Home
Puppy's

PUPPYDAGBOEK

14 augustus zijn de pups geboren. 2 reutjes en 4 teefjes!

De trotse ouders:

RaVi Whoops

RaVi (Nordcairn's Rocket Man) & Whoops (Rough Wroughts Kitrinos)

De pups zijn besproken.

 

3 oktober 2017:

Gisteren zijn de pups 7 weken geworden. Het gaat nu ineens wel erg snel richting afscheid. Er is afgelopen week weer veel visite geweest, geweldig vinden onze honden dat! Knuffelen, muisjes die van de beschuiten vallen, kadootjes... Ze worden vreselijk verwend! Rocks, de halfbroer van de pups (Kendra X RaVi) is op bezoek geweest en bracht voor iedere pup een speeltje mee. Christel en Eric en de Breezy's zijn geweest en brachten koekjes, een speeltje en Limburgse vlaai (die was voor ons!) mee. Eric heeft ook hele mooie foto's gemaakt, die zetten we later deze week op de site. De baasjes van Phoebe en Randy kwamen ook al koekjes en een speeltje brengen. Het lijkt wel of Sinterklaas extra vroeg is dit jaar. Verder is er nog heel veel geknuffeld met toekomstige baasjes. De pups zijn al twee keer in groepjes van twee aan het riempje mee gaan wandelen. Met wisselend succes. Zo lopen ze vlot mee, en dan ineens zijn ze het riempje beu en gaan in de remmen, rollen of springen. Bij de pompoenwinkel hebben we wat leuke foto's kunnen maken. Met mooi weer gaan we lekker buiten spelen, met minder weer mogen de pups de woonkamer onveilig maken. De schommel blijft favoriet, en de meeste pups zijn net als mama Whoops ballengek. Inmiddels zijn er weer 2 roepnamen bekend: Woopie en Whyzz. De pups hebben nu een groeispurt en wegen 1805, 1904, 1605, 2165, 2091, 1701.

27 september 2017:

Het is een drukke week geweest. Veel visite, dus veel knuffels voor de puppy's. 22 september zijn de pups gechipt en is er DNA afgenomen. 25 september zijn we met Whoops en pups naar de dierenarts geweest voor de gezondheidscontrole en vaccinatie. Autorijden vinden de pups prima, ze hebben heerlijk liggen slapen. Het wachten in de bench in de wachtkamer bij de dierenarts vonden ze minder leuk, ze hebben zich goed laten horen. In het prikje hadden de meeste pups geen erg, veel te druk met snuffelen en knuffelen. Afgelopen weekend was het prachtig herfstweer, dus de pups zijn veel buiten geweest in een puppyren. Ongelooflijk hoe lang ze dan achter elkaar kunnen spelen! Maar uiteindelijk vallen ze toch één voor één in het mandje om. Het tunneltje vinden de pups helemaal geweldig, daar vliegen ze doorheen alsof ze aan een behendigheidswedstrijd meedoen. De roepnamen van drie pups zijn bekend: Govert, Remzy en Balou. De pups wegen nu 1570, 1605, 1410, 1866, 1767, 1466.

Buffynieuws: Afgelopen donderdag is er een echo van Buffy's buik gemaakt. Op haar lever zijn 4 vlekjes gezien. Wat dat voor vlekjes zijn weten we nog niet, daarvoor zou een leverpunctie gedaan moeten worden, maar dan moet eerst de stollingswaarde van het bloed bekend zijn. We behandelen haar nu voor een leverontsteking met antibiotica, ursochol en leverdieet. Ze drinkt al veel minder en lijkt wat zwaarder te worden. Volgende week laten we de leverwaarden in het bloed weer meten. Als die nog zo hoog zijn wordt er alsnog een leverpunctie gedaan. Zijn ze flink gedaald, dan slaat de behandeling aan en laten we over een paar maanden een controle-echo maken. Buffy's andere organen zien er prima uit voor een hond van ruim twaalfenhalf jaar, dus we hopen dat de behandeling goed aanslaat.

