Marieke van der Ven

Tapschoenen als percussie-instrument

 Tapdanser als muzikant 

Van jazz tot klassiek tot house 

Tapdanser als actrice

CV

SPEELLIJST

 
TAPDANS IN KENIA

Terug naar startpagina

Marieke is van beroep rhythm-tapdanser: een danseres en muzikante die haar voeten gebruikt als percussie-instrument. Improvisatie is de basis van de rhythmtap zoals Marieke die beoefent, maar zij gebruikt ook choreografieën en vaststaande ritmepatronen. De sfeer en groove van de muziek bepalen de ritmes en het gevoel van de tapdanser. 

Marieke van der Ven, opgeleid door Peter Kuit en Sam Weber, ontwikkelt haar eigen nieuwe stijl. Zij grossiert in fysiek zware en technisch virtuoze sprongen, allemaal uniek. Naast deze in het oog springende uitvinding heeft zij tal van kleine vondsten binnen de fijne tapmotoriek. 

Samen met Peter Kuit vormt zij Tafel 9 (zie verder). In de optredens van Tafel 9 wordt tap een middel met een theatrale voorstelling als doel.

Optreden met resp. Henk Westbroek, Remco Campert (2x), Ghetto Exposed (2x), Tafel 9/Peter Kuit

Fotografen resp. William Rutten, David Vogel (2x), Seppo Toikka, Steven Ouma, Hans van Egdom

 

Optredens

De tap van Marieke van der Ven is op veel terreinen inzetbaar. Zowel met live-muziek, als met muziek op band is een optreden mogelijk, van oude jazz, via klassiek naar moderne house, r&b, hiphop en breakcore. Maar ook optreden zonder muziek, met alleen het tapgeluid behoort tot de mogelijkheden. Tap kan ingezet worden als onderdeel van een groter geheel, maar ook als tussenact of op zichzelf staande act. 

Marieke zoekt in haar voorstellingen een samenspel tussen tap en theater. Tap niet als doel, maar als middel om een verhaal te vertellen (zie ook Tafel 9).

Voor het boeken van optredens kunt u contact opnemen via mail of bellen naar: 
06 21963 837. Ook voor optredens van Tafel 9 kunt u met haar contact opnemen.

 

Lessen

Verder geeft Marieke al jaren les. Hierin heeft zij haar eigen stijl ontwikkeld. In de lessen werkt zij aan een solide technische basis waarmee de leerlingen uiteindelijk zelf aan de slag kunnen. Het doel is de leerlingen voldoende techniek en muzikaal begrip te leren om zelfstandig te kunnen improviseren. Ze leert haar leerlingen een open blik te behouden, zodat ze niet één, maar honderd mogelijkheden kunnen zien. Praktisch alles wat ze verzint, deelt zij met haar leerlingen.

Marieke geeft les op diverse dansscholen (waaronder Dansacademie Lucia Marthas en het EDC Dans te Zeist). Bel of mail voor informatie.

Naast de vaste lessen, doet ze ook projecten en workshops op middelbare scholen, festivals en voor bedrijven. Samen met Peter Kuit geeft ze schoolvoorstellingen gecombineerd met workshops.

 

Marieke geeft taples in de sloppen van Kenia

Van 25 april tot en met 13 mei 2012 was Marieke in Nairobi (Kenia) om jongeren in een sloppenwijk in Nairobi taples te geven. Deze jongeren zitten in een project van de stichting Ghetto-Exposed. Ze worden opgeleid tot danser en choreograaf. Ze krijgen technieklessen, les in het maken van een voorstelling, les in marktwerking, les in auditeren en les in promotie van eigen dansen en voorstellingen.

Deze reis was een groot succes. De leerlingen hebben ongelooflijk hard gewerkt en het resultaat is er naar. In december 2012 hebben ze hun eerste tapoptreden gehad. In de zomer van 2013 gaat Marieke weer naar Kenia om verder te gaan waar ze gebleven was. 

Ontwerp poster: Mark Werner www.trademarkmc.nl

De situatie in de sloppen van Nairobi gaat Marieke aan het hart. Geld heeft ze niet, maar wel het talent om met jongeren te werken. Dus in plaats van geld te sturen gaat ze er zelf heen om haar talent aan de jongeren in de sloppenwijk aan te bieden. Naast haar lessen (vijf uur per dag gedurende twaalf dagen) zal ze ook meewerken aan de voorstellingen en projecten die al lopen.

Meisje in vuilniszakmode - Fotograaf: Suzie Geenen van het fotografiedeel van Ghetto Exposed

TAPSCHOENEN gezocht
Om te leren tappen en om als tapdanser op te treden, heb je tapschoenen nodig. Al heel wat mensen hebben hun oude tapschoenen gedoneerd, maar Marieke kan er nog iets meer meenemen. Dus, heeft u tapschoenen over, de jongeren kunnen ze goed gebruiken! Mail haar zodat ze ze kan komen ophalen!
VALUTA gezocht
En natuurlijk is er ook geld nodig. Draag bij door te storten op rekeningnummer: 679882375 tnv M van der Ven te Utrecht o.v.v. tappen in de sloppen en uw emailadres voor verslag achteraf. Alle beetjes helpen!  

