Home
Yazu

Ter nagedachtenis aan Yazu


Rough Wroughts Kori Tou Drakou
28-11-2013 ----- 01-10-2021

Lief Yazu’tje,

Zomaar ineens ben je er niet meer. Enkele dagen geleden maakten we nog plannen voor een laatste nestje met je, want je was net loops geworden. Maar woensdag 29 september kreeg je zomaar ineens uitvalsverschijnselen in je achterhand. De dierenarts stuurde je door voor een CT scan, een MRI kon pas vrijdag gemaakt worden. Op de CT was geen duidelijke oorzaak te vinden, maar je klachten verergerden snel, ook je voorhand en zicht viel af en toe weg en je werd onrustig. Vrijdag werd alsnog de MRI gemaakt, maar je bent nooit meer wakker geworden uit de narcose. Er bleken ontstekingen in je hersenen te zitten.
Je was nog jong, zeven jaar pas. We hebben je aangehouden uit het eerste nestje van je moeder Kendra, die we ook wel KenDraakje noemen. Vandaar je stamboomnaam Kori Tou Drakou, dat betekent “dochter van draak” in het Grieks. Je had als enige van onze Cairns ook een Griekse roepnaam: jassou (wij schrijven het als Yazu) betekent “hallo”.

Je was een vrolijke, speelse pup die zich ontwikkelde tot onze meest stabiele en zachtaardige Cairn. We kunnen ons niet herinneren dat je ooit gegromd hebt. Blaffen deed je wel; als er bezoek kwam of als je eten wilde. Je was dol op eten en at dan ook bijna alles. Sierappeltjes, pruimen, hazelnoten, duivenpoep… De fruit- en notenboompjes staan achter een hek, maar jij hengelde net zo lang met je poten door het hek tot je toch iets naar je toe kon graaien. En trots dat je dan was op je buit! Als jonge hond had je de gewoonte om slakkenhuisjes te kraken. Dat was zo iets raars, je knaagde het huisje stuk en deed verder niets met de slak. Je kon ook geweldig jagen. In een paar dagen tijd heb je eens een heel nest jonge ratten uitgemoord en tijdens een dracht zagen we je een muis vangen, omhoog gooien en in één keer inslikken. Die dag hoefden we even geen kus van je.

Je was heel sportief, deed aan behendigheid en had een heel grote sprongkracht. Dat liet je ook zien als we binnen bezoek hadden, jij buiten in de tuin aan het spelen was en er een deur dicht was. Je sprong dan naar het raam om het bezoek te kunnen zien, iedere keer kwam je ondeugende kopje boven de vensterbank uit. Of je sprong gewoon op de tuintafel als die in de buurt van het raam stond, kon je ook spieken wie er was. We lieten je dan maar snel weer binnen, kon je met het bezoek knuffelen. Behendigheid vond je heel leuk en kon je ook goed, maar je ging wel regelmatig je eigen gang. Toen John nog met je trainde ging je vaak even Diana begroeten die op het andere veld trainde, midden in een parcours is dat natuurlijk niet de bedoeling. Later is Diana met je gaan trainen en had je een nieuwe afleiding: de targets met iets lekkers die gebruikt worden om de raakvlakken van de toestellen goed aan te leren. Als je dacht dat er één lag dan was je al weg om die leeg te snoepen. Op behendigheid zijn nog wel wat mensen die denken dat je Zoetje heette, je favoriete instructrice noemde je, net als wij vaak deden, altijd Zu’tje.

Je hebt drie nestjes gehad, en een eenling. Je was een geweldig lieve moeder voor je pups, maar ze moesten wel werken voor hun melk. Je favoriete slaaphouding was op je rug, en pups of niet, zo sliep je gewoon. Dus al jouw pups waren ook al snel “behendig” en konden al heel vroeg klimmen. In 2018 heb je een dochter mogen houden, Phoenix, en zij is net zo lief, leergierig en stabiel als jij was en nog beter in behendigheid. Je had wel een vreemde gewoonte als je pups had en die in de woonkamer mochten spelen. Jij was dol op speelgoed, vooral pluche beesten, maar omdat we ook “slopers” hebben worden hier alleen knuffelbeesten voor de pups gebruikt. Jij was dan zo blij dat je alle knuffels op de bank verzamelde en daar tussen ging liggen. Maar dan hadden je pups niets meer, pups kunnen nog niet op de bank. Je had ook een favoriete lighouding als je wakker was: met de voorpootjes gekruist als een hertje. Dan dat alerte kopje erboven met de iets loensende blik, we zien je zo voor ons liggen.

En nu ineens ben je er niet meer. Voor ons gevoel waren we pas op de helft van onze tijd met jou.

Yazu’tje (koetje boe), we zullen je vreselijk missen.

John en Diana Lint & Kendra, Whoops, Whyzz, Phoenix, Zynga