Hist.-VIDEO
Home Radio Verzameling Versterkers Bandrecorders PickUp VERZ. TV'S Apparatuur Transistor Video DivRadio

 

HISTORIE VAN DE HOME-VIDEO

Een historisch overzicht van de video-recorder.

In mijn bezit heb ik de N1500 VCR welke de eerste home-video is die door Philips in 1971 werd geintroduceerd. De tijdklok bestaat zelfs nog uit een mechanische klok en kon dmv een draaischijf een uur opnemen op dat ingestelde tijdstip. Mijn N1500 heeft als enige defect de rubberen aandrijfsnaar. Verder is hij nog in perfecte staat.

De opvolger is de N1502 welke een digitale klok heeft en een kunstof kast. Hiervan heb ik er drie. Een onderdeel vervangen is dus geen probleem.

Van de VCR is als laatste de N1700 geproduceerd. Deze is praktisch identiek aan de N1502 maar dan een Long-play versie. Je kon dan zo'n 2 1/2 uur opnemen. Ook hiervan heb ik een excemplaar in bezit.

In 1980 kwam Philips met een nieuw formaat video de V2000. Dit is toch een van de mooiste videorecorders ooit geproduceerd!

Ik heb gelukkig diverse excemplaren. De Philips VR2022, VR2023, VR2024 (stereo) en de Grundig 2x4 en de 2x4/2x8 stereo. Een aantal specifieke eigenschappen is het perfecte still en slow-motion beeld en dit met maar twee video-koppen. De indrukwekkende snelheid en stilte van het spoelen dit door middel van gebruik van apparte motoren onder elke spoel. De microprocessor om het hele spul te besturen. Zelfs de tijden van inrijgen van de band wordt bij gehouden. Bij service is het dan ook noodzakelijk om de gegevens te resetten. Ook bij een vermoedelijk defect is het een remedie om eerst de video te resetten. Dan het nog niet geevenaarde concept van het omdraaien van de band! Dubbele afspeeltijd. De recorder weet dmv sensors welk type band er zich in de recorder bevindt. En hoe zitten wij momenteel te rotzooien met plakband en stukjes papier op de VHS-cassette om het afgebroken lipje weer ongedaan te krijgen zodat er weer op de band kan worden opgenomen? Wel Philips had met de VCC-cassete hiervoor een schuifje.

Rood was blokeren voor opnamen. Gewoon eenvoudig.

vccrec.jpg (10546 bytes)

Dan de goede beeld kwaliteit. Doordat de V2000 280 beeldlijnen heeft is deze tenop zichte van de VHS die maar 240 lijnen heeft beter van kwaliteit. Ook het oplossend vermogen per beeldlijn was hoger. De betamax kwam goed in de buurt met zijn 265 beeldlijnen. Ter info de PAL-TV's hebben 640 beeldlijnen. Een verschil van 40 lijnen als je al onder de helft zit van 640 is dus significant.  Leuk is dat ik de originele instructie band van Philips welke zeer humoristisch is er bij heb. Ook de handleidig van de VR2022.

Tevens heb ik de service manuals van de VR 2025 (=ook de Grundig 2x4) en de VR2022

Van het Betamax formaat van Sony heb ik ook diverse modellen. Zo heb ik de CL-6 en de CL-6 stereo en  de CL-7. Helaas zonder cassette wisselaar. De CL-6 & 7 hebben beiden recentelijk een nieuwe videokop gekregen dus die gaan nog wel even mee. Ik gebruik de CL-7 nog veel daar ik een ruime voorraad banden heb. (100 st).

 

Many thanks to:

the Total Rewind: Main hall.

http://www.PALsite.com The Definitive Betamax Web Resource