Kittens, de meest lieve en tere beestjes die wij ooit gezien hebben, maar dat geld voor ieder jong dier. Ze zien er erg schattig uit en kunnen de vreemdste toeren uithalen.
Maar kleine kittens worden groot en minder actief, krijgen een karakter en voldoen niet altijd aan de verwachting die iemand heeft wanneer een kat wordt aanschaft. Te veel komt het voor dat oudere, maar ook jonge, katten in het asiel belanden. Wij vragen u dan ook dat wanneer u een kat als huisdier wilt, goed na te denken over de consequenties van deze aanschaf. Het in huis nemen van een kat kan grote veranderingen betekenen in uw dagelijks leven. Zo kan een gewone huiskat gewoon naar buiten, maar wanneer u in een druk gebied woont kan dit betekenen dat uw kat wordt aangereden en dat u hem toch liever binnen houdt. Wanneer u een kat binnen wil houden moet u daarvoor maatregelen treffen. Een ren maken in de tuin of de kat aan een tuigje naar buiten laten. De tuindeur, waarvan u gewend bent deze met mooi weer open te zetten, kan niet zomaar meer open blijven staan, als dat wel gebeurt kan de kat als nog naar buiten glippen.

Als u besluit de kat binnenshuis te houden, dan moet u er rekening mee houden dat de kat dan in huis de ruimte nodig heeft. Een kat opsluiten in een kleine afgezonderde ruimte is niet goed voor het beestje, de kat kan dan wegkwijnen of ander vreemd gedrag gaan vertonen.
Een krabpaal is een goed middel om te voorkomen dat de kat aan het behang of vloerbedekking haar nagels scherpt.
De kat heeft behoefte aan een schone kattebak. Het is daarom nodig om elke dag de behoefte van de kat uit de bak te scheppen en minimaal 1x per week grondig schoon te maken.

Katten moeten elke dag voorzien worden van goed voedsel en vers water ook wanneer u op vakantie gaat. Men kan ervoor kiezen om de kat(ten) onder te brengen bij een kattenpension of om de kat thuis te laten verzorgen door familie of vrienden. Naast water en voedsel hebben katten ook hun portie aandacht nodig. Wanneer er overdag niemand in huis is, is het verstandig om minimaal twee katten te nemen i.p.v. één. Ze kunnen dan overdag met elkaar optrekken en spelen.

Zoals gezegd, wanneer u een kat als huisdier wilt nemen kunt u de keuze maken tussen raskat of een huiskat. Wanneer u twijfelt tussen een huiskat of een raskat raden wij u aan om eerst eens een kijkje te gaan nemen in een asiel. Ook wij hebben de overweging gemaakt om een kat uit het asiel te halen en deze gedachte speelt nog steeds bij ons. Wij hebben bewust de keuze gemaakt om dit in eerste instantie niet te doen, omdat wij graag wilden gaan fokken met onze katten en we dit niet met huiskatten wilden gaan doen omdat er al zoveel huiskatten in het asiel zitten. Maar zodra wij de ruimte hebben voor een huiskat uit het asiel zullen wij dit zeker doen.

 

 

De oorsprong van de Maine Coon ligt in de staat Maine in Amerika.

Hoe ze daar zijn gekomen is een raadsel waar verschillende verhalen over zijn.

Een verhaal is dat de Maine Coon een kruising is tussen een gewone kat en een Raccoon (wasbeer). De mensen in Maine dachten dit vanwege de grootte van de Maine Coon en de lange geringde staart, die zowel de Raccoon als de Maine Coon heeft.

Genetisch is de kruising tussen een kat en een Raccoon onmogelijk, maar de Maine Coon heeft aan de hand van deze mythe wel het 2e deel van z’n naam te danken.

Een ander verhaal is dat de Maine Coons afstammen van de katten van Marie Antoinette van Frankrijk. Ze zou haar katten vooruit hebben gestuurd toen ze van plan was te vluchten uit Frankrijk vanwege de revolutie.
Nog een ander verhaal is, is dat de Maine Coons afstammen van de katten die door zeelui zijn ingevoerd. Het was de gewoonte om op lange zeereizen katten mee te nemen die aan boord van het schip de ongewenste muizen moesten vangen.
Halflangharige katten zouden dan ook via zeevaarders en immigranten uit Europa op deze wijze op het Noord-Amerikaanse continent terecht zijn gekomen, waar ze zich hebben gekruist met de reeds aanwezige katten.

De Maine Coon werd vooral veel op boerderijen gehouden, dit omdat ze erg goed waren in het vangen van muizen.

