logo: Mdd
title: Marcel Douwe Dekker

Home Page

Werk
 • Beeldvorming
 • Ontwikkeling
 • Produkten
 • Theorievorming

  Organisatie

  Participatie

  Contact • Home page / Werk / Produkten / Installaties

  Installaties

  Een installatie in de beeldende kunst is een samenstel van beelden in de bijzondere ruimte binnen een bepaalde omgeving; een uitstalling van objecten gegroeperd rond een concept. Tussen 1990 en 1999 heeft Marcel Douwe Dekker verschillende soorten installaties ontwikkeld, die gaandeweg zijn voorgekomen uit de doorlopende conceptontwikkeling.

  Algemeen

  In Mdd's installaties zijn kunst en interieurobjecten samengebracht voor introspectie op het idee. Tekent het individuele beeld een verbondenheid met de wereld, de installatie biedt hiernaast een innerlijke verbondenheid met de eigen beelden. De installaties bestaan uit een zodanige positionering van de objecten in ruimte, dat er een dialoog ontstaat tussen de objecten, de ruimte en de omgeving. Maar de installatie zelf is ook drager van een specifiek idee.

   On the Waterfront 08 (1991)

   On the Waterfront (1991)
  In een installatie gaat het minder om de objecten, maar meer om de beleving van de ruimte. Het is vooral het Rotterdams stadsgezicht, dat Marcel Douwe Dekker mateloos heeft geÔnspireerd. Niet zozeer de skyline, spraakmakende gebouwen of bruggen, maar de verborgen stadsgezichten, waar niemand bij stilstaat. Zoals het quarantaine eiland. Op een dag vond hij daar een aangespoeld blok hout, die hij met een eveneens aangespoelde ijzeren staf te lijf ging. Na een uurtje hakken zette hij het geheel overeind en daar stond ineens de Robinson Crusoe op zijn onbewoond eiland verlangend te kijken voorbij de horizon.
   On the Waterfront 08 (1991)

   On the Waterfront (1991)
  Het is het verlangen en de hunkering, die Marcel Douwe Dekker in ieder kunstwerk tracht uit te drukken. En ieder werk is een afspiegeling van zijn zielsroerselen. Vaak heeft hij zelf langs de rivier gewandeld, zijn blik zo op de horizon gericht tot zover het water reikt. Met de camera is een zodanig standpunt ingenomen, zodat dit eigen gevoel ook in deze afbeelding tot uitdrukking komt.

  Vanuit een ander standpunt wordt dit alles weer nietig verklaard. De realiteit van alledag haalt alles weer in. Vaarwel met de droom, vaarwel met het verlangen, er moet weer gewerkt worden. Op de achtergrond de Marconiplein met de wijk Bospolder Tussendijken, waar Marcel Douwe Dekker woonde en werkte.
   On the Waterfront 08 (1991)

   On the Waterfront (1991)
  Deze opeenvolging van beelden leveren haast automatisch dit verhaal, dat gevoed wordt door het veranderende standpunt. Dit is ook een wezenlijk onderdeel van elke installatie, dat het ervaren kan worden door er jezelf in in te leven.

  De installaties van Marcel Douwe Dekker uit de 1990er jaren zijn, niet als dit beeld aan het waterkant incidenteel ontwikkeld, maar voorgekomen in de lijn zijn van z'n conceptontwikkeling. In het geheel van ze conceptontwikkeling leveren de etalages veelal een tussenstand, omdat hier de afzonderlijke delen in de ruimte weer tezamen kwamen.

  Met zijn produktiestop van kunst en design eind 1990er jaren is er ook een einde gekomen aan deze installaties. Toentertijd was hij echter begonnen deze compilaties uit te werken in zijn artistieke publicaties ofwel reviews. Hier gaat het verder om de installaties in de ruimte, de reviews zijn installaties op papier in het platte vlak, net als deze website een installatie is in het audiovisuele.

  Alfabet installaties

  Rond zijn "Alfabet concept" en lettermeubels heeft Marcel Douwe Dekker tussen 1992 en 1999 een kleine serie installaties gerealiseerd, waarin steeds meer samenhang is gegroeid.

