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND (3)
HET EINDE
HET LEVEN AAN BOORD