English, click here

Tapdans in de sloppen van Kenia  

videocompilatie taplessen 2012, 2013 en 2014

Wil je het project www.tapdansinkenia.nl sponsoren? Dat kan door geld (alle beetjes helpen) over te maken op NL03 INGB 0679 8823 75 tnv M van der Ven ovv Kenia en je e-mail adres voor verslag achteraf!  

Benefiet-voorstelling:Tap beats the slums! 

6 april, 20 euro entree, 19:30 uur inloop, 20:00 uur aanvang, Theaterhuis De Berenkuil Utrecht

Inzamelacties: 
Tapdanssetjes
- Zelf een actie starten?

Opnames van de tapdans-optredens van de Ghetto Exposed studenten in 2012, 2013,
repetitie 2014, afstudeervoorstelling 2014 en workshop 2014 met Sawala Dance Company

AFSTUDEERVOORSTELLING/GRADUATION PERFORMANCE
Ghetto Exposed
EXPOSING THE POSITIVE SIDE - pictures - video of tap dance - compilation of 2014 may

Recencie/review in the Kenyan Standard

Uitgebreid verslag van eerste reis
Facebookpagina met fotoverslag

Vaste sponsor: Fiorens van Edwin Werner 
Speciale Sponsor 2013: Ruben Sanchez Dance Wear en Tap on Festival Barcelona
Ontwerp flyer en tapdanskits: Mark Werner van TradeMarkMC

Tapdans in de sloppen van Kenia:

Tapdanseres Marieke van der Ven is dit jaar voor de derde keer naar Kenia gegaan om jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi taples te geven. Deze jongeren volgen de opleiding tot professioneel danser van de Nederlandse stichting Ghetto Exposed. Door hun talenten te ontwikkelen tot een hoog niveau biedt de stichting gemotiveerde jongeren een betere toekomst. Aangezien tapdans vrijwel onbekend is in Kenia, biedt het tapdansen hun een extra mogelijkheid tot optreden en lesgeven. Het uiteindelijke doel is om vijf jaar achter elkaar een aantal weken les te geven, zodat de studenten na die periode als ervaren tapdanser aan de slag kunnen. Op Marieke's facebookpagina kunt u een album vinden met foto's van haar eerste reis als vrijwilliger om taples te geven in de sloppen van Nairobi. Hier kunt u een uitgebreid verslag downloaden van deze eerste reis. 

Flyer voorstelling 3 augustus 2013

2014

Via crowdfunding ben ik nu drie keer als tapdanser aan het werk geweest in Kenia voor Ghetto Exposed. Het is ongelooflijk wat GE bereikt met de studenten. Afgelopen mei was ik er ook. Het was keihard werken, maar zo de moeite waard. Met vijf van de studenten die nu gaan afstuderen, heb ik gewerkt aan een choreografie die ik ze vorig jaar, toen ik er een maand was, onder andere heb aangeleerd. Ze hebben onder leiding van Caroline de choreografie al voorbereid. Binnen twee uur weet iedereen de passen weer en kunnen we aan timing en tempo werken. Tijdens de tweede repetitie lukt het zelfs om er nog een nieuw stuk aan vast te plakken. Tijdens de afstudeervoorstelling Exposing the positive side zullen ze de choreografie laten zien en horen! Verder heb ik dit keer ook les gegeven aan Sawala. Dit is een dance crew van één van de studenten, Suleiman Maningi. Hij heeft ze al een kleine tapbasis aangeleerd en daar kan ik op verder bouwen. Het is geen les aan mensen die nog nooit getapt hebben en dat is zo bijzonder! Sta je ineens in Buruburu, een wijk in Nairobi, te tappen. Ook een leerlinge van GE van mijn eerste keer in Kenia, twee jaar geleden, is er. Ook al kan ze niet meer deelnemen aan de GE opleiding, ze kan nog steeds tappen en weet alles nog wat ik haar toen geleerd heb. Ik ben zo trots op al mijn Keniaanse leerlingen.

Van links naar rechts: Kevin, David, Noel, Francis, Davillah, Marieke Suleiman - repeteren in Kunstencentrum Go Down

Verder heb ik deze keer meegeholpen met het begeleiden en aansporen van de studenten. Dat was ook heel leuk om te doen. Als relatieve buitenstaander kan je soms net dat extra duwtje geven om ze de laatste theorie opdrachten te laten uitvoeren of ze nog eens duidelijk te maken hoe belangrijk communicatie en afspraken nakomen is.