 

 

Tafel 9

Sinds 1999 vormt Marieke samen met Peter Kuit het tapdansduo Tafel 9. Muziek is de basis van hun manier van tapdansen: de rhythmtap. Een rhythmtapper gebruikt tapschoenen en vloer als percussie-instrument en zoekt naar een muzikaal samenspel in klank en ritme. De tapdansers van Tafel 9 studeren uit drum- en percussieboeken en de ritmes variëren van stevige house tot samba, jazz of blues. Beheersing van het ritme is voor hun slechts een middel om het doel te bereiken en het doel is: een theatrale voorstelling!

Dat is meteen wat Tafel 9 zo uniek maakt. Trainen andere tappers om virtuoos hun trucje te laten zien, Peter Kuit en Marieke van der Ven gebruiken hun virtuositeit om een verhaal te vertellen. Het is daarom dat ze naast dans- en muziekfestivals ook in het theater staan. Zij maken muziek met hun voeten, zij dansen en acteren. Drie disciplines in één. 

Kijk op de website van de tapgroep Tafel 9 voor meer informatie.

Tafel 9 is onder andere bekend van de zomerfestivals De Parade en de Boulevard in Den Bosch. In 2006 maakten zij een tournee door China met het fantastische project Taptoi!

 

Tap als instrument

Tap is een solistisch percussie-instrument; de frasering van de ritmes van Marieke zijn te vergelijken met de frasering van rappers. De hielen vormen een bassdrum en de hele voet vormt bijvoorbeeld de snare. Vanaf de jaren '30 werken muzikanten samen met tapdansers (Duke Ellington, Miles Davis tot later Stanley Clarke en nu ook met dj's op parties). 

Marieke heeft o.a. samengewerkt met , Henk Westbroek, Paul Koek, Ed Spanjaard, Jeroen Groenendijk, Marcel Worms, Konrad Kosellick, Jump 'n jive, Kees Wieringa, Tommy FFF, Stelios, Jeffrey Bruinsma en met vele anderen. 

Nog meer tap

Het moge duidelijk zijn dat Marieke de grenzen verkent van het tappen. Muziek, acteren, dansen, het valt er allemaal onder. In 2005 heeft zij bijvoorbeeld als bewegingsadviseur en choreografe gewerkt bij het Alba theaterhuis van Mees voor het toneelstuk Bloedbruiloft van Garcia Llorca met o.a. Heddy Lester en Reinier Bulder. Het stuk was te zien in o.a. Het Theater aan het Spui te Den Haag en op Oerol 2005. Voor dit toneelstuk maakte Marieke volkse dansen, gebaseerd op tap en Lindy hop. Ze werkte samen met de acteurs aan ritme in beweging, in actie en reactie.

BTC 

In 2006 is ze onder leiding van Martijn Verlinden van het Haags Popinstituut begonnen met het Breakcore Tapdance Collective. Samen met breakcore-virtuoos Tommy FFF en sonoloog Stelios vormt zij dit collectief. Tijdens het State X New Forms Festival hadden zij hun premiere: 
"De live tapdans muziek is briljant gevonden en de energie spat er vanaf. Geholpen door een breakcore artiest, een VJ en een sonoloog maakt dit een heel bijzonder optreden" (http://3voor12lokaal.vpro.nl/

Foto: Joost le Feber

Tafel 9 presenteert Taptoi

Foto: Turtjoe

In september 2006 organiseerde Marieke samen met Peter Kuit de China-tour Taptoi van Tafel 9. Met Marijke de Braal en elf zeer goed getrainde amateurs (leerlingen van Peter en Marieke) zijn zij tien dagen in China geweest om Nederland te vertegenwoordigen op het Jihnzhou en Beijing International Cultural Tourism Festival. Verhalen en informatie over, foto's en filmpjes van Taptoi kunt u vinden op de Tafel 9 site.
Marieke heeft speciaal voor de parade in de straten van Beijing een tapnummer op klompen gemaakt, waarbij de 14 tappers met tapschoenen in de hand hippe tegenritmes slaan en in steeds wisselende formaties voorwaarts marcheren. Het was een uitdaging om uit te zoeken hoe tappen op klompen technisch werkt. 

   Títàwu - Tapdans

 

Opleiding

Marieke is opgeleid door Peter Kuit, bekend van o.a. de Madame Currie Show, Candy Dulfer en Zenga. Verder heeft zij lessen gevolgd bij Marijke de Braal. Ook heeft zij diverse workshops gedaan in New York, San Francisco en Duitsland bij onder andere Gregory Hines, Brenda Bufalino, Sam Weber, Buster Brown en Barbara Duffy. Om de techniek van het tappen goed te beheersen is bovendien intensieve training noodzakelijk. Hier wijdt zij zich dagelijks aan.

