Home
De Cairn Terrier
Gezondheid
Vachtverzorging

De Cairn Terrier heeft een harde, waterresistente bovenvacht en een wollige ondervacht.

Om de vacht in optimale conditie te houden moet deze met de hand geplukt worden; de dode haren worden eruit getrokken, de ondervacht blijft zitten. Deze ondervacht groeit weer uit tot een harde bovenvacht en er vormt zich een nieuwe ondervacht. Als de hond een normale ruwharige vacht heeft is dit plukken niet pijnlijk.

De Cairn Terrier mag absoluut niet geknipt of geschoren worden. De dode haren worden dan niet verwijderd, maar ingekort, zodat zich geen nieuwe vacht kan vormen. De haren worden ook zacht, verliezen hun waterdichtheid en blijven doorgroeien. Dit heeft meestal huidproblemen tot gevolg. Ook treedt er vaak verkleuring van de vacht op. Alleen rond de geslachtsdelen en anus en onder de voeten mogen er wat haren weggeknipt worden, ook tastharen op de kop mogen tot dezelfde lengte als de normale hoofdharen ingekort worden.

Het trimmen ofwel plukken is eenvoudig zelf te leren. Trek de haren altijd met de groeirichting mee eruit. De rasvereniging geeft workshops om dit te leren. Als de hond niet naar shows hoeft is één keer in de zes tot acht maanden voldoende. De hond komt dan wel in zijn ondervacht te staan, iets dat veel mensen niet mooi vinden. Voor mensen die het mooier vinden om altijd de harde bovenvacht te hebben is er de mogelijkheid om te strippen, het in lagen plukken van de vacht. Dit moet zeker iedere drie tot vier maanden gebeuren en vergt enige oefening. Om een Cairn in tiptop showtoilet te houden is iedere 6 tot 8 weken plukken geen overbodige luxe.

Vindt u het niet prettig om uw Cairn zelf te trimmen, zoek dan een goed adres. Een aantal trimsalons en Cairnfokkers trimmen Cairns volledig met de hand uit liefhebberij voor het ras. Sommige commerciële trimsalons grijpen toch naar de schaar of tondeuse. Weet u niet zeker of u een vertrouwd adres heeft gevonden, blijf er dan bij als de hond getrimd wordt en accepteer niet dat er geknipt of geschoren wordt. Houd er wel rekening mee dat zo'n trimbeurt ongeveer drie uur duurt.

Een Cairnpup wordt gewoonlijk op de leeftijd van 12 tot 16 weken voor het eerst geplukt. Dan wordt alleen de puppyfluff (dit zijn de pluizige nestharen) verwijderd. Soms wordt de pup al in het nest geplukt, soms zitten de nestharen zo vast dat het juist pas later kan.

 

De Cairn heeft voor de dagelijkse verzorging een gemakkelijke vacht. Eén keer per week een borstelbeurt is ruim voldoende. Wassen is niet nodig en zelfs erg slecht voor de bovenvacht, deze verliest zijn waterdichtheid door het gebruik van shampoo. Heeft uw Cairn in iets vies liggen rollen, smeer dan een geklutst ei in de vacht, laat even intrekken en spoel met ruim lauwwarm water weer uit. In de meeste gevallen is het probleem opgelost, en tegen echt hardnekkige geuren (bv. rotte vis) werkt shampoo ook niet. Ander vuil even in laten drogen en het is er zo weer uit te borstelen.

De overige verzorging: Tanden kunt u poetsen of bij lichte aanslag schoonkrabben. Nagels knippen, of vijlen met een Dremel. Overtollige haren in de oren even wegplukken. Rond de anus en geslachtsdelen de haren kort houden om viezigheid te voorkomen. Pluk al te lange haren voor de ogen die het zicht belemmeren weg. 's Winters is het van belang om de haren tussen de voetzooltjes goed kort te houden, als er sneeuw ligt kan zich aan die haren een ijsklomp vormen. Ook strooizout hecht zich aan de haren tussen de voetzooltjes.

Normaal gesproken heeft de Cairn een gemakkelijk te onderhouden vacht, maar houd er wel rekening mee dat de kosten voor het trimmen regelmatig terugkomen!