19 september 2017:

Een dag of twee later dan gepland nu toch een update. De puppy's zijn vrolijk, ondeugend, eten en drinken goed en vinden spelen in de woonkamer veel leuker dan in de ren spelen. Favoriet is toch wel de schommel waar ze op kunnen klimmen. En natuurlijk met mama Whoops stoeien. Ook mooi: als ze moe worden van het spelen zoeken ze één van de mandjes op om in te gaan slapen. Yazu wil heel graag met de pups spelen, maar dat vindt Whoops nog niet goed, ze mag wel door het hek heen snuffelen. De pups wegen nu 1311, 1304, 1206, 1500, 1344, 1154.

Hopelijk hebben we de late update goedgemaakt met extra veel foto's van Whoops' puppy's. Het kan zijn dat de volgende update ook weer even op zich laat wachten, bij Buffy, één van onze andere Cairns, zijn flink afwijkende leverwaarden in het bloed gevonden, en de komende tijd moeten er nog wat aanvullende onderzoeken gebeuren. We willen natuurlijk ook voldoende tijd aan de pups besteden, dus administratief werk zoals de website schiet er dan bij in.

11 september 2017:

Wat groeien de pups van Whoops en RaVi hard! En wat zijn het vlotte pups! Ze rennen nu door de ren, een paar snappen het principe van de puppy-wc al en ze zijn allemaal gek op balletjes, net als Whoops. Vandaag hebben de pups voor het eerst gemalen brokjes gegeten, die vonden ze wel heel erg lekker, 2 eetlepels waren zo weg, er bleven maar een paar kruimeltjes voor Whoops over. Whoops verzorgt haar puppy's nog steeds heel goed, ze speelt ook al af en toe met ze, maar is voornamelijk nog aan het poetsen en zorgen. Het is wel een hele relaxte mama, als er visite komt mag iedereen met de pups knuffelen. Wel wil ze zelf natuurlijk ook geknuffeld worden! De pups wegen 1029, 987, 955, 1183, 995, 968.

5 september 2017:

De pups worden nu al echt hondjes. Ze stappen al door de ren, spelen met elkaar, komen de werpkist uit om hun behoefte te doen en eten sinds zondag al een hapje tartaar uit de hand. Ze groeien goed en wegen nu 781, 782, 778, 909, 806, 750.

2 september 2017:

Wat gaat het ineens snel met de pups! Binnen een paar dagen ging het van buikschuiven door de werpkist naar flink kruipen en inmiddels lopen ze zelfs al een paar stapjes achter elkaar in de ren. Sinds 30 augustus hebben alle pups de oogjes open. 31 augustus hebben we het opstapje in de ren geplaatst met een vetbedje er op zodat ze niet uitglijden en meteen kwamen teefje paars en zilver uit de kist geklommen. Dezelfde dag hadden alle pups goed door dat de mamamelkfabriek ook vaak in de ren te vinden is, dus ze gaan als ze wakker worden meteen de ren in om te kijken of Whoops er is. Ook de speeltjes vinden ze al heel interessant. De puppy's beginnen nu ook echt met elkaar te spelen; in de pootjes, oren en staart happen. Zelfs Whoops wordt al af en toe aan een oor getrokken. Whoops zorgt nog steeds perfect voor haar pups. Vandaag hebben we voor de tweede keer de nageltjes geknipt, Whoops heeft blauwe plekjes op haar melkklieren van het melktrappelen dat de pups doen, hopelijk is dat met kortere nageltjes wat minder. Teefje paars vond het zo gezellig dat ze na het nagelknippen bij Diana op schoot in slaap viel. Afgelopen maandag is Whoops op controle geweest bij de dierenarts. De wond van de keizersnede is heel mooi genezen!

27 augustus 2017:

Morgen zijn Whoops' puppy's 2 weken oud. Ze worden actiever, kruipen regelmatig een rondje door de werpkist en zijn er als de kippen bij als de mamamelkfabriek in de buurt komt. Whoops zorgt nog steeds heel goed voor haar pups, maar neemt wel af en toe "Whoopstijd", even wat anders dan de pups, het liefst spelen met haar balletje. 3 pups hebben de oogjes al open, de anderen zullen snel volgen. Ze wogen vanochtend 551, 542, 521, 610, 521, 502 gram.

