DE STRIJD VAN MIJN VADER.
de%20strijd%20van%20mijn%20vader047011.jpg
Contact
de%20strijd%20van%20mijn%20vader047009.jpg
Verantwoording
Staat van dienst
Hr. Ms. Sumatra
Hr. Ms. Flores

TERNEUZEN.

 

      Nadat Hr. Ms. Flores met verminderde bemanning was opgelegd, ging het overige deel naar Clacton on Sea, gelegen in Oost-Engeland, waar een opleiding bij de mijnenopruimings-dienst werd gevolgd. Een opleiding waar men toen weinig mee gedaan heeft, want enige tijd later werden de manschappen, ook pa, overgebracht naar Bologne in Frankrijk. Hier werd het nodige vervoer bijeengeschraapt en via BelgiŽ kwam men begin oktober 1944 in Terneuzen aan, gelegen in een gedeelte van Zuid-Nederland dat inmiddels, na een hevige strijd, door het Poolse leger was bevrijd.

      Als kind heb ik mijn vader eens gevraagd hoe hij in Terneuzen terecht was gekomen. ďAch, ik ben achter de geallieerden aangetrokken naar het noorden en via BelgiŽ kwamen we in Terneuzen terechtĒ, luidde het simpele antwoord.

      In Terneuzen werd een marinehoofdkwartier opgericht in een voormalig gerechtsgebouw, dat tijdens de oorlog door de Duitsers als hoofdkwartier werd gebruikt. Dit marinehoofdkwartier ging de geschiedenis in onder de naam Naval Party 3004. Naast het gebouw lag een school waar een onderkomen voor de Nederlandse manschappen geregeld was. Pa werd als kwartiermeester der Koninklijke Marine wachtcommandant.

      Veel documenten over Naval Party 3004 zijn er niet. De werkzaamheden van het personeel en de reden waarom dit hoofdkwartier werd opgericht zijn niet te achterhalen. In die tijd was papier schaars en verschillende notities, rapporten of logboeken betreffende de werkzaamheden zijn dan ook niet gemaakt. Vooral ook omdat men dacht dat het wel eens mis kon lopen waardoor de vijand weer gebruik kon maken van het onderkomen na een tegenaanval. Zouden de stukken in het bezit komen van de vijand dan zou men meer weten dan gewenst was.

      Ooit heb ik pa eens horen foeteren dat zijn collegaís vonden dat hij maar een makkelijk baantje had als wachtcommandant. Hij zat de hele dag op zín krent of liep eens een rondje. Moe zou hij er niet van worden. Hierop had hij zijn antwoord klaar: ďIk werk met mijn hoofd en niet met mijn lichaam! Daar word je ook moe van!Ē.

Friesch Dagblad

      Op 13 maart 1945 zette Koningin Wilhelmina weer voet op Nederlandse bodem. Zij kwam aan in het plaatsje Veere in de provincie Zeeland. Nog steeds was het overgrote deel van Nederland nog niet bevrijd, maar het stuk bevrijd Zuid-Nederland was veilig genoeg om de koningin terug te laten keren naar het vaderland. Enige dagen later inspecteerde zij in Terneuzen het personeel van de Koninklijke Marine, die met presenteer geweer voor haar in het gelid stonden. Hiervan is een foto gemaakt, die gepubliceerd werd in het blad KIJK. Een blad dat vlak na het beŽindigen van de oorlog in Nederland werd uitgegeven door de Amerikaanse Voorlichtingsdienst, met als doel het Nederlandse volk, in woord en beeld, te voorzien van wereldnieuws totdat de vrije Nederlandse pers deze taak kon overnemen.

      Mijn vader staat op de voorgrond. Duidelijk is te zien dat hij al enige buttonís van onderscheidingen op zijn borst heeft. Op de foto lijkt ook de koningin hier belangstelling voor te hebben. Welke onderscheidingen hij toen al in zijn bezit had is niet duidelijk. Misschien dat er sprake was van het Oorlogsherinneringskruis met de Gespen. Doch alle gespen zullen nog niet in zijn bezit zijn geweest. Dat kwam later. Toen men er achter kwam, waar hij geweest was en wat hij had meegemaakt.