 

Sam Weber

Marieke is in 2007 en 2009 naar San Francisco gegaan om te studeren bij Sam Weber. De taptechniek van Sam wijkt zo af van alle andere technieken, dat iedere professionele tapper bij hem weer een beginner is. Koren op de perfectionistische molen van Marieke. Zij wil deze techniek zich eigen maken om het vervolgens te mengen met haar eigen stijl. Dit betekent veel trainen!

Foto's San Francisco: Marieke van der Ven / Foto Sam Weber: Kajo Stelter

 

Moos d'Herripon

De samenwerking met Moos D'Herripon voor de Tafel 9 voorstellingen Losbijten en Vitriool en voor de voorstelling Practising Suma heeft Marieke heel veel geleerd over op het podium staan, over acteren en over het opbouwen van een voorstelling.

 

CV Marieke van der Ven

 

Bands/orkesten, o.a.:

Het Novosibirsk Philharmonic Orchestra, stukken van Satie en Milhaud

Het Haags Residentie Orkest

Het Nieuw Ensemble, compositie van Hespos

Het Duitse WDR Rundfunk orkest, compositie van Paul van Vulpen - Stamper

Track, Veenfabriek

Jump ’n Jive

Breakcore Tapdance Collective

 

Muzikanten, dichters o.a.:

Remco Campert, Henk Westbroek, David Kweksilber, Paul Koek, Abbie de Quant, Marieke Grotenhuis, Jeffrey Bruinsma, Esra Dalfidan, Joost Vergoossen, Philibert van den Bosch, Simon Gitsels, Jeroen van Veen, Ad Coolen, Ed Spanjaard, Niti Ranjan Biswas

Componisten o.a.:

Guus Janssen, Paul Koek, Ton van de Meer, Paul van Vulpen, Kees Wieringa

 

Dansers (hiphop, modern, klassiek) o.a.: Shaggy, Eline LaCroix, Maaike van de Westeringh

Tapdansers o.a.: Savion Glover, Peter Kuit, Sam Weber, Marijke de Braal

 

Ook is ze te horen op cd in de compositie Tap Dance van de componist Dick Kattenburg.

 

Festivals, o.a.:

Tafel 9 op tournee in China: Taptoi - International Tap Dance Festival in Beijing en Jihnzou

Parade Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Bochum, Frankfurt en Berlijn (diverse jaren)

Nacht der Poëzie Utrecht

Grachtenfestival Amsterdam (diverse jaren)

Over ’t IJ Festival Amsterdam

KunstenFestival Scheltema Complex in Leiden

Boulevard in Den Bosch

Midzomerfestival in Middelburg

 

Tv/Radio:

De Wereld Draait Door - VARA

Marieke was te gast bij o.a.RTV Utrecht, RTV West, RTL 4, Radio 2, Kink FM

Met tapduo Tafel 9 (Peter Kuit en Marieke van der Ven) bij AVRO’s Wereldkinderfestival

 

Voorstellingen:

Rondom Campert - voorstelling/concert met gedichten van Remco Campert, door hem voorgedragen en vier musici waaronder Marieke

Utrecht in Liedjes – voortstelling/concert met Henk Westbroek

Solovoorstelling SOLO onder regie van de Utrechtse regisseur en muzikant Jeroen Groenendijk

 

Tapduo Tafel 9 (Peter Kuit en Marieke van der Ven) heeft meerdere voorstellingen gespeeld onder regie van Paul Koek, o.a. met het Residentieorkest

Tapduo Tafel 9 heeft meerdere voorstellingen gespeeld onder regie van Moos d’Herripon en componist Kees Wieringa, voor verschillende festivals

Tapduo Tafel 9 heeft meerdere voorstellingen gemaakt met tapgilde Den Paplepel, eigen idee en regie, tap als middel om een verhaal te vertellen

 

Als choreografe en docente werkte Van der Ven voor verschillende dans-, theater- en filmacademies en gezelschappen, o.a.:

-        DansAcademie Lucia Marthas

-        Film Acteur Academie Amsterdam van Hugo Metsers

-        EDC te Zeist

-        Het Koorenhuis

-        Scholenvoorstellingen en workshops in heel Nederland, o.a. via ZAPP

 

Een speciaal tapdansproject:

Taplessen in de sloppen van Nairobi – Kenia voor Ghetto Exposed, een dans- en fotografieopleiding voor jongeren uit de sloppenwijken

 

Als bewegingsadviseur en choreografe bij het toneelstuk Bloedbruiloft van de Haagse Theatergroep Alba 

 

 

Voor boekingen of informatie bel: 0031 (0)6 21963 837 of mail naar info@mariekevanderven.nl


Terug naar startpagina


Tenzij anders vermeld, foto's en fotocompilaties: Marjolein van Hout 
De foto's mogen niet zonder toestemming van de fotograaf gebruikt worden.