De stamboomnamen zijn inmiddels goedgekeurd door de Raad van Beheer. We hebben dit nest op één pup na een ruimtethema meegegeven, vernoemd naar papa RaVi (Rocket Man). Wij geven onze pups altijd een griekse naam achter onze kennelnaam. De eerstgeboren pup was onze honderdste pup. Zij heet dan ook Ekato, 100 in het Grieks. Voor ons heel bijzonder; honderd pups verwacht je niet als je als jong stel begint met een eenmalig pretnestje. Maar na ruim 15 jaar is deze hobby toch een heel leuk en belangrijk deel van ons leven geworden. De reutjes zijn direct vernoemd naar papa, in het Grieks bestaan meerdere woorden voor raket, de ene reu heet Rouketa en de andere Pyraulos. De andere drie namen: Asteri (ster), Ilios (zon) en Fengari (maan). Hieronder de portretjes van vandaag:

Rough Wroughts Ekato ..........................................Rough Wroughts Asteri .......................................

Rough Wroughts Ilios ...........................................Rough Wroughts Pylauros ....................................

Rough Wroughts Rouketa .....................................Rough Wroughts Fengari ......................................

Hieronder foto's van de afgelopen week. Vandaag moesten we wel even lachen, Whoops had net gegeten in de werpkist en één van de pups vond dat inmiddels lege bakje wel erg interessant ruiken en dook er in. Een beetje vroeg, vast voedsel kunnen de pups nu nog niet hebben. Ook hebben we enkele "bergbeklimmers" (zie de laatste foto, 22 aug.), ze gaan graag boven op mama Whoops liggen slapen. Dat zullen ze wel van Whoops hebben, die ligt ook altijd met haar kopje op één van de andere Cairns.

21 augustus 2017:

Vandaag zijn de pups alweer een week oud. Met Whoops en de pups gaat alles prima. Whoops' wond geneest mooi, de pups drinken goed en worden super verzorgd door hun mama. Het is dat we bang waren dat Whoops aan haar wond zou gaan peuteren (een kraag of rompertje kan ze niet aan met de pups), anders was 24 uur per dag toezicht echt niet nodig geweest. Morgen of overmorgen zetten we de puppyren rond de werpkist en gaat de camera 's nachts aan zodat we bij vreemd geluid even op het beeldscherm kunnen kijken of er iets aan de hand is. Toch wel prettiger dan nu 's nachts bij de kist zitten. Hoewel Whoops het wel heel gezellig vindt, die komt regelmatig even een knuffel halen. Whoops vindt het ook prima als we de pups even pakken om ze te wegen, nagels te lakken en te controleren op vieze billen etc. Vieze billen hebben ze niet, Whoops houdt alles keurig schoon! De pups wegen nu 360, 381, 358, 412, 347, 336 gram.

We hebben gisteren de eerste "portretjes" gemaakt:

En hieronder nog foto's van de eerste dagen:

16 augustus 2017:

Whoops en de puppy's doen het heel goed. Alle pups zijn vandaag meer dan 10 procent van hun gewicht van gisteren aangekomen. Ook de twee die met de keizersnede gehaald zijn en dus wat narcose binnen hebben gekregen. Whoops verzorgt haar pups prima. Ze lijkt ook niet veel last te hebben van de buikwond, ze loopt er vlot mee en reageert ook niet als de pups met de pootjes "melk trappelen". We houden haar nog wel een tijdje 24 uur per dag in de gaten. Omdat Whoops de pups moet zogen kan ze geen rompertje aan, en we willen natuurlijk niet dat ze aan de wond gaat zitten. Nu alles goed lijkt te gaan beginnen we voorzichtig van de pups te genieten, het blijft mooi om naar de kleintjes te kijken. Op de 2 foto's hieronder zijn teefje paars (links) en teefje roze (rechts) heerlijk aan het knuffelen.

Hierboven op de linkerfoto teefje roze, de laatst geboren pup. Op de foto rechts zijn we net thuis met Whoops en de pups. Whoops is nog wat suf van de narcose, maar laat de pups gewoon bij haar drinken. Er lijken maar 5 pups te zijn, maar het staartje van pup 6 komt onder Whoops' kopje uit piepen. We zijn heel blij dat alles rond de keizersnede goed is gegaan en willen dierenartsen Elsbeth Veldwachter en Jacqueline Oostenbrug-Verspuij en paraveterinair in opleiding Iris de Klerk heel erg bedanken dat zij in hun overuren zo goed voor Whoops en de pups hebben gezorgd. Dames, jullie zijn top!

