TINTO SOL

 

Tinto Sol is een jong gezelschap dat op geheel eigen wijze in een bijzondere bezetting muziek maakt vanuit de flamenco- en Latijns-Amerikaanse traditie.
Stem en gitaar, van oudsher dè flamenco-instrumenten, krijgen in Tinto Sol gezelschap van de piano, die in een vrije rol de muziek van subtiele klankkleuren voorziet. Deze bezetting maakt het mogelijk om een breed scala aan stemmingen op te roepen: van intiem, zacht en transparant tot stevig, ritmisch en passievol.
Tinto Sol speelt eigen composities en bewerkingen van traditionals uit de flamenco en de Latijns-Amerikaanse muziekwereld.
Tinto Sol werd opgericht in de zomer van 2004.

Tinto Sol speelt regelmatig in de mooie kerkjes en bijzondere theaterzaaltjes die de provincie Groningen kent. Zo waren zij o.a. in Wehe-Den-Hoorn (zie foto onder), Pieterburen, Den Horn (Westerklavier), Stitswerd, Adorp, Garnwerd en Aduarderzijl.

Door omstandigheden is de eerste CD van Tinto Sol getiteld Traces Mundial nog steeds niet uitgekomen. De verwachting nu is dat dit eind 2012 zal geschieden.

Hieronder enkele fragmenten van de nog te verschijnen cd:

fragment 1
fragment 2
fragment 3

 

De muzikanten van Tinto Sol hebben allen een rijke podiumervaring. Zij speelden in diverse bezettingen o.a. in de Heineken Music Hall en Het Bimhuis te Amsterdam, op het Noorderzonfestival in Groningen en bij The Dutch Open Polo in Lage Vuursche.
Voor Hilversum 4 en Radio Noord verzorgden zij radio-optredens. In het buitenland werd naast Frankrijk en Zwitserland gespeeld in Duitsland (Leer en Hamburg).

Tinto Sol bestaat uit:

Marita Rust zang/percussie
Pascal Binneweg gitaar
Erik Huele piano

 

 

Marita Rust werd als kind al aangetrokken door de flamenco. In 1992 studeerde ze af aan de Groninger kunstacademie Minerva met schilderijen waarin de flamenco centraal stond. Een reisbeurs voerde haar in 1993 naar Andalusië, waar zij verder op zoek kon gaan naar de wortels van de flamencocultuur.
Sindsdien volgt zij een eigen weg waarin de flamenco een grote rol speelt. Als onderdeel hiervan volgde ze danslessen bij o.a. Charo de Luna, La Rubia en Slaya Kalka.
Marita is opgeleid door de Utrechtse zangpedagoge Gabriëlle Boré. Marita was jarenlang de frontvrouw van het Spaanstalige gezelschap Dedos Cantando. Daarmee maakte zij de cd's Dedos Cantando en Rosas.

Pascal Binneweg is al van kinds af aan bevlogen door de flamenco. Hij nam al op jonge leeftijd gitaarles en studeerde o.a. bij John Fillmore en Eric Vaarzon Morel. Inmiddels speelt hij al zo'n 15 jaar professioneel flamenco en componeert hij steeds meer zijn eigen melodieën vanuit deze stroming. Deze melodieën vormen een uitgangspunt van veel composities die door Tinto Sol worden gespeeld.
Pascal speelt in diverse ensembles, waaronder Los Hermanos uit Groningen, waarmee hij recentelijk de cd Canto del Lobito heeft opgenomen.
Daarnaast begeleid Pascal dansgroepen op diverse dansscholen in Nederland.
Pascal studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met als hoofdvak Muziekwetenschappen. Muziek maken en beleven is echter wat hem het meeste boeit. Hij reist dan ook regelmatig af naar Spanje om ter plekke de flamenco te beleven.
Zie ook: www.pascalito.nl

Erik Huele heeft piano, improvisatie en compositie gestudeerd aan de conservatoria in Utrecht en Amsterdam. Hij kreeg les van o.a. Bert van den Brink en Jasper van 't Hof.
In zijn gevarieerde carrière speelde Erik met grootheden als de Amerikaanse trompettist Roy Campbell en flamencogitarist Nono Garcia. Daarnaast heeft hij solo pianoconcerten gegeven in o.a. Frankrijk en Zwitserland. In 1986 ontving hij de Henri de Wolf-jazzprijs.
Erik heeft twee cd's met eigen composities geproduceerd: Talking Trees (1989), solo piano (uit de pers: "tip voor liefhebbers van elegant en mystiek pianospel") en Friday the Fourteenth (1995) o.a. met de Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya. Zijn nieuwste cd is een ontmoeting met twee musici uit India: Garesh Mohan op sitar en voornoemde Sandip
.
Zie ook: www.taomusicandtrees.com


foto's voor de pers

 

Voor boekingen kunt u contact opnemen met

Marita Rust
Hunzeweg 64
9893 PD Garwerd

0594 622115
06 486 950 55
marikesj@hetnet.nl

 

Tinto Sol in duo-bezetting: