kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

roze zaterdag goes

mariël otten © 2023-06-17 [txt;img]

Korte inleiding

STONEWALL, PRIDE en ROZE ZATERDAG

Iedereen kent de Gay Pride, maar niet iedereen weet wat Roze Zaterdag is. Je zou kunnen zeggen dat Roze Zaterdag (RZ) de oudste Pride van Nederland is én een meer demonstratief karakter heeft weten te behouden. RZ wordt sinds 1981 elk jaar in een andere stad gehouden - dus niet alleen in Amsterdam maar ook ver buiten de Randstad.

De eerste homodemonstraties werden gehouden in de zeventiger jaren van de vorige eeuw - ook in Nederland. Op 25 juni 1977 liep ik mee in Amsterdam met de allereerste "roze zaterdag" ooit, die toen nog niet zo heette en een protest was van lesbische activisten. Internationale homobevrijdings- en solidariteitsdag, dat was de naam. De demonstratie - "LIEVER EEN MIETJE DAN EEN HYPOCRIETJE" - was georganiseerd door de Lesbische Internationale Alliantie naar aanleiding van het intrekken van de anti-discriminatiewet in Miami (Florida).
Ook in 1978, 1979 en 1980 was Amsterdam de organiserende stad. Sindsdien trekt de RZ jaarlijks naar een andere stad.

De naam "Roze Zaterdag" is bedacht door actiegroep RoZa uit Limburg. Op 14 april 1979 werd in Roermond gedemonstreerd tegen uitlatingen van bisschop Gijsen dat homo's geen volwaardige leden van de katholieke kerk konden zijn. De actiedag - "GIJSEN, FLIKKER OP!" - viel min of meer toevallig in de Goede Week. Vandaar: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en ... Roze Zaterdag. Dit is dus de enige echte eerste RZ.

Tegenwoordig wordt RZ gehouden in de maand juni - Pride Month. Dat is ter herinnering aan de politie-inval, juni 1969, in homobar Stonewall Inn (New York). Homoseksualiteit was toen in bijna de hele VS illegaal. Na jarenlange treiterijen en agressief politiegeweld, vochten klanten van de bar - voor het eerst - terug. De Stonewall-rellen die vijf dagen aanhielden, worden gezien als het begin van homo-activisme.
Een jaar later, 28 juni 1970, was in New York de eerste Pride Parade ter wereld.
Sinds 1996 staat in Nederland de eerste zaterdag van augustus in het teken van de Canal Parade, het populaire onderdeel van Amsterdam Pride dat bijna een miljoen bezoekers naar de hoofdstad trekt.

In 2019 werd tijdens Pride Amsterdam met het thema REMEMBER THE PAST, CREATE THE FUTURE stilgestaan bij de Stonewall-rellen, vijftig jaar eerder.
-foto's!

Zie Roze Zaterdagen

ROZE ZATERDAG 2022 ROTTERDAM

2022-06-18

Roze Zaterdag wordt ieder jaar in een andere stad georganiseerd. Dit jaar is RZ op 18 juni in Rotterdam. Thema: DARE TO! Het is de tweede keer dat RZ in de Maasstad wordt gehouden. De eerste keer gebeurde dat in 2001 toen Rotterdam ook Culturele Hoofdstad van Europa was.

Rotterdam geeft het stokje weer over aan de stad Goes, waar op 17 juni 2023 de eerste Zeeuwse RZ ooit plaats vindt.

Zie Roze Zaterdag 2022 Rotterdam

ZEEUWS DELTAPLAN AANPAK DISCRIMINATIE

Het doel van het Zeeuws Deltaplan is dat Zeeland een provincie wordt met een inclusieve samenleving waarin voor discriminatie geen plaats is. Het plan dat wordt ondersteund door verschillende partners en ambassadeurs wordt binnenkort ter vaststelling aangeboden aan de Zeeuwse gemeenteraden.

Zie noot

ZEEUWSE DRACHTQUEEN OP UTRECHTSE KANALEN

2022-06-04

Ter promotie van RZ 2023 Goes vaart op de Pride Utrecht (en later dit jaar ook in Amsterdam) de "Roze Zaterdag Goes"-boot mee. Het is bij mijn weten de eerste Zeeuwse boot ooit op een Pride. De Zeeuwse sloep is ter beschikking gesteld door De Zuidschor uit Wolphaartsdijk.

Aan boord is drachtqueen Derk te bewonderen in een rok gemaakt van uienzakken (sic).
De opvallende creatie van Gerda Knuivers (Kats) is een hommage aan streekdracht maar dus ook aan boeren.
De enorme kap is gemaakt door collega-ontwerper Eva Arends en de uitvergrote spiegels uit de Walcherse dracht komen van de hand van edelsmid Bert van Wijk uit Middelburg.

Geen dragqueen maar een drachtqueen dus én Nieuw Zeeuws Meisje!

Zie FILMPJE hoe je van een Zeeuws meisje een dragqueen maakt.

Gerda Knuivers: "HET IS WEL EEN ZEEUWS MEISJE MAAR HET WORDT OOK WEL EEN QUEEN".

Pride Utrecht bestaat sinds 2017 en is een initiatief van de uitbater van homocafé Kalff. Het is de vierde editie van Pride Utrecht. Er varen geen commerciële deelnemers mee.

Zie Utrecht Pride 2022

ROZE ZATERDAG 2023 GOES

2023-06-17

RZ Goes wordt georganiseerd door de Stichting Goes Marketing. Hoofdsponsor is DOW Benelux. Daarnaast hebben verschillende culturele instellingen uit heel Zeeland toegezegd aan te haken bij het thema van RZ 2023.

Goes is regenbooggemeente: een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTIs).

Zie Roze Zaterdag 2023 GOES