Hieronder wat foto's van de keizersnede, de eerste 3 zijn gemaakt door dierenarts Jacqueline Oostenbrug-Verspuij. Op de Facebookpagina van de dierenartsenpraktijk staan veel meer foto's van de operatie met bij de meeste foto's een kort verslag. Op de eerste foto hieronder is Whoops net onder narcose gebracht en op de operatietafel gelegd. Op de tweede foto heeft dierenarts Elsbeth Veldwachter net een eerste incisie gemaakt. Op de derde foto staat reutje goud, de pup die niet geboren werd omdat hij met zijn snuit klem zat. Het slangetje dat uit zijn bekje steekt is van de slijmzuiger. De twee pups hadden behoorlijk wat slijm en vruchtwater in de bek en neus, dat heeft Diana met een slijmzuigertje weggezogen. De laatste foto is van net na de operatie, Whoops ligt bij te komen met haar 6 donkere pupjes bij zich.

14 augustus 2017:

Vanochtend om kwart voor 11 kreeg Whoops haar eerste perswee. Diana heeft meteen John gebeld, maar vanwege file en een wel heel snelle Whoops heeft hij de geboorte van onze honderdste pup gemist. Een donker teefje (paars). Die was er al om 10.55 uur! Pup honderdéén, ook een donker teefje (zilver) heeft John ook niet geboren zien worden, die was er 19 minuten later. Daarna nam Whoops even pauze, om 12.28 kwam er een roodgestroomd teefje (rood) en om 12.58 een donker reutje (blauw). Daarna werd het wel heel erg rustig... Whoops had wel af en toe persweeën, maar ze leken niet krachtig genoeg. Nu perst Whoops heel bescheiden, dus dat is wat moeilijk in te schatten. Na ruim drie uur en toch nog een pup in de buik te voelen hebben we meerdere keren overleg gehad met de dierenarts en uiteindelijk tegen de avond toch maar oxytocine gespoten. Helaas bracht dat ook niets. We voelden de pup in de buik nog steeds op dezelfde plek zitten, er kwam geen beweging in. Wel voelden we de pup af en toe trappen. Tegen 19 uur besloten om toch naar de dierenarts te rijden voor een röntgenfoto en indien nodig een keizersnede. Op de foto waren zelfs nog twee pups te zien! Omdat er echt geen beweging in zat meteen begonnen met een keizersnede. We fokken 15 jaar, en dit is de eerste keizersnede. Om 20.20 uur is de dierenarts begonnen met de operatie en om 20.45 uur waren beide pups geboren. Eerst werd er een roodgestroomd reutje (goud) aangereikt, meteen erna een roodgestroomd teefje (roze). Het reutje had duidelijk klem gezeten met zijn voorsnuit. Er zat een hele ring ingedrukt en de snuit was helemaal gezwollen. Als we niet beter wisten hadden we gedacht dat het een Shar Pei pup was. De zwelling is binnen 24 uur helemaal weggetrokken, en het reutje drinkt ook prima en groeit goed. Na het hechten van de baarmoeder, de buikwand en de huid werd Whoops meteen gebracht zodat de pups bij haar konden drinken terwijl ze wakker werd. Tot dan toe hadden de 4 al geboren pups heerlijk op hun kruikjes liggen slapen. Zodra Whoops enigszins alert was naar huis gegaan zodat ze lekker met haar pupjes thuis uit kon slapen. De pups mochten meteen bij haar drinken en voor half twaalf was ze ze al weer aan het poetsen. Wat een supermama!

We doen de pupjes altijd wat nagellak op het rechterachterpootje ter herkenning. Op de foto hier rechtsboven zie je teefje paars. De pups hebben mooie geboortegewichten: paars 193, zilver 210, rood 184, blauw 226, goud 189 en roze 198 gram. En dat terwijl Whoops eigenlijk pas vrijdag uitgerekend was!

