kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

watersnoodherdenking in ouwerkerk

© 2022-02-01 mariël otten [txt;img]

Aan jongeren werd gevraagd wat zij zelf doen om het milieu te sparen. Een jongetje zegt heel trots: "Ik rijd een elektrische fiets, dat is zuiniger!"
Uit onderzoek is gebleken dat ons waterbewustzijn er op achteruit gaat. Met ons klimaatbewustzijn is het nog slechter gesteld. Het concept consu
-minderen is van tafel verdwenen. We willen het niet met minder doen. We willen meer en meer. Groei is het adagium van onze liberale economie. Vandaar dat dat jongetje kan denken dat hij met zijn elektrische fiets zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu - en hij is heus niet de enige. Wat is er toch mis met een gewone fiets?

Vandaag is de watersnoodherdenking in Ouwerkerk maar ik wil eerst graag uw aandacht vragen voor een wel heel bijzonder project. Drie maanden geleden werd namelijk - ook vanuit Schouwen-Duiveland - een boodschap naar Glasgow gestuurd, naar de 26ste VN-klimaatconferentie (COP26) - een boodschap die tot in de verre uithoeken van planeet A is bekeken. Kijk en geniet hier van de animatie Act as One! There is no planet B door 2.000 scholieren van het Pieter Zeeman Lyceum.

In de livestream Act as One! There is no Planet B! 10 september 2021 ziet u naast de boodschap van de kinderen ook hoe op de graansilo in Zierikzee een enorme peilschaal werd getekend en speelt de band PEER een aantal nummers.

1 februari 2022 - Op de Oosterscheldedijk in Ouwerkerk (Schouwen-Duiveland) is vandaag de jaarlijkse herdenking van de watersnood van 1953 - inmiddels alweer 69 jaar geleden.Vanwege corona is het wederom een besloten bijeenkomst en dat is jammer want voor veel Zeeuwen is deze herdenking een belangrijk ritueel geworden.
Gelukkig wordt de ceremonie door Omroep Zeeland rechtstreeks uitgezonden. U kunt de uitzending (30 minuten) terugkijken door op de afbeelding hieronder te klikken:

Er was afgelopen zomer (!) een nieuwe watersnoodramp, die in Limburg. Vandaag legt daarom ook de burgemeester van Valkenburg aan de Geul een krans en is het thema van het symposium "Watersnood: van 1953 tot Limburg". Het symposium (1 uur 20 minuten) is terug te kijken door de klikken op de afbeelding hieronder.

Zie ook duinen dammen dijken bij kapiteinotje.nl