Uit de folder
Home Datapoint PDP 1123 UNIX ZX81 repair tips FRIDEN 130

 

 

Uit de folder van 1983 het volgende verhaal.

Op de foto kun je de U6000 zien die ik in het bezit heb.

Het is de kleinste midden onderaan.

U 6000/30

Nieuwe UNIX-systemen van UNISYS

Met de U 6000/30 introduceert Unisys het eerste systeem van een nieuwe prestatie-gerichte familie van minicomputers op basis van de INTEL 80386 processor. Het kleinste systeem uit de UNTX LJ 6000-serie is de U 6000/30, het grootste de U 6000/80, met aansluitingen voor 400 werkplekken. Voor iedere gebruiker is er apparatuur van de juiste grootte. Uw systeem kan meegroeien met de gevraagde behoefte. Alle systemen uit de U 6000-serie werken met de nieuwe 32-bits INTEL 80386 processoren onder besturing van UNIX. Bij alle modellen maakt het menu systeem van Unisys ook voor onervaren gebruikers probleemloze bediening mogelijk.

Unix čn MS-DOS

De modellen U 6000/30 en U 6000/50 hebben nog een interessante eigenschap: de integratie van UNIX en MS-DOS.

MS-DOS wordt daarbij als taak onder UNIX geladen en werkt in een Multi-useromgeving met virtueel-geheugenbeheer en demand paging. De integratie van beide besturingssystemen beperkt zich niet alleen tot de mogelijkheid DOS- en UNIX-toepassingen te gebruiken De integratie heeft ook betrekking op data, randapparatuur en netwerkaansluitingen. Beide besturingssystemen hebben volledige en transparante toegang tot het totale bestandssysteem en worden door de UNIX bestandsbeveiligings- en 'locking'-mechanismen gecontroleerd. DOS toepassingen kunnen gebruik maken van de UNIX-netwerken inclusief RFS, NFS en randapparatuur.

 

 

Vice precident Fred Meier van Unisys presenteerd de nieuwe

computers van de U6000 serie.

 

 

Standaardisering

Het kenmerkende van het U 6000/30-systeem met 16 werkstations is de toepassing van de tegenwoordig geaccepteerde standaards, zowel op het gebied van de software (Unix čn MS-DOS) als van de hardware (communicatiefaciliteiten). De geďmplementeerde standaard~ maken de Unisys U 6000/30 tot een Open Systeem, waardoor de gebruiker de vrijheid heeft, zowel zijn softwareoplossingen als ook speciale hardwarecomponenten uit te kiezen. Het systeem onderscheidt zich overigens niet alleen door de afstemming op de standaards, maar ook door het prestatievermogen en de uitbouw mogelijkheden. En dat met de geringe afmeting van 58 cm hoogte, 28 cm breedte, 44,2 cm diepte

 

Architectuur

Het schema bij dit artikel toont de architectuur van de U 6000/30. In het midden bevinden zich de processor-kaart en de kaart voor de 1/0-subsystemen. De beide kaarten bevatten onder andere de 80386-processor, BIOS, DMA, de besturing van het diskette-station en de besturing van de verschillende bussen. De toegang tot het geheugen vindt plaats via de zeer snelle M-bus. Het systeem bevat acht slots, die naar keuze voorzien kunnen worden van M-bus kaarten, PC-kaarten en AT-kaarten. De meeste slots zijn zo geconstrueerd, dat er kaarten voor verschillende bus-systemen op aangesloten kunnen worden.