Het maken van een (tuin)beeld.

Van een beeld in klei naar een gegoten beeld in zand-cement.
Om een beeld te kunnen afgieten in zand-cement maken we het beeld allereerst in klei. De afbeelding hiernaast is z'n beeld in klei. In dit geval is de klei aangebracht op een gebogen staaf staal die in een latere fase als wapening wordt gebruikt. De klei mag niet drogen. Om de nog zachte klei wordt een mal gemaakt.

Het maken van een mal.
Vul een emmer water, voeg hier zoveel gips aan toe zodat het gips boven het wateroppervlak komt en blijft staan. Pas hierna roeren. Wacht tot het gips yoghurt-dik is. Nu kun je het gebruiken.

Een-delige mal.
Breng het gips aan op het beeld zodat overal een laag van 3 cm dik ontstaat. Haal de klei uit je mal en afgieten maar.

Het maken van een twee- of meerdelige mal.
Breng een scheidslijn aan d.m.v. een kleirand van 4 mm x 5 cm x lengte kleirand Breng aan een kant van de scheidslijn het gips aan over het beeld. Haal de kleirand weg, zodat je de zijkant van de mal ziet. Maak een kleipapje van kleislip, zeepsop en water en smeer dit tegen de zijkanten van de mal i.v.m. het lossen van de mal. Plaats een aantal platte kleiproppen tegen de randen van de mal. Hierin plaats je later de beitel en/of de wiggen tijdens het openen van de mal. Breng eventueel weer een scheidingrand van klei aan, zie boven ( i.v.m. 3 delige of meer delige mal) Vul aan met gips. Als je mal klaar en hard is, plaats je een beitel of de wiggen tussen de verschillende delen van de mal. Haal de mal uit elkaar. Haal de klei uit de mal, ook kleine stukjes. Breng olie aan op de binnenkant van de mal i.v.m. lossen van het betonnen beeld. Zet de mal weer in elkaar. Breng eventueel de wapening aan in de mal. Span ijzerdraad om de mal t.b.v. het vastzetten van de delen. Breng een laag gips aan over de naden en over het ijzerdraad. Omkeren en gieten maar.

Het gieten van het beeld.
Aanmaken van de specie: (droog) 1 deel cement (portland cement of aluminium cement) 2 delen zand (scherp-zand of zilverzand). Het geheel goed mengen en voeg water toe zodat er een goed gietbaar mengsel ontstaat. Zet de mal omgekeerd in water en giet de mal vol met het zand-cement mengel.

Uithakken van het beeld.
Nadat de beton uitgehard is kan de mal van het beeld worden gehakt. Het wonder geschiedt langzaam onder je handen.......

Afwerken van het beeld.
Ongerechtigheden op het oppervlak van het beeld kunnen worden weg geslepen met een slijpsteen op de boormachine. Wacht hier niet te lang mee want direct na het verwijderen van de mal is het beeld nog niet geheel doorgehard waardoor weg slijpen nog gemakkelijk gaat.
Het beeld kan worden ingewreven met schoensmeer of, indien je het beeld van aluminium-cement en zilverzand hebt gemaakt, worden opgeborsteld met een koper borstel op je boormachine.
Het beeld krijgt hierdoor een koperglans over zich. Wil je dit effect nog versterken, dan kun je voor het borstelen het beeld insmeren met een mengsel van aluminium-cement, hecht-emulsie en een beetje water. Laat deze laag een paar dagen uitharden en borstel het beeld op.

Veel succes.

Levensgrote beelden maken.
Ben je geïnteresseerd in het maken van levensgrote beelden?
Neem dan een kijkje op de site van Gerlinde Habekotté
 

Heb je vragen over het maken van beelden, het werken met gietmallen of andere vragen, opmerkingen of suggesties, stuur een mailtje.  Indien je vraag ook voor anderen interessant is wordt deze tezamen met het antwoord op deze pagina gepubliceerd.
m.vandergrinten@hetnet.nl