13 augustus 2017:

Whoops is echt heel dik geworden. Ze is meer dan 3 kilo aangekomen. We zeggen altijd dat moeder een pond per pup aankomt, met vruchtwater, vliezen en placenta bedoelen we dan, de pups wegen meestal rond de 2 ons. Zou er dan toch een zesde pupje in zitten? Nog even geduld hebben, Whoops is vrijdag a.s. uitgerekend, maar we vermoeden dat de pups eerder komen. Whoops wil ons allebei bij haar hebben en is al wat hijgerig. Hier onder 2 foto's van Whoops' buik, de linkse is van vandaag, lekker relaxend op de bank. De rechtse van 2 augustus. Wat een verschil!

18 juli 2017:

Vanmiddag zijn we met Whoops voor een drachtecho geweest. We vermoedden al dat Whoops drachtig is, maar nu weten we het zeker! We hebben 5 bewegende pupjes in beeld gezien. Of dat het exacte aantal is zien we bij de bevalling. Whoops vond het wat spannend op haar rug op tafel en het was heel warm, dus ze hijgde veel. Het is moeilijker om een nauwkeurige echo te maken met zo'n op en neer bewegende buik. Hieronder een foto van één van de vruchtblaasjes met een pupje er in.

16 juli 2017:

Gelukkig, de driewekendip is achter de rug! Whoops eet weer gewoon, ze eet zelfs heel goed. We zien haar ook al een beetje breder worden in de lendenen en 's avonds gaat ze als wij naar bed gaan in een bench liggen, dat doet ze normaal nooit, ze ligt liever op de bank. Ze vertoont alle tekenen van dracht, maar nog even geduld, overmorgen gaan we voor een drachtecho en weten we meer.

7 juli 2017:

Gisteren begon Whoops slecht te eten, ze was nog wel bereid haar brokjes met wat lekkers erdoor te eten, maar vandaag weigert ze alles; brokjes, vers vlees, Renske... Het enige wat ze nog echt graag lust is gedroogde kip. Duck eet ze uit de hand, maar moeizaam en ook maar één smaak. We kennen dit gedrag heel goed, dat is de driewekendip. Als teven drie weken (schijn)drachtig zijn lusten ze opeens bijna niets meer. Gewoon een hormonale kwestie, maar omdat meerdere dagen niet eten voor ons geen optie is bij een drachtige teef zorgen we altijd dat we heel veel verschillende soorten voeding in huis hebben.

20 juni 2017:

Whoops is vandaag voor de derde keer gedekt door RaVi. 18 juni is ze voor de tweede keer gedekt, hieronder een foto van de 18e. Mooi plaatje hè, die hele donkere Whoops met de mooie blond RaVi!

16 juni 2017:

Vandaag is Christel met Whoops naar Drenthe gegaan en is Whoops voor de eerste keer gedekt. Heel fijn dat Christel bij de eerste dekking kon zijn, het is voor Whoops de eerste keer dat ze gedekt wordt, dus best spannend. Whoops blijft een paar dagen in Drenthe logeren, zodat ze nog een keer gedekt kan worden. Mieke is zo lief om Whoops daarna mee naar Utrecht te nemen, zodat Christel niet nog een keer helemaal naar Drenthe hoeft te rijden. Wat super meiden, dat jullie ons zo helpen. Dank jullie wel!!!

8 juni 2017:

Whoops is loops. Anderhalve maand later dan verwacht. Haar vorige drie loopsheden kwamen om de 5 maanden en 3 weken exact, en nu maakt ze er 7 maanden van... We hadden nog zo gezegd dat ze nu dan ook maar tot de 8 maanden moest wachten, want wij vertrekken overmorgen voor 16 dagen naar Kreta om ons vijftienjarig huwelijk te vieren. Maar Whoops is een Cairn, dus doet zo af en toe precies waar ze zelf zin in heeft ;-) Christel en Eric komen met hun Cairns en Duitse Herder hier op onze Cairns passen en ook meteen een beetje vakantie houden in Zeeland. Christel heeft al aangeboden om met Whoops naar RaVi te gaan voor de dekking. Dat is zo geweldig lief van Christel! In haar vakantie 2 dagen onderweg met de auto voor een dekking van onze Whoops. We vinden het erg jammer dat we niet zelf met Whoops kunnen gaan, maar zijn heel blij dat de dekking toch door kan gaan.