kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

four freedoms awards: een zeldzaam moment van hoop

© 2022-04-21 mariël otten [txt;img]

Normaal gesproken vindt de uitreiking van de FFA het ene jaar plaats in Middelburg, het andere jaar in de VS. Vanwege corona is de Zeeuwse hoofdstad vandaag voor het tweede jaar op rij het decor van de FFA.
En het moet gezegd: het is een prachtig decor! Niet alleen het mooie Abdijplein waar het gezelschap oversteekt van Prinsenlogement naar Nieuwe Kerk, maar met name ook de vaak oogstrelende aankleding van ceremonie en "meet-ups".

Ik word elke keer weer heel erg blij van het kijken naar de "Four Freedoms". Dit jaar nog meer dan anders. Na alle coronaellende en temidden van oorlogswaanzin biedt de live-uitzending van de FFA-ceremonie een zeldzaam moment van hoop. Dat er overal op de wereld nog steeds mensen te vinden zijn die opkomen voor anderen, vaak met gevaar voor eigen leven. Het zou mooi zijn als dàt eens wat vaker op de nationale televisie kwam!
Maar helaas.

Het Achtuurjournaal (NOS) besteedt aandacht aan Sviatlana Tsikhanouskaya, leider-in-ballingschap van Belarus die de internationale Freedom Award in ontvangst mag nemen, maar die aandacht heeft alles te maken met de oorlog in buurland Oekraïne.
Geen woord over de vier andere laureaten. Ik noem ze hier: Mai Khoi Do Nguyen uit Vietnam (de award voor de Vrijheid van Meningsuiting), Lian Gogali uit Indonesië (Vrijheid van Godsdienst ), Nice Nailantei Leng’ete uit Kenia (Vrijwaring van Gebrek) en de Turkse LGBTI+ organisatie ÜniKuir (Vrijwaring van Vrees).
De een na de ander activisten met een inspirerend verhaal dat balanceert tussen optimisme en harde werkelijkheid.

Bij de NOS was het afgelopen jaar, 2021, helemaal geen aandacht voor de FFA. De ceremonie was vanwege corona een online only-evenement. Een van de laureaten toen: de Filippijnse journalist Maria Ressa (die ik in 2020 zo graag had willen ontmoeten in Middelburg). Maar: niet belangrijk genoeg voor de NOS.
Maria Ressa ontving later dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Zie ook FFA 2020-2021

Tot slot. De FFA worden altijd uitgereikt door een Beroemde Nederlander of in een enkel geval door Beroemde Zeeuwen, zoals in 2014 toen de mannen van Bløf een Award mochten uitreiken aan Malala. Dit jaar ging de eer naar minister-president Mark Rutte en de 12-jarige Eleanor James Browne (nazaat van F.D. Roosevelt), spokenword-artiest Zaïre Krieger, Jacobine Geel, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, auteur Lale Gül en ... Paul de Leeuw.

Terugkijken kan hier: FFA 2022

Meer info: The Roosevelt Four Freedoms Awards