WAT IS THEATERSPORT?


Als je theatersport beoefent maak je, samen met anderen, spelimprovisaties op suggesties van het publiek. De inhoud van de scčne is vooraf dus onbekend voor de spelers. Het enige houvast wat de spelers hebben zijn een aantal spelvormen, improvisatietechnieken, en het vertrouwen in elkaar dat er wel een (mooie) scčne uit komt rollen.


Theatersport is het geesteskind van de engelse theaterdocent Keith Johnstone. Hij ontdekte dat kinderen tijdens hun schooltijd langzaamaan hun fantasie en spontaniteit kwijt raken. Scholen leren de kinderen dat ze het "goed" moeten doen en geen fouten mogen maken. Later, als volwassene, durf je niet meer te experimenteren en op je fantasie te vertrouwen. Uit angst het verkeerd te doen, of risico en gevaar te lopen, zeg je dan eerder "nee" dan "ja". Om zijn studenten weer te leren spontaan te durven zijn, en juist "ja" te zeggen tegen een spelaanbod,  bedacht hij improvisatie-oefeningen. En later bedacht hij dat het leuk zou zijn als twee teams deze oefeningen - spelvormen - in een soort wedstrijd aan het publiek zouden laten zien. Daarmee was theatersport geboren.

In 1988 introduceerde Keith Johnstone theatersport in Nederland.


Belangrijke thema´s in theatersport zijn: samenwerken, accepteren van suggesties en  spelaanbod, niet origineel willen zijn, in het hier en nu zijn, plezier hebben met elkaar.


Trainen bij Impronova

IMPRONOVA

Wat is theatersport?

Trainen bij Impronova


THEATERSPORT TEGENWOORDIG


Op dit moment zijn er overal in de wereld - Europa, Amerika, en misschien zelfs in China - enthousiaste theatersportgroepen. Regelmatig vinden er "wedstrijden" plaats tussen de diverse groepen. Daarbij gaat het niet echt om het "winnen", maar is het belangrijker om als spelers elkaar en het publiek een leuke tijd te bezorgen. Keith Johnstone geeft nog steeds les in theatersport. Tegenwoordig in zijn eigen theater in Calgary  (Canada).


Inmiddels zijn uit theatersport ook allerlei langere-, soms avondvullende improvisatievormen ontwikkeld.


Op internet kan je gemakkelijk meer te weten komen over theatersport en de diverse groepen die het beoefenen.

IMPRONOVA  theatersporttraining

IMPRONOVA  |  WAT IS THEATERSPORT?  |  TRAINEN BIJ IMPRONOVA