       Pa had twee scheeps-kisten, geverfd in een ma-rinegrijze kleur. Beide kisten hebben bij mijn ouders, toen ze al in Amsterdam woon-den, lange tijd in een donker hoekje op zolder gestaan met verschillende zaken die pa en moe niet nodig had-den. Bijvoorbeeld (liefdes)-brieven die zij elkaar in het verleden  hadden geschre-ven of oud speelgoed van mijn zuster en mij. Toen er eens een op die zolder uit-brak en mijn moeder  bang was, dat het nog wel eens kon gebeuren en de brieven dan over de straat konden waaien en ter inzage zouden liggen voor de hele buurt, heeft zij ze vernietigd. Doodzonde! Ik had ze graag gelezen en gebruikt om dit verhaal en het respect voor

Naar boven...

mijn vader, zonder intieme gegevens, wat verder uit te breiden.

      Toen mijn ouders waren overleden kwam ik in het bezit van deze kisten. Eťn kist heb ik geschuurd tot blank hout en heb er dekenkist van gemaakt. Na mijn echtscheiding heb ik deze kist enige jaren als salontafel gebruikt. Later heb ik hem aan mijn dochter gegeven en nu staat hij in een hoekje in een paardenstal met verschillende attributen die mijn dochter nodig heeft voor haar pony en het karretje waar zij de pony regelmatig voor spant om een tochtje te maken.

      De tweede kist zat wat steviger en degelijker in elkaar met een rand van rood fluweel waar het deksel op rust. Vermoedelijk ineen gezet door een Duitse timmerman, die degelijk werk af wilde of moest leveren. Toen ik namelijk van deze kist de grijze marineverf afschuurde, kwamen er letters op het deksel te voorschijn. Ik had ze al gedeeltelijk weggeschuurd, maar wat overgebleven was vermeldde de tekst: Geheim Akten. Ik kreeg het idee dat pa zich deze kist had toegeŽigend uit het gebouw waar hij wachtcommandant was en de kist met marineverf had overgeschilderd. De kist zal, na haastig vertrek, door de Duitse vijand in het gebouw zijn achtergebleven. Misschien dacht hij wel dat hij er recht op had, vooral omdat zijn kist met verschillende persoonlijke bezittingen in Soerabaja aan de kade was blijven staan, toen hij hals over kop uit Nederlands Oost-IndiŽ vertrok.

      Mijn moeder had bestek en etensborden, waar we dagelijks gebruik van maakten. Onder op de borden stond de tekst ďMade in GermanyĒ. Ma heeft eens verteld dat pa dit had mee-genomen toen hij werkzaam was in Terneuzen. Het was een welkome uitbreiding van de huwelijksuitzet.

 

     Verder weet ik weinig van de belevenissen van mijn vader in Terneuzen. Hopelijk heeft hij daar na jarenlange ellende, angst en gevaar een lange tijd een rustige dienst gehad.

Pa
HOME
HET BEGIN (2)
HET BEGIN
ENGELAND
HALIFAX
WEST-INDIň
OOST-INDIň
CEYLON
CEYLON (2)
NAAR EUROPA
PORTHMOUTH
KRIJGSGEVANGEN?
KRIJGSGEVANGEN? (2)
KONVOOIEREN EN
OEFENEN
OPERATIE HUSKY
OPERATIE HUSKY (2)
VERTREK
VERTREK (2)
A/B Hr. Ms. FLORES
ZOALS HIJ WAS (1)
ZOALS HIJ WAS (2)
VRAGEN
HET EINDE
HALIFAX (2)
OOST-INDIň (2)
ROLKAART FLORES
AUGUSTA-CATANIA(2)
VERDEDIGEN EN
AANVALLEN
AUGUSTA-CATANIA
BIZERTE
OPERATIE AVALANCHE
(2)
OPERATIE AVALANCHE
MONDRAGONE
OPERATIE BIGOT
KERST EN JAARWISSELING
OPERATIE SHINGLE (2)
OPERATIE SHINGLE
GAETA EN FORMIA
GAETA EN FORMIA (2)
NAAR ENGELAND
NAAR ENGELAND (2)
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA (2)
DE INVASIE VAN
NORMANDIň
DE INVASIE VAN
NORMANDIň (2)
TERNEUZEN
DE LAATSTE REIS VAN DE SUMATRA
WEER THUIS
HUWELIJK
WEER NAAR OOST-INDIň
PLAATSING KLEINE VAARTUIGENDIENST
OVERSPANNEN
OVERSPANNEN (2)
TERUG NAAR NEDERLAND
TERUG NAAR
NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND
TERUG IN NEDERLAND (2)
TERUG IN NEDERLAND (3)
HET EINDE
HET LEVEN AAN BOORD