bosch
R
E
I

Z
E
N
    het Ruesterland
D  G
eschiedenis en links
O
O
R
cat

treinen

kuijper1Omstreeks 1965

wagentje
Jubileumwagen, uitgebracht bij het 25 jaar bestaan!winkel2

Het hobbyhuis van Herman Kuijper 60 jaar (1958-2018)

 Voor een kind is de opening van een nieuwe speelgoedwinkel altijd een feest! Vooral als als deze gevestigd wordt om de hoek!

Na jaren lang voor de fa. Bosch Honig gewerkt te hebben begon Herman Kuijper(foto onder) 60 jaar geleden in 1958 dus in de Minrebroerderstraat te Utrecht een winkel met het betere speelgoed, zoal de advertenties verkondigden. Ik was gek op vliegtuigen en zag in de etage van de nieuwe winkel een model van een Super Constellation in de kleuren van de TWA (Trans World Airlines). Maar ik had nog niet de moed om zoiets zelf in elkaar te zetten.

Op een gegeven moment kwam mijn moeder thuis met het complete vliegtuig gekocht bij Herman Kuijper.

herman

In die eerste tijd speelden modeltreinen nog geen grote rol, maar dat werd snel anders,

Eind 1962 begin ik met de hobby, de eerste metalen rails van Märklin werden gekocht, wagentjes, een elektrische en een stoomloc. Al gauw is het trafootje aan het eind van z´n capaciteit. De grote trafo is wel erg duur, maar…...de heer Kuijper heeft een oplossing!

In Hengelo staat een fabriek die ook trafo,s maakt en zelfs sterker zijn dan die van Märklin. Het wordt dus een Themsi die de treintjes bij ons over de zachtboardplaat gaat aansturen.In 1968 verkoop ik m,n treintjes om een stereo te kopen en een week daar daarna heb ik spijt.


Kuijper zat er in 1958 niet alleen. Je had Serree op het Smakkelaarsveld, het Kinderparadijs in de Nachtegaalstraat en Determan in de Jacobstraat. Ook kon je terecht bij V&D in de Viestraat. Er was dus veel cocurrentie. Maar Kuijper gad het grootste assortiment en gaf veel advies!

adv

kuijper3\

winkel
Hans met stoomwals in de "oerwinkel"!

hans Begin jaren tachtig neemt Hans de zaak van vader Herman over. Dat betekent niet dat vader Herman uit zicht verdwijnt. De winkel ia zijn lust en leven. Ook kleinzoon Tim komt in de zaak en gaat zich vooral bezig houden met de webshop. Nieuwe digitale tijden zijn aangebroken. ook de trein gaat digitaal tegenwoordig. The sky is the limit!

hanstim
winkel2
Tegenover de oude zaak in de voormalige
platenwinkel van de Discus kwam in 2006 de Märklinshop, gespecialiseerd in Märklin artikelen.
Ook ,,Piko" uit Sonnenberg verhuisde naar de
overkant.

In 1985 wist ik de weg naar de Minrebroederstraat weer te vinden. Ik begon opnieuw met twee maquettes van Vollmer, die V&D kwijt wilde, omdat ze stopten met modellbouw. Ook al is het digitale tijdperk tot nu toe aan mij voorbij gegaan, nog steeds beleef ik plezier aan het knutselen aan het Ruesterland en zal er dit jaar een opvolger komen van onderstaand boekje!

 

boek

Na de verhuizing in1987, stond de baan in 2012  25 jaar op zolder, vandaar het boekje

 

  Hier onder wat leuke sites om verder te dromen!!  

 

modelbblogo

 Er is nog genoeg belangstelling voor de hobby, ook in Nederland.

 

 

 

modelspoormuseum

 

Stedenband met: Altburg, prachtige modelbaan van Uwe Braun!

Altenburg

Van Baarn naar Soest, van Soest naar Baarn!

 Heel bijzonder is de 00 baan van Huib Maskant uit Soest! Hij heeft het traject Soest-Baarn uit de jaren vijftig en zestig nagebouwd. Een landelijke idylle!

 

                                                                                          
treinen