 

 

Maine Coons zijn ongedwongen, vriendelijke en goedgehumeurde katten.
De katers hebben wat clowneske trekjes terwijl de poezen wat eleganter zijn.
Maine Coons blijven over het algemeen hun hele leven speels. Ze kunnen meestal goed opschieten met andere katten en dieren.

Hoewel de Maine Coons erg mens gericht zijn, zijn ze niet overdreven aanhankelijk. Ze zijn wel graag bij je in de buurt om te zijn wat je aan het doen bent en om eventueel een pootje te helpen. Maine Coons zijn over het algemeen geen schoot katten (uitzonderingen daar gelaten), ze zitten veel liever naast je op een stoel of op de bank.

Maine Coons zij erg nieuwsgierig en ze vinden het geweldig om op voorwerpen te jagen, zoals speelmuisjes, propjes of vliegjes en deze te grijpen met hun grote poten. Dit zijn ongetwijfeld de instincten die ze hebben ontwikkeld als muizenvangers.

 

 

Algemene grootte
Gemiddeld tot groot, poezen zijn in over het algemeen kleiner dan katers.
 

Kop
Vorm: Gemiddeld van grootte, vierkant van vorm, profiel toont een lichte welving.
Voorhoofd: Enigszins afgerond.
Jukbeenderen: Krachtig, hoog aangezet.
Neus: Gemiddeld van lengte, met een vierkante snuit, een duidelijke overgang kan worden gevoeld van de snuit naar de jukbeenderen.
Kin: Stevig, in een verticale lijn met de neus en de bovenlip.

Oren
Vorm:
Groot en wijd uit elkaar geplaatst, oorpunten afgerond met pluimpjes en weelderige haarbosjes uit de oren.
Plaatsing: Een oorbreedte uit elkaar, bij oudere katten iets verder uitelkaar, iets naar voren buigend.

Ogen
Vorm:
Groot, maar niet amandelvormig.
Plaatsing: Wijd uit elkaar staand, licht schuin staand ten opzichte van de buitenste oorrand.
Kleur: Iedere kleur toegestaan, er is geen relatie tussen oog-en vachtkleur. Heldere oogkleur gewenst.

Lichaam
Structuur:
Stevige botten en goed gespierd, krachtige nek, brede borst, lichaam gemiddeld tot groot van afmeting, geeft de indruk van een rechthoek.

Poten
Sterk, middellang, vormen een rechthoek met het lichaam.
Voeten: Groot, rond, met haarbosjes tussen de tenen.

Staart
Minstens net zo lang als het lichaam gemeten vanaf de aanzet van de staart tot aan de schouderbladen, breed aan de basis, uitlopend in een punt, met vol soepel vallend haar.

Vacht
Structuur:
Vacht voor alle jaargetijden, dicht, kort op de kop, schouders en poten geleidelijk langer langs de rug en flanken, met enigzins ruig en vol behaarde knickerbocker-broekje en lang buikhaar. Een kraag wordt verwacht. Textuur zijdezacht, vacht voelt stevig aan en valt soepel. De ondervacht is zacht en fijn, bedekt met de stuggere, gladde bovenvacht. De lengte en de dichtheid kan variëren met de seizoenen.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van het colorpoint patroon en de kleuren chocolate, cinnamon, lilac en fawn. Iedere hoeveelheid wit is toegestaan.

 

 

Maine Coons kunnen net als andere katten ziek worden, maar als je wil gaan fokken met je Maine Coon dan is het verstandig om bepaalde ziektes in de gaten te houden.

FIV/FeLV
FIV staat ook bekend als kattenaids en FeLV als leukemie. Alle katten, zowel raskatten als gewone htk-katten kunnen dit krijgen, dus als je met je kat wil gaan fokken is het verstandig om je kat te laten testen. Deze test wordt gedaan door de dierenarts. De dierenarts neemt wat bloed bij de kat af voor de test en na ongeveer 10 minuten weet je of de test geslaagd is of niet.

HCM
Hypertrofische CardioMyopathie oftewel HCM is een hart aandoening die regelmatig bij Maine Coons voor kunnen komen.HCM is een ziekte die dominant vererft, dat wil zeggen dat als een van de ouders HCM heeft dat de kitten 50% kans heeft om het te erven. Een kat die het bij zich draagt hoeft niet ziek te worden, maar als de kat wel ziek wordt, kan dat leiden tot een vroege dood.HCM is bij Maine Coons een tamelijk kwaadaardige ziekte. Het manifesteert kan zich op een  vroege leeftijd manifesteren, maar de kat kan er ook oud mee worden.

