Wist je dat....
….je met behulp van grote bladen van planten prachtige bladschalen kunt maken?

Van Carla en Erna kreeg ik de volgende informatie:
De onderstaande techniek hebben we toegepast voor het maken van de bladschalen. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van rabarberbladen en zonnebloembladen. Uiteraard kunnen ook bladen van andere planten gebruikt worden.
Neem 3 delen zilverzand en 1 deel cement. Voeg hierbij wat water en een klein scheutje afwasmiddel zodat je een kneedbaar mengsel krijgt. Het afwasmiddel werkt als “luchtbelvormer” waardoor het mengsel beter verwerkbaar wordt (soepeler). Het nadeel van het toevoegen van afwasmiddel is dat het eindproduct een iets lagere kwaliteit heeft. Dit merk je echter pas na jaren (betonrot). Indien je dit een probleem vindt  laat dan het afwasmiddel achterwege. Het mengel moet niet te droog zijn, anders barst het blad voordat de specie kan uitharden.
Leg in een grote doos (b.v. een bananendoos) een laag zand. In het zand vorm je een ronde heuvel, ongeveer in de vorm van het omgekeerde blad. Leg hier overheen een stuk plastic. Hierop leg je het blad ondersteboven neer en zorgt dat het blad een natuurlijke vorm aanneemt. Het blad zal een afdruk achterlaten aan de binnenkant van de te vormen schaal. Pleister het zand/cement mengsel hier bovenop.
Zorg er voor dat de randen niet te dun worden. Maak in het midden een plat deel. Dit zal later de schaalvoet vormen. Dek het geheel met een stuk plastic af. Laat de schaal goed uitharden.
Na vijf dagen is de schaal voldoende verhard. De schaal kan uit de doos worden genomen, worden omgekeerd en worden gereinigd.
Zoek een mooie plaats in je tuin, op je balkon of op je vensterbank.
Schalen kunnen worden gebruikt als vogeldrinkbak, als onderdeel van een waterpartij of als fruitschaal op tafel.. Natuurlijk zijn nog talloze andere doeleinden te bedenken.
 
 
 
 

Open je je kunstexpositie, gebruik je een bijzondere techniek voor het vervaardigen van je kunstwerken, of doe je iets leuks met je tuin, of misschien vond je een leuk artikel, Mail het me, eventueel voorzien van een foto of een scan. Als het ook voor andere bezoekers de moeite waard is, wordt het hier geplaatst. 

Suggesties voor de

Wist je dat.....

van volgende week?  Mail het naar:

m.vandergrinten@hetnet.nl