  De eerste installatie uit 1992 was aangebracht tijdens de eindexpositie van een atelier collectief, waarvan het kraakpand enige weken later gesloopt zou worden. De vervallen ruimte was speciaal hiervoor nog eens geverfd. In de ruimte was een deurmat gelegd, in vergrootte uitvoering met de tekst "welfare" in plaats van het gebruikelijke "welcome". Hierachter op billboard formaat was op de muur geverfd een statement over de "consumptiemaatschappij".
   Installatie Buy bye Welfare (1992) Installatie A room with a view (1994)

   Installatie "Buy bye Welfare" (1992) en "A room with a view" (1994).
  De tweede locatie van een volledig omgekeerde wereld. Op de tweede etage uitkijkend op het Hof Plein in het Hilton Hotel, tussen een groepsexpositie aldaar. Het geheel wilde een hotelkamer uitbeelden. De muurschildering symboliseerde het slapen, en speciaal voor deze expositie was met de letters "tafel" een salontafeltje gevormd. Twee kippen stonden er vrolijk te kakkelen in een bak vol met sigarettenpeuken. Niet geschikt voor de mensen met een gevoelige neus.

  Een volgende locatie was de Denneweg in Den Haag bij de oudste kunst sociŽteit van Nederland, de Haagse Kunstkring, tijdens de groepsexpositie "Leesbare meubels". Aan de voorzijde van het pand aan de winkelstraat was een installatie opgebouwd uit schilderingen, interieurobjecten en attributen in twee delen. Enerzijds een soort zithoek, anderzijds een soort eetkamer opstelling.

   Installatie HKK (1994) Installatie HKK (1994)

   Installatie (1994) in de groepsexpositie "Leesbare meubels" in de Haagse kunstkring rond eigen lettermeubels.
  In een recensie over deze expositie in de Haagse Courant werd vermeld, dat Marcel Douwe Dekker zich er wel heel erg makkelijk vanaf heeft gemaakt.

  Tussendoor was dit werk geŽxposeerd op het Nieuwe Binnenwegplein in Rotterdam in de etalage van Donner Boekhandel, grootste boekhandel van Nederland. Naast de presentatie van een twee meter hoge en brede KAST kast en de CHAIR waren er in deze installatie voor het eerst ook schetsen opgenomen.
   Etalage Donner Rotterdam (1994) Installatie Rdam Bib (1999)

   Etalage bij Donner Rotterdam (1994) en een installatie (1999) in de groepsexpositie "Terugblik" in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam.

  Presentatie Terugblik 1999

  De ultieme en laatste installatie in deze serie is gerealiseerd in de entree van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, waar geen enkele bezoeker om heen kon.

  Dit Alfabet concept is verder uitwerkt in vier reviews.

  Zoo installaties

  Naast de Alfabet installaties heeft Marcel Douwe Dekker tussen 1994 en 1997 ook zijn "Zoo concept" in verschillende ruimtelijke configuraties uitgewerkt.
    Spider Wide Web (1994) Spider in stellage (1994)

    "Spider Wide Web" (1994) en "Spider in stellage" (1994).


    Shark Art Gallery (1997) Black Widow Affairs (1997)

    "Shark Art Gallery (1997) en "Black Widow Affairs" (1997).


  Zonnebloemen interieur

  Het "Zonnebloemen concept" is ook in enige ruimtelijke configuraties uitgewerkt, bij de kunst drive in (1996), in een performance in 1997, en in het interieur van een vegetarisch traiteur in 1999:
    Zonnebloem in terieur (1999) Zonnebloemen in terieur (1999)

    "Zonnebloemen ingelijst" (1998) en de lamp "Zonnebloemlamp" (1993) in een traiteur uitgestald.


  Zie ook

 • Interieurobjecten
 • Performances
 • Publicaties


 • Laatste update - 22 januari 2010

  Home page | Werk | Organisatie | Participatie | Contact | Sitemap

  © 2007-10 Mdd Rotterdam All Rights Reserved