Als je wil gaan fokken met je Maine Coon dan is het aan te raden om je Coon te laten testen op HCM.Dit wordt gedaan door middel van een echocardiogram. Tijdens zo’n echocardiogram wordt er een filmpje gemaakt van het hart. Met dit filmpje wordt er gekeken naar de wandbeweging van het hart, en worden de kleppen van het hart bestudeerd. Door het beeld stil te zetten kunnen er metingen verricht worden. De metingen worden gedaan van het kamertussenschot, de vrije kamerwand, de interne dimensie van de linkerkamer en de linkerboezem.

Als je je kat wil laten testen op HCM is het gebruikelijk om je poes of kater voor de eerste keer te laten testen op een leeftijd van 1 jaar. De kater wordt als hij 2 jaar is voor de tweede keer getest en als alles goed is voor de laatste keer. Bij de poes wordt de test op een leeftijd van 3 jaar herhaald.


Patella Luxatie
Patella Luxatie is een afwijking aan de knieschijf(ven). Bij Patella Luxatie schiet de knie los waardoor de kat mank gaat lopen. De knie kan niet meer buigen door de los zittende knieschijf. De kat zal proberen het pootje los te schudden, waardoor de knieschijf weer tijdelijk op de goede plaats komt te zitten.De kat hoeft er niet veel last van te hebben, doordat de kat zich heel goed kan aanpassen aan de situatie.

Patella Luxatie kan door een dierenarts worden vast gesteld door het kniegewricht te testen op buigzaamheid en of speling.Het is nog niet bekend of Patella luxatie erfelijk is, daarom is het verstandig om je kat uit de fok te halen als deze Patella Luxatie heeft.

 

 

De Maine Coon heeft een halflangharige ietwat vettige vacht die op zich niet veel verzorging nodig heeft.
1 a 2 Keer in de week kammen is genoeg als ze niet aan het verharen zijn. Als ze aan het verharen zijn is het verstandig om ze elke dag te kammen. Dit voorkomt klitten, vooral bij de broek, onder de oksels en op de buik.

Je kan het beste kammen kopen met lange tanden en kammen met verschillende fijnheden, zodat de vacht goed wordt doorgekamd.

Als je kat toch last heeft van klitten probeer deze dan voorzichtig te verwijderen maar als dit niet lukt probeer ze dan voorzichtig weg te knippen. Gebruik hiervoor de kleinste schaar die u in huis heeft, zodat u minder kans heeft om in de huid van de kat te knippen.

Sowieso voor iedere show was ik m’n katten, en als ze erg vies en vettig zijn.
Was je kat in de douche of in bad. Kam de kat goed door voor het wassen en zorg dat alle klitten eruit zijn. Was nooit een kat die klitten heeft, het wassen zorgt ervoor dat de klitten nog strakker worden en veel moeilijker te verwijderen. Knip de nagels VOOR het wassen, u zult uzelf dankbaar zijn.
Zet de kat in de douche of bad (het bad NIET vullen met water) en pak de douche. Zorg dat het water niet te warm is (voelen met uw pols, het moet comfortabel warm zijn, NIET heet) en maak de kat nat werkend vanaf de nek naar beneden. Het gezicht van de kat kunt u met een washandje schoonmaken. Let op dat er geen water in de oren komt, dit is voor de kat erg vervelend.
Zeep de kat goed in met een kattenshampoo. Ik gebruik voor de eerste wasbeurt Deepcleasing shampoo van PetSilk, dit spoel ik goed uit totdat er geen schuim meer uit de vacht komt. Daarna gebruik ik de Phase 1 shampoo van PetSilk, na het uitspoelen behandel ik de vacht met Phase 1 crèmespoeling. Na het uitspoelen was ik de kat met een kleur shampoo. Zodra dit is uitgespoeld droog ik de kat goed af met handdoeken en laat ik hem in een warme kamer droog worden. Zodra de vacht wat droger is kam ik de vacht door en dit doe ik nog een keer als de vacht helemaal droog is.

 Dan mijn grootste probleem met vette vachten, de katerstaart van m’n kater. Voor een show was ik alleen z’n staart een week voor de show en dan als de staart droog is behandel ik deze met poedershampoo. Dan met de wasbeurt voor de show wordt de staart gewoon gewassen zoals hierboven. En zodra de vacht droog is dan poeder ik de staart weer.
Als de staart erg vettig is dan gebruik ik bij het wassen als eerste een klein beetje afwasmiddel voor de staart. Dit om het ergste vet weg te krijgen en daarna was ik hem zoals de rest van de vacht met kattenshampoo.