DE STRIJD VAN MIJN VADER.
de%20strijd%20van%20mijn%20vader046010.jpg
Contact
de%20strijd%20van%20mijn%20vader046008.jpg
Verantwoording
Staat van dienst
Hr. Ms. Sumatra
Hr. Ms. Flores

      Volgens een rapport van de eerste officier van de Flores, de Luitenant ter Zee G.J. Platerink, was de beschieting van de Duitse batterij een eenvoudige zaak. De schootsafstand was vier kilometer en met de artilleriekijkers, waar ook mijn vader gebruik van maakte, kon men de kazematten duidelijk zien liggen. Schieten op het beton zou geen resultaat boeken en, gezien de tijdslimiet, besteedde men aandacht aan het uitschakelen van de bemanning. Er werd rakelings langs de kazematten geschoten, zodat de granaten insloegen en hun splinters verspreidden achter de bemanning, die op deze wijze zou worden uitgeschakeld. Dit werd gestaag volgehouden, totdat de batterij het zwijgen was opgelegd.

Friesch Dagblad

       Nadat op 7 juni in Portsmouth munitie en olie was geladen keerde Hr. Ms. Flores terug naar de sector Gold. Van 12 juni tot 30 juni bevond zij zich in de sector Sword, waar verschil-lende doelen, nabij de rivier de Orne, onder vuur werden genomen. Tot de 30e juni had het schip een dusdanige hoeveel granaten verschoten, dat de drie kanonnen al weer aan vervanging toe waren. Daarom vertrok de kanonneerboot op die datum naar Portsmouth om olie en munitie te laden en om nogmaals de versleten kanonnen om te ruilen voor drie kanonnen van Hr. Ms. Sumatra. Eind juli was men weer gereed voor de strijd en er werd positie gekozen in de Britse sector Juno. Daarna werden nog enige doelen in de sector Sword beschoten.

 

       Om het resultaat van de beschietingen te zien op Arromanches III, ging op 6 augustus 1944 een gedeelte van de bemanning van de Flores bij Arromanches aan land. Omstreeks dezelfde tijd kreeg een gedeelte van de bemanning toestemming om te gaan passagieren. Men ging naar Bayeux, een Frans stadje enige kilometers van de kust gelegen. Deze plaats was tijdens de oorlogshandelingen gespaard gebleven en door de geallieerden zonder slag of stoot ingenomen. De bemanning was uitgelaten en men gaf zijn geld voornamelijk uit aan het pakken van een pijpje (een biertje) en het kopen van kaas en andere luxe etenswaren, waar men al lange tijd niet meer van had kunnen genieten.

      “Toen de geallieerde legers al een stuk het binnenland ingetrokken waren, zijn we met een gedeelte van de bemanning aan land gegaan. We hadden de mogelijkheid om te passagieren in een stadje dat weinig schade had opgelopen. Later hebben we nog even rondgekeken in de omgeving en in de buurt van Arromanches.

       Ik liep wat rond en ben nogal geschrokken. De Duitsers hadden op een stuk terrein hun doden begraven. Er stonden houten kruisen met daarop de namen van de gesneuvelden. Op een graf stond het opschrift: “Obersturmführer W. de Vries”. Ik realiseerde me op dat moment dat het misschien familie was. Een achterneef, voor wiens dood ik wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn. Een neef van mijn vader was in de jaren ’30 naar Duitsland vertrokken om werk te zoeken. Hij is daar gebleven en getrouwd met een Duitse vrouw. Het was bekend dat ze kinderen hadden en de gewoonte was om de oudste zoon naar de grootvader te noemen en de overige kinderen naar andere familieleden. Ik weet niet zeker of het familie van mij was, maar ik kreeg er een erg vervelend gevoel bij. Het zit me nu nog steeds dwars”.

Naar boven...
Vorige pagina...

     Op 7 augustus vertrok de Flores naar Spithead. Op de rede van deze havenstad bleef zij een maand liggen. Begin september werd het bericht ontvangen dat het schip geen deel meer zou nemen aan de Expeditionary Force, waarna het opstoomde naar Londen, om daar, met verminderde bemanning te worden opgelegd in Shadwell Basin.

     Volgens een getuige (Leo Dijkmans, roerganger): “Het schip was dusdanig versleten, dat er geen oorlog meer mee te voeren was. We hadden verschillende bombardementen meegemaakt, het schip had in al zijn voegen gekraakt door near misses waardoor het werd opgelegd”.

HOME
HET BEGIN (2)
HET BEGIN
ENGELAND
HALIFAX
WEST-INDIË
OOST-INDIË
CEYLON
CEYLON (2)
NAAR EUROPA
PORTHMOUTH
KRIJGSGEVANGEN?
KRIJGSGEVANGEN? (2)
KONVOOIEREN EN
OEFENEN
OPERATIE HUSKY
OPERATIE HUSKY (2)
VERTREK
VERTREK (2)
A/B Hr. Ms. FLORES
ZOALS HIJ WAS (1)
ZOALS HIJ WAS (2)
VRAGEN
HET EINDE
HALIFAX (2)
OOST-INDIË (2)
ROLKAART FLORES
AUGUSTA-CATANIA(2)
VERDEDIGEN EN
AANVALLEN
AUGUSTA-CATANIA
BIZERTE
OPERATIE AVALANCHE
(2)
OPERATIE AVALANCHE
MONDRAGONE
OPERATIE BIGOT
KERST EN JAARWISSELING
OPERATIE SHINGLE (2)
OPERATIE SHINGLE
GAETA EN FORMIA
GAETA EN FORMIA (2)
NAAR ENGELAND
NAAR ENGELAND (2)
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA (2)
DE INVASIE VAN
NORMANDIË
DE INVASIE VAN
NORMANDIË (2)
TERNEUZEN
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA
WEER THUIS
HUWELIJK
WEER NAAR OOST-INDIË
PLAATSING KLEINE VAARTUIGENDIENST
OVERSPANNEN
OVERSPANNEN (2)
TERUG NAAR NEDERLAND
TERUG NAAR
NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND
TERUG IN NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND (3)
HET EINDE
HET LEVEN AAN BOORD