Door GE zijn er ook meer dingen voor mij gebeurd. Ik heb Lameck ontmoet. Lameck is jongetje uit de sloppenwijk Huruma. De eerste keer dat ik in Kenia was, gleed ik na mijn eerste lesdag van de trap en moest naar het plaatselijke ziekenhuis. Lameck was er bij en hielp me. Nu help ik hem door zijn schoolgeld te betalen. In mei heb ik zijn tante en familie ontmoet en hun huisje gezien. Ik heb ook een mobieltje gegeven, zodat we makkelijker in contact kunnen blijven. Ik hoop dat ik hem op deze manier een betere toekomst kan geven. Hij wil gitarist worden en oefent hard als hij de kans krijgt. Via via een gitaar gekregen voor hem. David Waweru die ik ook via het tappen en nog beter via facebook ken, heeft hem op een transfer op Schiphol meegenomen. Hier een filmpje van toen Lameck deze gitaar kreeg. Nu kan hij ook thuis (en niet alleen in het weekend) oefenen! In oktober 2014  krijgt hij nog een gitaar. Dit keer eentje met een element erin en een box waar hij de gitaar op kan aansluiten om het geluid te versterken. Dank aan Geert Slot, Marco Akanawa en Mary Sasabone!

Wat GE voor hun studenten doet, is ongelooflijk. Niet alleen zijn het professionele dansers en fotografen geworden, ze staan ook meer in de maatschappij. Ze zijn sterker en onafhankelijker geworden. Ze kunnen nu als danser of fotograaf aan de bak. Bij GE zijn ze ook in zakelijke en communicatieve vaardigheden getraind zodat ze volledig op eigen benen kunnen staan.

Wil je het project www.tapdansinkenia.nl sponsoren? Dat kan door geld (alle beetjes helpen) over te maken op NL03 INGB 0679 8823 75 ovv Kenia en je e-mail adres voor verslag achteraf! Mei/juni 2016 ga ik weer!

Resultaten
Op dit moment zijn een paar van de leerlingen zelf aan de slag gegaan met tapdansen. Suleiman Maningi geeft dus zijn dans-crew Sawala Dance Company taples. Adam Lucas, een professioneel danser die alle Ghetto Exposed taplessen gevolgd heeft en ook privé-lessen heeft gedaan, gebruikt het tappen in zijn voorstellingen en geeft zo nu en dan tapworkshops. Caroline, de dans-directrice van Ghetto Exposed, heeft ook alle lessen gevolgd en geeft ondertussen les op een dansschool in Karen. 

En buiten het tappen: Twee studenten van Ghetto Exposed zijn al afgestudeerd in februari 2014: Mishael Victor en Alexus Gazaqut. Ze treden op en geven workshops. 

  Afstuderen Mishael en Alexus, fotograaf Stephen Ouma

Geld:
Om dit alles te verwezenlijken, is er geld nodig! Voor vier weken taples is per jaar ongeveer 3000 euro nodig. Help Marieke met een paar tientjes en help daarmee de jongeren. Wil je ook bijdragen, dan kan dat door geld te storten op rekeningnummer NL03 INGB 0679 88 2375 tnv M van der Ven te Utrecht o.v.v. Tappen in de sloppen en je e-mailadres voor verslag achteraf. Alle beetjes helpen! 

Structureel bijdragen:
Wilt u voor de komende jaren structureel steunen, stuur Marieke dan een mail voor een afspraak!

Tapschoenen:
Ondertussen hebben we genoeg tapschoenen verzameld (kleine 70 paar!). Alleen grote maten (boven de 40, zowel dames- als herentapschoenen) kunnen we nog goed gebruiken.

Dank jullie wel!

Marieke van der Ven

Marieke geeft les in weeshuis Imani Eerste tapdansoptreden Ghetto Exposed dansers Marieke geeft les aan de Ghetto Exposed dansers

Inzamelacties:

Tapdanskits

Mark Werner heeft zich op dit goede doel gestort. Hij heeft prachtige flyers ontworpen en... de tapdanskits verzonnen! Voor minimaal drie euro kun je een tapdanskit kopen waarmee je je gewone schoenen omtovert in tapdansschoenen. Ze klinken te gek! Hier staat een kort filmpje waarin Anthe Tervoort een stukje tapt op de taps van de tapdanskits tijdens koninginnedag!

