Mandjes

 

 

Start
Babykamer
Babywinkel
Bellevue
Brocante keuken
Country Shop
Het kleine huis
Kersthuis
Kruidenier
Schuurtje
Swapke
Veranda
Wereldwinkel
Woonwagen
1;144
Eigen maaksels
Workshops
Favoriete links
Gastenboek
Overige

Stokpaardje Koffiemolen Schouw Mandjes Muziekmolen

 

Mandjes zijn erg leuk om te maken! Je kunt allerlei vormen en maten zelf bedenken! Ik geef hieronder de beschrijving van het ronde mandje.  De basis is dus van ieder mandje gelijk.

 

 

Voor de bodem heb ik een stukje karton gebruikt met een doorsnede van 2 cm. Die knip je twee keer en in 1 rondje boor je langs de rand 15 gaatjes. Knip vervolgens 15 stukjes ijzerdraad van 4 cm lang. Ik heb bloemistendraad gebruikt.

Let wel op dat wat voor een vorm je ook maakt het aantal gaatjes altijd oneven moet zijn! Anders kom je niet goed uit!

 

Neem een stuk oase. Ik heb er zilverpapier om heen gedaan omdat ik het vervelend vind om steeds oase aan de vingers te hebben...Leg het rondje met de gaatjes erop en steek daar alle 15 ijzerdraadjes in. Door ze iets verder te duwen zet je het werkje "vast".

 

Nu ga je met touw weven  door het ijzerdraad. Je kunt beginnen met een knoopje om 1 ijzerdraadje maar dat hoeft niet. Maak het mandje zo hoog als je zelf wilt.

 

Is het mandje hoog genoeg dan knip je het touw af, maar laat nog wel even een stukje over. Vervolgens smeer je de buitenkant helemaal in met houtlijm. Dit mag een gerust een dikke laag zijn. Wrijf het met je vingers even goed overal tussen. Als de lijm droog is knip je het ijzerdraad af en lijm je het andere rondje tegen de onderkant van de bodem.

Maak van 3 draadjes een vlecht en smeer deze ook helemaal in met houtlijm. Ook nu weer goed laten drogen.

 

Als de vlecht ook droog is knip je die op maat af. Hij komt bovenlangs het mandje! Knip eerst het stukje touw weg wat nog aan het mandje zit en lijm dan de vlecht op zijn plaats. Neem nu ook de binnenkant mee met houtlijm.

 

 

Op deze manier kun je allerlei mandjes maken! De vorm maakt niet uit als je maar een oneven aantal gaatjes gebruikt! Ook kun je het mandje nog schilderen! Dit kun je het beste doen vr je het insmeert met houtlijm.

De fietsmand en de langwerpige mand zijn ook op deze manier gemaakt.

Veel plezier ermee!