En hier vindt u de gratis taples voor op de tapkits!

  terug


Ruben Sanchez Dance Wear en Tap on Festival Barcelona

De Spaanse tapdanser Ruben Sanchez heeft zelf tapschoenen ontworpen die goed klinken en ook nog betaalbaar zijn. Verder verkoopt hij (tap-)danskleding. Van elk paar schoenen en van elk kledingstuk dat hij verkoopt, gaat een kleine bijdrage naar het project Tapdans in Kenia! Hij heeft ook nog geregeld dat het Tap On Festival in Barcelona voor elke deelnemer van hun festival een euro doneert! Dus buiten het fantastische docententeam dat ze hebben, nog een reden om naar het festival te gaan! 

            terug

 

Tapdansworkshops en optreden op Koninginnedag 2013!

Op Koninginnedag vanaf 12 uur stonden tappers Anthe en Lisette in Utrecht voor het stadhuis! Tapdansworkshops, optredens en je eigen tapdansschoenen maken met onze tapdanskits. De opbrengst van deze dag was voor het goede doel Tapdanslessen in de sloppen van Kenia! Na de kroning waren we o.a. te vinden op het podium van de Ridderschapstraat in Utrecht met de band Zimihc! Dank aan alle gulle gevers en veel plezier voor de trotse bezitters van de tapdanskits!

 

Ruim je zolder op en help jongeren in sloppenwijken van Kenia:

Op Koninginnedag gingen we aan de slag voor het goede doel. Het was een groot succes, maar we hebben nog meer geld nodig. En jullie kunnen daarbij helpen:

Fanatieke verkopers: Vind je het een sport om van alles via Marktplaats te verkopen? Wil je (een deel) van de opbrengst schenken aan dit goede doel? Of wil je wel extra spullen van andere mensen verkopen? 
Verzamelaars: Heb je oude spullen die je zelf wilt verkopen of die anderen voor jou mogen verkopen?
Helpende handjes: Wil je wel graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe?

Was het antwoord JA op een van deze vragen: Laat het ons weten: mail@mariekevanderven.nl / lisetty@hotmail.com en/of anthetervoort@hotmail.com

 

Tientjesactie op facebook

Via de facebookpagina van Marieke wordt opgeroepen tot het doneren van tientjes op rekeningnummer 679 88 2375 tnv M van der Ven te Utrecht o.v.v. Tappen in de sloppen en je e-mailadres voor verslag achteraf. Als 200 mensen een tientje geven, dan is dat al goed voor 40 uur taples voor de studenten van Ghetto Exposed!


Benefietfeest: Tappen in de sloppen van Kenia

Mary Sasabone organiseerde een benefietfeest voor dit goede doel op 12 april van 20:00 tot 00:00 uur in Amsterdam. Het feest was heerlijk! Dansen in Café Restaurant Cocos, Gerrie Knetermannlaan 170 te Amsterdam met Live band, salsa, merengue etcetera!

Spaarpotten stonden bij:

- Drogisterij Sukking in Soesterberg

- Kapperszaak CLUB kappers in het centrum van Utrecht 

- De open dag van de Dansacademie Lucia Marthas  

- De Film Acteur Academie Amsterdam  

Weet je nog een plek waar een nieuwe spaarpot neergezet kan worden, laat het weten: mail@mariekevanderven.nl 

Geef jongeren uit de sloppenwijk een kans, doe een tapdans!

Heb je nog ideeën om geld in te zamelen, laat het ons weten! Stuur een mailtje naar mail@mariekevanderven.nl / lisetty@hotmail.com en/of anthetervoort@hotmail.com!

 

De foto's zijn gemaakt door Ghetto Exposed fotografen in opleiding: Steven Ouma, Weche Joseph en George Omondi. 

De flyer is van de hand van Mark Werner www.trademarkmc.nl 

Voor meer info: mail@mariekevanderven.nl

www.mariekevanderven.nl   /   www.ghettoexposed.com